Nejste přihlášen/a.
Zdravím, také bych potřeboval jednu radu. Všeobecných je na webu fůra,. ale rada z praxe a zkušeností bude pro mne lepší .. Předem děkuji ... ... ... ...
V kamnech "Petry" nám po stranách popraskal šamot. Jsou tam v rozích trhliny od shora až dolů. Takže je musím opravit. Tohle jsem nikdy nedělal a nechci do toho jít jen s teoretickými radami z webu.
Mám to napsané na víc bodů, abych se jasně vyjádřil
1/ jakou nejlépe použít? Pistolová asi nebude vhodná, nebot se tam nedostanu. Jsou nějaké pasty nebo je lepé si to namíchat sám? Hraje roli i cena
2/ pokud ji budu míchat sám: jak dlouho se musí nechat v klidu
3/ jakou má konzistenci? Spíše hodně tekutá nebo jako malta? Jde o to zda to mohu dělat s postavenými kamny, nebo mám počítat s tím, že je budu muset položit na bok
4/ po opravě, jak dlouho čekat než se smí opět naplno topit.
Pro upřesnění : používa se na topení vše co se koupí : Dřevo, černe uhli, koks, brikety
A nějaké rady na co si dát pozor atd... někde jsem zaslechl něco o vodním sklu. Nevím ani co to je
Předem všem děkuji
Z vlastní zkušenosti: v drogerii si kupte šamotovou maltu- v prášku.Pak vodní sklo- hustší tekutina.Namícháte si maltu s hustotou, jakou budete potřebovat-do štěrbin řídkou, aby tam zatekla, do větších spár hustou, aby ji bylo možno modelovat a pak utáhnout špachtlí.Za půl dne už můžete zvolna zatopit.Je lepší si kamna položit. Nebojte se toho, to zvládnete.Některé šamotové malty mají v prášku i pojivo-ale i tak můžete přidat vodní sklo, aby se s maltou dobře pracovalo.Přeji Vám úspěšné zvládnutí díla.
Někde jsem zaslechl že je rozdíl, zda bude teplota v kamnech nízka nebo vysoká. Aby to spravně vytuhlo ( že se musí vypálit teplem ), nebo aby naopak byl šamot učinný ( nebyl jen pro nižší teploty ) . Zakládá se to na pravdě? Za odpověd´ děkuji a BOD pro vás.
V tom případě by ti pomohl jeden návod k šmotové maltě:
Je tam uvedeno, pro jaké teploty je hmota vhodná.
Cenové kategorie tady nebyly vubec probrané. O jakých mluvíte? Alespoň orientačně? A jak velké balení? Vydrží třeba rok na další opravu?
Vlastmí zkušenost je taková, že po 2 letech stáří kamen petry mi začal šamot praskat. Opravil jsem tak jak zde radí, ale vůbec to nevydrželo. V současný době cca 3-4 roky starý kamna je šamot zcela popraskanej a drží jenom zázrakem. Je jen otázkou času, kdy začne vypadávat.
Dobře tedy, co udělat, aby to vydrželo déle. nebo se smížit a každoročně to opravovat? Jaka je nejmenší prodejní váha? Koupim méně, ale častěji, když to jinak nepůjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.