Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dokázal by mi někdo lajci vysvětlit niže uvedené hodnoty měření v laboratoři a jak uvedené hodnoty
uvedu no normálu?
CHSK-Cr (mg/l) - požadováno 109 mg/l - skutečnost 115 mg/l
BSK5 (mg/l) - požadováno 29 mg/l - skutečnost 50 mg/l
N-amoniakální (mg/l) - požadováno 39 mg/l - skutečnost 70 mg/l
Vyčištěné vody jsou vypouštěny do kanalizace. Bohužel jsem se od Vás nedověděl co jsem chtěl.
To že bude fungovat díky servisu a údržbě taky vím. Servis je prováděn čištěním filtrů a případným odkalením.
Otázka však zněla co ovlivňuje tyto hodnoty v lajckém pojetí. (málo kyslíku,nedostatečné odkalení atd?)
Jinak díky.
Ještě si to shrneme (byť stále nevím vše co vědět potřebuji).
Budu přepodkládat, že se jedná o domovní ČOV (tedy pro rodinný dům) běžné velikosti (do 5EO) a vyčištěná voda z této ČOV je zaústěna do dešťové kanalizace obce (a dále tedy do vodního toku).
Potom je dle zákona s hodnotami vše v pořádku a splňujete NV č.401/2015 Sb. "Nařízení vlády o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o citlivých oblastech".
Hodnoty povolené a maximální pro tento typ ČOV jsou:
CHSK 150/220 mg/l
BSK 40/80 mg/l
NL (nerozpustné látky) 40/70 mg/l
A co je důležité, N-NH4 (tedy amoniakální dusík) se u ČOV do 500EO nestanovuje! A u RD takto velikou ČOV jistě nemáte..
A Vy jste si spletl amoniakální dusík s nerozpustnými látkami.
Jinak máte dvě hodnoty BSK a NL na "hranici", proto bych ČOV za pomoci technika výrobce zkusil seřídit (případně reklamovat), ale ještě by se za ČOV dal vřadit druhý stupeň čištění a pak by vše bylo v pořádku (byť je to technická i finanční komplikace).
Předpokládám (ale nevím),že ČOV provozujete správně (a to zdaleka ne každý dělá - přetěžování. nestabilní nátok, přerušovaný nátok, vypouštění láte co do ČOV nepatří..atd).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.