Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upevnění sádrokartonu na hurdiskový strop

Od: pavelpoluda odpovědí: 22 změna:
Dobrý den máme hurdiskový strop a chtěli bychom snížit o 20cm jenže jsem se dočetl že by se němělo na hurdisky nic zavěšovat.v dalším patře jsem vyndal prkno z podlahy které jsou natlučené na trámky.
Mohu prosim vás provrtat hurdisky a upevnit šrouby na závěsy pro sádrokarton do trámku od podlahy v druhem patře,nebude mi strop praskat vlivem chvění od podlahy?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já bych to upevnil na nosníky, ve kterých máte hurdisky.

doplněno 15.02.21 20:37:

Nemusíte dávat závitovou tyč, vyvrtat otvory vrtákem 5mm, pak závit M6 a do otvorů natočit očka se zmíněným závitem. Třeba taková jako zde. No a pak už postupuje klasickým způsobem, použijete závěsy pro sádrokarton.

pavelpoluda
hodnocení

Do icka a to prosim vás jako vyvrtat a dát závitovou tyč Dost tvrdý oříšek traverza nebo držáky navařit?

když za traverzu, tak přivařit plocháč se závitem

dejv111neprihl

Do traverzy bych nevrtal, snížíte její pevnost. Jak píše milancukrar, navařit plocháč se závitem (nebo L se závitem) a nebo samotnou závitovku. Pak je tu ještě varianta, kdy nemusíte vůbec zasahovat do hurdisek, ale SDK profily upevníte na stěny a vytvoříte samonosnou konstrukci. Záleží na rozměrech místnosti.

hodnocení

2x

Nevím, jak míte velkou místnost ale co zkusit systém od Knaufu D131? Samonosný strop, bez kotvení do stropu.

Kdo zkusil, již nepřestane.

knauf.cz/...

Super, zase som sa naucil nieco nove. Druha alternativa je napinany strop.

Peter, tento strop se taky používá ve vysokých halách, kde zavěšení od stropu je problematické...

Mne zase, prosím, poučtě, co je "Druha alternativa je napinany strop"

Děkuji

Napinany strop je cosi ako teplom zmrastovacia folia, po obvode sa to chyti do list, je to tenka plastova folia. Potom sa to nahrieva horucom vzduchom a natahuje. Vznikne cosi ako blana na bubne, ale vo forme podhladu. Vyhody : lahke, netreba natierat, rychla praca.

prosím odkaz.Děkuji

Děkuji, neznám, budu hledat video práce.

Milan, okolo miestnosti sa namontuje lišta, do nej sa zavesí PVC plátno a nakoniec sa postavíte s propán-butánovým teplometom doprostred miestnosti, aby ste strop zohriali a a tepelným zmrštením napli do roviny.
Osobne mám voči tomuto systému veľkú averziu (zákmyt plastu pri prudkej zmene tlaku, napr. otvorenie dverí, reakcia na oheň, z dlhodobého hľadiska uvoľňovanie zmäkčovadiel...), ale esteticky sa s tým dá pomerne čarovať.
jirik50*

díky za info, o tom D131 jsem nevěděl a dost mě zajímá, 5,5 metru je super rozpětí

hodnocení

0x
Upevňovat to do konstrukce podlahy je blbost jak z hlediska přenosu vibrací (a praskání), tak hluku. Vlastně byste tím obešel celou masu materiálu mezi a přednášel si to z podlahy přímo na strop, a to asi nechcete.
Nejlepší by bylo, jak radí Ferax, kotvit do íček, která nesou hurdy.

pavelpoluda
hodnocení

Dèkuji za odpovědi nejvíce se přikláním k íčkam ale ty asi těžko navrtám spíš asi přivařit?
el
Ahoj navařit plochač na íčko, nebo jiny profil a do něj kotvit.
Tak jak rádi ostatní, nejlepší řešení.
Já mám hurdy v garáži a moc radost z toho nemám, nikdy jsem do nich nevrtal, 2 maji praskliny, ale zatím drží. Co jsem potřeboval kotvit na strop jsem vařil do vždy do iček. A mám klid.

Lze to vrtat, podrobnosti uvádím výše u mé odpovědi. Také už jsem ten materiál vrtal.

Icko nie je nastrojova ani kalena ocel, dobry vrtak a mazacia emulzia v spreji to riesia. Potom narezat zavit alebo samozreznu skrutku, za predpokladu presneho vrtania.

tomaslad*
hodnocení

0x

Do íček si bez problémů a komfortně poradí s desítkami až stovkami děr kobaltový vrták a kvalitnější závitníky. Do hurdisek bych osobně nic nekotvil, ani do nich nevrtal.

Předělával jsem bývalou suterénní garáž, kotelnu, uhelnu a sklep na byt. Všude hurdisky, naštěstí ložené na patky, nikoliv jak se to občas za socíku ojebávalo rovnou nasuchu do íček, však se taky pak lidem stropy znenadání bortily. Ale strop jsem měl křivý + - 6 cm, jak předci samodomo stavěli RD.

Šel jsem do toho mokrou klasickou cestou, ovapkovat, našpricovat, 2 vrstvy perlit-omítky tahané nadvkrát do laserem srovnaných platlí, precizními ukrajinci za 150 Kč/h loni + štuk Hasit jemný. Perfektně zateplené, srovnané, žádné tepelné mosty, praskání, dilatace, spáry.

dejv111neprihl

Praskání hurdisek bylo ale způsobeno něčím jiným, než píšete Vy. Způsobovalo to nanášení betonu rovnou na hurdisky místo toho, aby byla použita mezivrstva např. z pískovápenné směsi. Praskání způsobovalo smršťování betonu a vytváření napětí v cihlových hurdiskách. Pokládání hurdisek bez patek není problém, pokud se použily hurdisky bez zkosení a s vápennou mezivrstvou.

Tomáši, Perfektně zateplené

čím zateplené?

Prd o tom viem a zatiaľ som našťastie žiadnou hurdiskou po hlave nedostal. Obe metódy montáže - do pätiek aj bez nich sú legitímne. S pätkami to údajne praská radšej - rozpon 130 namiesto 120 cm. Ak je odprasknutá spodná príruba pätky, hurdiska to mala pravdepodobne za sebou ešte pred tým ako došlo k separácii na pätke.

Hurdisky praskali pri zaliatí betónom bez separačnej vrstvy z dôvodu rozdielnej teplotnej roztiažnosti keramiky a betónu. A tiež po zatečení a (opakovanom) premrznutí stropu.

Sanuje sa to viacerými spôsobmi. Dutiny sa naplnili špeciálnou hmotou, ktorá držala hurdisku pokope, ak bola aj prasknutá. Pozdĺžne ich prerezávali v spodnej prírube na uvoľnenie napätia (Prof. Rojík), prípadne sa pod ne pripevnila oceľová nosná konštrukcia, ktorá ich podržala zospodu, aby nespadli. Videl som ale aj expertov, ktorí zo strachu po kauze Flachs urobili nosnú platňu zo ŽB z vrchnej strany I profilov a po vytvrdnutí spodné príruby hurdisiek cielene vymlátili a zaklopili SDK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]