Dobrý den, prosím: 1. Kde je možné najít hodnotu černého jističe na obrázku? Byla na něm zřejmě nálepka, ale už je pryč. 2. Na bílém jističi je hodnota jen na nálepce (ptám se teď jen pro zajímavost)? Děkuji.
Pod nálepkou to máte vyryté, 14,3 A Fotka jiného jako důkaz, že je to regulérní hodnota. doplněno 15.02.21 10:02: Jestli jde nějak zjistit i charakteristika, případně jaká je, když tam není vyznačena, to nevím.
1. Ano, je to jistič 3 x 14,3 Ampér a charakteristika (např. "C" - motorový) Vás pro sporák celkem nemusí zajímat. Štítek byl nalepený tam, kde je ten vyrytý údaj.
2. Ano, na bílém jističi je hodnota skutečně jen na štítku. Ostatně ani na těch starých jističích hodnota běžně pod štítkem vyrytá nebývala.
doplněno 15.02.21 12:57:
Jo - a když už budete dávat nový sporák, doporučil bych i výměnu jističe. Tenhle bude pravděpodobně už "vyhřátý" a může dělat neplechu.
Tie jednofazove biele vpravo su uz na DIN listu, cize navrhujem listu predlzit a trojfazovy bakelitak vymenit za moderny typ, pripadne to zobrat plosne a vymenit aj tie biele. Nebude to drahe, len na zaver treba doplnit krytie IP 20 a viac, objavi sa tam strbina. Hodnoty podla kablov a ich ulozenia, na 99% staci zachovat povodne a ku sporaku 16A char B trojfazovy.
Je tím jištěný sporák, ovšem s plynovými plotýnkami a el. troubou, sporák je připojený do obyč. zásuvky. Předpokládám, že je to třífázový jistič. Hodnota je tedy 3 x 14,3 A? Očekával bych, že označení bude nějaké pořádné, samolepka nebo vyrytí mi přijde málo...
To je na kompletní výměnu a asi si ten člověk říkal elektrikář a byl jím? Tady bych to klasifikoval jako porušení zákona 89/2012Sb. §5 (1) Kdo se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu, dává tím najevo, že je schopen jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jeho povoláním nebo stavem spojena. Jedná-li bez této odborné péče, jde to k jeho tíži. a §6 (1) Každý má povinnost jednat v právním styku poctivě.
Tvářil se jako elektrikář Každopádně výměna není jen tak, protože dráty byly hodně přes sebe a pokud by se opravdu poctivě odstranily všechny části drátů degradované teplem a části s opálenou izolací, budou chybět centimetry na pořádné nové spojení.
Zkorodované šrouby a můstky není problém vyměnit. To tam neměl nechat. Izolace ohořelá. Nechá se očistit a dát novou. Ona je sice trochu tvrdší, tak nejdříve vytvarovat a pak zafoukat. Není to nijak složité, ale trochu pracnější. Pokud to takto udělá elektrikář, pak je to elektrikář. Jináč se opravdu tváří jak elektrikář. Asi mám na elektrikáře trochu větší nároky, ale já to beru jako standart.
Když to tedy shrnu: 1. Pokud budu věřit tomu vyrytí, tak 14,3 A platí pro každou fázi, je to tedy jistič 3 x 14,3 A. 2. Pokud upadne samolepka z černého nebo bílého jističe a nikdo to náhodou někam dodatečně nevyryl, tak je to v háji a na výměnu jističe. . . Mám pravdu?
Děkuji za odpovědi. Máte pravdu, na funkci to vliv nemá. Ale pokud budu shánět nový sporák nebo jiný spotřebič, bude se prodavač nebo elektrikář ptát na velikost jističe. Například zásuvky v patře RD jistí jistič 10 A. Pokud to dobře chápu, tak stačí silnější konvice a jistič vyhodí. Proto mě překvapilo, že tak podstatná informace je na obyčejné nálepce.
Ty nálepky většinou vydržely desítky let. A pokud jde o ty bílé jističe, ty byly od začátku nepovedené a jak jsme na ně někde narazili, tak jsme je měnili.
@redbull: jistič se dává podle průřezu vodiče, který jistí, vypadá to na 2,5mm2 hliník. Obecně platí, že se jistí "dráty" , nikoliv spotřebiče, jak se lajk domnívá...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.