Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednoduchá elektroinstalace

Od: mrk odpovědí: 14 změna:

Ahoj borci,
mám jeden zoufale amatérský dotaz. Chci postupně budovat podkroví na chalupě a při té příležitosti, tam natáhnout kabely k elektroinstalaci...třeba v budoucnu...kdo ví jestli se to zapojí. Jistič (přívod) mi pak udělá elektrikář...doufám, že půjde použít krabice u stropu na chodbě o patro níž.
Ale k dotazu: Dráty vím že pro zásuvky použít cyky 2,5 a pro světla cyky 1,5... jde mi čistě jen o to schéma viz. obrázek.
Jestli když to takhle natáhnu, tak jestli to elektrikář bude schopen zapojit. Asi je lepší řešení bez krabiček, ale nechci se v tom zbytečně zamotávat. Plánuju to dělat postupně a dlouho, tak abych tam nemusel mít elektrikáře každý druhý víkend.
Moc moc děkuju

Jednoduchá elektroinstalace

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano, zapojit to pujde.

hodnocení

0x

Krabičku pro světla vol větší. Musí se ti tam vejít dost propojek wago! Popř. dvě krabičky.

mrk
hodnocení

děkuju, s tím počítám ...aspoň 6 wago svorek

ale asi jen vyvedu ze sádroše dráty a případně ať si tam prostrčí jakou bude chtít

Já mám rád tuhle. Vejde se do ní vše i s rezervou dobudoucna. Není přecpaná a na kabely se vlezou i popisové terčíky. Prostě ideál komfortní.

Mačkat to do té pidi kulaté je peklo.

e1.cz/...

mrk
hodnocení

děkuju, super

hodnocení

0x

V principe ok, len poznamka, ak je to podkrovie drevenne, treba zohladnit opatrenia proti poziaru.

Kabely ideálně do chrániček, krabice určené do sádrokartonů (mají odpovídající test žhavou smyčkou), doplnění o RCD (chránič).

mrk
hodnocení

Děkuju, píšu si. A ty chráničky stačí husí krk? Chápu že čím dražší tím asi vyšší požární ochrana...ale do jaké byste prosím šli? Případně kolik drátů do jedné? Pro kazdy drát vlastní husí krk? Děkuju

Bezny CYKY kabel sa moze montovat na vysokohorlavy podklad, v tom problem nie je. Chranicka riesi len mechanicke poskodenie a navyse zhorsuje odvod tepla z kabla pri vacsom zatazeni. Riesit treba instalacne krabice.

mrk
hodnocení

Děkuju, píšu si. A ty chráničky stačí husí krk? Chápu že čím dražší tím asi vyšší požární ochrana...ale do jaké byste prosím šli? Případně kolik drátů do jedné? Pro kazdy drát vlastní husí krk? Děkuju
Chranicku dejte jen na mista, kde muze dojit k mechanickemu poskozeni. Tzn. Pruchodky pres strop, kabel v podlaze, ostre hrany v sadrosove pricce. Jinak je to zbytecne. A jak psal Peter, zhorsite si chlazeni kabelu v instalaci. Pokud ma kabel dvojitou izolaci tzn. CYKY, je vhodny i na horlave povrchy.

hodnocení

0x

Ano,jednoduché,ale mně by to nestačilo. Já bych chtěl mít možnost u dveří rožnout každé světlo zvlášť a když dojdu pod krajní světlo,dvě zbývající zhasnout. Prostě kombinaci kdekoliv jsem,ovládám všechna tři světla nezávisle. O něco více káblů,o dost více vypínačů 6 a 7 (devět kusů?),o hodně více komfortu. A jsem ještě takový cvok,že to prostřední světlo bych hodil na jeden jistič - jističochránič a ta krajní na jiný...*smich*. Krabičku bych nedal,spoje za vypínači. A káble mezi přepínači ne 3x1,5 ale 4x1,5... Občas se to může hodit...

mrk
hodnocení

Děkuju, jistě si z toho něco vezmu... To levé světlo je tam jen naznačené...tam chci udělat takovou šatno komoru a není tedy nutné tohle světlo ovládat spolu s ostatními od dveří.

hop®
hodnocení

0x

Zásuvky O.K.
U vypínače bych se vyprdnul na krabičku a vše propojil pod vypínačem.
Pokud bude ve dřevě, je nutné použít rozumné krabice, nejlépe dvojité, KI-L...
Když budou použité normované kabely CYKY, není třeba je dávat do husáků...
Mimochodem, každý světelný okruh musí mít dle dnešních norem vlastní chránič, ale to snad víte...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]