Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za součástku?

Od: samurraj® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den mám kotel na pevná paliva Viadrus s oběhovým čerpadlem Vortex HZ-LE 401. U čerpadla jsou jakési příruby (na každé straně jedna) a v nich jsou asi zřejmě odvzdušňovací šroubky. Jde o to, že jeden z nich mi neteěsní a jakmile se přestane topit a teplota vody klesne, tak ventilek propouští a do rána mám v kotelně všude vodu po zemi. Zkoušel jsem to šroubovákem utáhnout, ale nejde to, protože se to protáčí a je jedno, jestli točím doleva či doprava (asi to je funkce toho šroubení či co). Jde mi o to, zda by někdo z vás nevěděl, jak se ta součást jmenuje a co mám tedy koupit a vyměnit. Topenáře volat nechci, páč si myslím, že to zvládnu svépomocí, ale potřebuji vědět název, co mám vlastně hledat :) viz. přikládám fotku

Co je to za součástku?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Kulový uzávěr integrovaný do šroubení. Leda vyměnit .

hodnocení

Moc vám děkuji, to je přesně ono.

hodnocení

Pane a nevíze, zda na trhu neexistuje nějaké jiné řešení než ty zapuštěné šrouby v tom potrubí? Napadlo mě tam místo toho dát třeba klasický kulový ventil (ten s tou ovládací páčkou), když tento můj dělá takové problémy.

Klasické kuláče a šroubení samostatné dát můžete,ale je to na větší zásah do rozvodů než výměna za stejné provedení. I klasický kuláč po určité době může začít kolem hřídelky protékat

Dajte tam nazad tie isté. Škoda práce. Klasické kohúty bývajú často ešte väčší ausšus.

hodnocení

2x

Otacat to skrutkovacom je velmi zly napad, pretoze to je gulovy ventil a po otoceni o 90 stupnov tym zastavite prietok cez cerpadlo. Myslienka je, aby sa dalo menit cerpadlo bez vypustenia okruhu. Vam pomoze len vymena za novy rovnaky kus, bezne sa to predava.

hodnocení

Aha, tak to jsem nevěděl, tím pádem jsem to tím otáčením zničil...no nevadí, alespoň jsem zase o něco chytřejší. Děkuji vám.

Nie, samotne otacanie to neznici, ak je to v poriadku. Len sa tym zavrie okruh pred a za cerpadlom, povolia sa prevlecne matky a cerpadlo sa vymeni. Vas pripad je ale tecenie okolo osky toho gulaku vnutri, to pomoze len vymenit cely prvok = vypustit kurenie.

hodnocení

Dobře tedy. Ještě se Vás zeptám, jak poznám u toho šroubení, že je to otevřené nebo zavřené? Je to podle té rýhy pro šroubovák?

Ryha rovnobezne s osou potrubia = otvorene, kolmo = zavrene.

17.02.21 16:37
hodnocení

Děkuji

hodnocení

0x

Jsem pouze amatér a s topením nemám moc do činění. Ale toto se mi z fotky jeví, jako nějaké nouzové uzávěry vody v případě nutnosti výměny oběhového čerpadla. Takže bych s tím točil co nejmíň a nechal bych to v otevřené poloze.

Pokud máš jinde kuláky, které můžeš uzavřít, tak to vymontuj a zajdi někam do prodejny s topenářskými potřebami. Pokud čerpadlo zdemontovat nemůžeš, tak po ně umísti nějakou vaničku a musíš s tím vydržet do doby, než se oteplí a ty budeš moct vypustit vodu z topení a čerpadlo zdemontovat.

Můžeš se podívat jestli ten uzávěr jde nějak rozmontovat a můžeš tam zkusit vyměnit těsnící o-kroužky. To by byla nejjednodušší a nejlevnější oprava.

hodnocení

No to jsem právě zkoušel ty těsnící šroubky rozdělat, ale jak jsem psal, protáčí se to. Nevím, jestli je to chyba nebo vlastnost toho šroubu.

samuraj® - Nejsou to těsnící šroubky, ale ovládací prvek pro zavírání a otvírání. Pokud budete šroubení kupovat, lepší je s otvorem pro imbus, místo drážky. Lépe se ovládá. Ze své zkušenosti mohu říci, že za mnoho let, kdy topíme plynem, jsem nepotřeboval se šroubeními manipulovat. Pouze jsem zkusil, zda se pohybují. Při běžném provozu není nutné uzavírat, slouží k uzavření při výměně čerpadla. Musí být z obou stran.

hodnocení

0x

Potrebujete toto : aquapumps.sk/... príslušného rozmeru a vymeniť to medzi tými kolenami. Pre rozostup použiť ešte predlženia,vsuvky,mufky.

pvmsystem.sk/...

pvmsystem.sk/...

pvmsystem.sk/...

Máte to všetko zoskrutkované do kopy, najjednoduchšie to bude rozrezať a dať tam popísované veci,budete máť už prípravu,ak by vám odišlo to obehové čerpadlo pre ľahšiu výmenu.

doplněno 17.02.21 10:36:

Ešte by som systém doplnil o jeden guľový ventil,vidím tam len jeden pri filtru.

doplněno 19.02.21 09:53:

Nevšimol som si,že to uzatvárateľné šroubenie je rozoberateľné,preto som písal o tom rezaní.

Jenže na to se právě tazatel ptá. Ta věc u čerpadla je kombinace kulového uzávěru a šroubení. Kolem filtru je 1 klasický kulák a 1 uzaviratelné šroubení.

Rozřezávat nic není třeba, stačí napřed rozebrat šroubení a vyndat čerpadlo

šroubení k čerpad/...

Pozor - mají to špatně popsané, jednou 5/4"a jednou 6/4"

Když se uzávěry dlouho nepoužívají, můžou "zamrznout". když se pouřívají, můžou začít téct kolem středové hřídelky .

Také nechápu proč řezat - je to závitový spoj. A pokud je čerpadlo s délkou 180 nebo 130 mm, tak se jedná o standartizovaný rozměr a není problém během 15 minut čerpadlo vyměnit - před i za je uzávěr, tj řemeslně provedé správně.

hodnocení

0x

Jak již mnozí odpověděli, jedná se o šroubení s integrovaným uzavíracím kulovým ventilem. Já osobně všechny uzavírací či regulační armatury ošetřím před instalací silokonovým olejem či vazelínou a je dobré jednou ročně s armaturou pohnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]