Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit šamot v kamnech

Od: fidonet* odpovědí: 14 změna:

Zdravím, také bych potřeboval jednu radu. Všeobecných je na webu fůra,. ale rada z praxe a zkušeností bude pro mne lepší .. Předem děkuji ... ... ... ...

V kamnech "Petry" nám po stranách popraskal šamot. Jsou tam v rozích trhliny od shora až dolů. Takže je musím opravit. Tohle jsem nikdy nedělal a nechci do toho jít jen s teoretickými radami z webu.

Mám to napsané na víc bodů, abych se jasně vyjádřil

1/ jakou nejlépe použít? Pistolová asi nebude vhodná, nebot se tam nedostanu. Jsou nějaké pasty nebo je lepé si to namíchat sám? Hraje roli i cena

2/ pokud ji budu míchat sám: jak dlouho se musí nechat v klidu

3/ jakou má konzistenci? Spíše hodně tekutá nebo jako malta? Jde o to zda to mohu dělat s postavenými kamny, nebo mám počítat s tím, že je budu muset položit na bok

4/ po opravě, jak dlouho čekat než se smí opět naplno topit.

Pro upřesnění : používa se na topení vše co se koupí : Dřevo, černe uhli, koks, brikety

A nějaké rady na co si dát pozor atd... někde jsem zaslechl něco o vodním sklu. Nevím ani co to je

Předem všem děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

3x

Z vlastní zkušenosti: v drogerii si kupte šamotovou maltu- v prášku.Pak vodní sklo- hustší tekutina.Namícháte si maltu s hustotou, jakou budete potřebovat-do štěrbin řídkou, aby tam zatekla, do větších spár hustou, aby ji bylo možno modelovat a pak utáhnout špachtlí.Za půl dne už můžete zvolna zatopit.Je lepší si kamna položit. Nebojte se toho, to zvládnete.Některé šamotové malty mají v prášku i pojivo-ale i tak můžete přidat vodní sklo, aby se s maltou dobře pracovalo.Přeji Vám úspěšné zvládnutí díla.

fidonet*
hodnocení

Někde jsem zaslechl že je rozdíl, zda bude teplota v kamnech nízka nebo vysoká. Aby to spravně vytuhlo ( že se musí vypálit teplem ), nebo aby naopak byl šamot učinný ( nebyl jen pro nižší teploty ) . Zakládá se to na pravdě? Za odpověd´ děkuji a BOD pro vás.

V tom případě by ti pomohl jeden návod k šmotové maltě:

mkz.cz/...

Je tam uvedeno, pro jaké teploty je hmota vhodná.

fidonet*

dobrý navod - bod

mkz

MSG je na tuto opravu nevhodná, je pro vysokoteplotní agregáty, kde se docílí vyšší teploty jak 800 st. C.

Pro kamna koupit žárovzdorný, nebo šamotový tmel třeba Regnalit od MKZ, který je na tento účel připraven, ale výrobců je víc, v dobrém želežářství mají.

fidonet*
hodnocení

Děkuji oběma!

raadek*
Uz vam zde poradili, tak jenom doplnim, ze soucasne vymazove samotove hmoty uz nejsou tak kvalitni jako byvaly, takze se budou drolit a kazdy rok vas cekaji opravy. Dalsi moznosti je SILIKAN, ale to jsme v jine cenove kategorii. R.
fidonet*

Cenové kategorie tady nebyly vubec probrané. O jakých mluvíte? Alespoň orientačně? A jak velké balení? Vydrží třeba rok na další opravu?

raadek*
Orientacne samotova vymazova hmota 10kg - 140,-kc, Silikan 10kg - 1200,-kc. Zalezi jak mate samot poskozeny. Normalne si kupte baleni samotove hmoty 1,5kg + vodni sklo v drogerii a vydrzi vam nekolik let. R.
fidonet*
hodnocení

Kde se dá zakoupit takové malé množství? 1,5 kg? Ve dvou stavebninách mi řekli, že takové množství nemají a vysypat 9 kilo je škoda.

spoken*
hodnocení

0x

Vlastmí zkušenost je taková, že po 2 letech stáří kamen petry mi začal šamot praskat. Opravil jsem tak jak zde radí, ale vůbec to nevydrželo. V současný době cca 3-4 roky starý kamna je šamot zcela popraskanej a drží jenom zázrakem. Je jen otázkou času, kdy začne vypadávat.

fidonet*

Dobře tedy, co udělat, aby to vydrželo déle. nebo se smížit a každoročně to opravovat? Jaka je nejmenší prodejní váha? Koupim méně, ale častěji, když to jinak nepůjde.

raadek*
Samot je proste samot. Kvalitni samotove desky s dilataci vam vydrzi v kamnech nekolik let bez udrzby. Zalezi jakym zpusobem topite, pokud kamna pretapite, spalujete produkty urcene do kontejneru atd., pak samot vice trpi. Ve vasem pripade se budete muset smirit s kazdorocnimi opravami nebo koupit celolitinova kamna. Vymazovou hmotu 1,5kg sezenete v obycejne drogerii nebo v obchodech, kde se prodavaji kamna. Zadejte si na Heureka.cz samotova vymazova hmota. R.
doplněno 18.02.10 14:48: Jeste doplnim. Nespotrebovana samotova vymazova hmota vam v pytliku neztvrdne a muzete ji skladovat leta. Neni to jako cement nebo malta. R.
fidonet*

Opět děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]