Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Revize komínů - frézování

Od: zbys* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, chci se zeptat : cihlový komín na chalupě mám čistý až na cihlu. Používám při topení sadpal a štětku. Do baráku jsme nasypali pár mincí a chceme to nechat pojistit (kvůli pocitu).Ale potřebuju revizi komínu. Už jsem vyhodil tři firmy. Komín je čistý a zdá se celistvý. Ale všichni chtějí frézovat a vložkovat. To chápu, koupí si frézu a ta musí vydělávat. Je někde v zákoně ustanoveno, že komín musí být vyfrézován a vyvložkován? Jde mi o princip,nemám problém zaplatit, ale nebudu platit za jejich špatný podnikatelský úsudek. Moc děkuju za rady

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vy potřebujete razítko o provedené kontrole. Pokud vám ho kominík dá bez frézování a vložkování, pak nic nemusíte. U pojištění se papír o kontrole komínu vyžaduje až když dojte k požáru objektu a příčinou byla závada v komíně. Sjednat můžete i bez tohoto papíru.

doplněno 16.02.21 13:47:

Pojmy. Revize komína se dělá před prvním uvedením do provozu, pak se dělá pravidelná kontrola komína.

bg

Těch důvodů pro revizi komína je samozřejmě více, ale pokud není nějaká změna ani mimořádná událost, opravdu se dělají "jen" pravidelné kontroly.

id
hodnocení

0x

Ono také záleží na tom, co jste kominíkům řekl, že chcete (nebo máte) do komína připojit. U nás to bylo podobné. Takže kdybych chtěla krbovky - nutno vložkovat, kdybych chtěla Petry - tak mi revizi udělají i bez vložkování.

zbys*
hodnocení

Jsou napojeny jedny kachlové kamna nic víc
bg

Přesně tak, součástí revize komína je i posouzení vhodnosti a dostatečnosti komína pro daný spotřebič. Jedním ze základních požadavků na komín je ten, že musí bezpečně odvést všechny spaliny ze spotřebiče do volného ovzduší, aby nedošlo k otravě. K Vašemu dotazu - lze provozovat i nevyvložkovaný komín, pokud bude splňovat požadavky. Zda splňuje nebo ne posoudí kominík. Tahové poměry se dají spočítat, ale není to jediný požadavek. U cihelného nevyvložkovaného komína u spotřebiče na tuhá paliva bude spíš problém v tom, že je ten komín studený a spaliny v něm mohou kondenzovat, což se časem může projevit v prostupu zkondenzovaného dehtu zdivem do místností. U vložkovaného komína se to nestane. Vložka se rychleji ohřeje, je hladká a kruhový průřez je obecně vhodnější. Tah bude lepší. Opět posoudí kominík.

asd1
hodnocení

0x

Pro plynový kotel vložka být musí. Pro kamna stačí cihlový v dobrém stavu (tj. není popraskaný, nemá vysypaný spáry/ vypadlý cihly, trám na komíně nebo dokonce skrz komín atd. a je těsný).

Objednáváš/ platíš revizi, tj. přijde, prohlídne a napíše výsledek o stavu komína a vyjádření schopné provozu/ neschopné provozu. Pak se zařídíš co je třeba příp. opravit..

zbys*
hodnocení

Nic z toho tam není
bg

A objednal jste co? Kontrolu nebo revizi?

jurajjuraj*
hodnocení

0x

a co je na tom, pokud komin neodpovida tomu co ma tak vam bez vyvlozkovani razitko neda, co je na tom spatneho? tim ze vam da razitko nese riziko, proc by ho mel podstupovat kdyz vi ze je komin spatny

zbys*
hodnocení

Ano, pokud byl komín KO, sám budu chtít opravu. Prosím než něco napíšete, čtěte!
jurajjuraj*

to ze podle vas je komin OK neznamena ze je OK podle predpisu

zbys*
hodnocení

Jasný, opravdu nejsem z PRAHA. Ptám se na normu.

deli
hodnocení

0x

Mohu doporučit firmu Komín SOS, anebo Kominictví Němec /H. Počernice/. Velice pečliví odborníci. Nevím odkud jste, samozřejmě.

zbys*
hodnocení

Bohužel pomezí HK-PA. Děkuju za info
deli

U mě byl přímo pan Korbel.

Pa+HK /odhaduji Pardubice/ obsluhuje někdo jiný z Jilemnice. A to je z ruky, ale většinou se objednává, aby bylo na místě více kontrol, nejede se extra k jednomu.

kominsos.cz/...

zbys*
hodnocení

Děkuji za info. Podal jsem poptávku. Dám vědět, jak to dopadlo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]