Zdravím, mám rodinný domek 100m2 s 80cm zdmi a plastovými okny, takže tolik tepla se neztrácí. Celkem 7 radiátorů včetně koupelnového žebříku. Chtěl bych ale osadit všechny nebo alespoň většinu ve vybraných místnostech termostatické ventily. Protože ikdyž topím na kotli jen třeba na 60,tak v baráku vedro i v těchto mrazech. V jedné místnosti jsem ho dal a teplota se krásně reguluje a dokonce se i o kousek snížila spotřeba paliva. Nevím ale co se stane, když bych je dal všude.protože mám kotel dakon 16 na uhlí,tak aby se nezavřeli všechny radiátory a kotel nevařil. Regulace na něm funguje normálně. Nebo mě taky ještě napadlo nechat třeba 1 nebo 2 radiátory tam,kde nevadí že bude tepleji bez ventilů. Poradí někdo? Díky
Já bych se do podobného dobrodružství nepouštěl. Naloženej kotel uvaříš nahned, stačí když přivře pár hlavic. Takže aby to fungovalo, jedině v kombinaci s akumulační nádrží.
Pokud neuřídíte kotel teď, po osazené termoventilů to bude podstatně horší. 1 - 2 radiátory to nezachrání a kotel bude stabilně přehřívat
Malý pokus - roztopte kotel a pozavírejte ventily ...
ivos*
Nejde o to, že ho neuřídím. Náhodou regulace funguje na výbornou. Ale když je na kotli 60 stupňů,tak v baráku 24. Což znamená, že bych musel kotel držet na 50 stupních a to u Dakonu znamená co 3 dny čištění od sazí a dost možná dehet. Jde mi o to, že při 24 stupních se nedá ani spát. A co jen ložnice a obývák 3 radiátory ze 7. To by šlo ne?
Termoventily jso podle mě zbytrčná investice. Klasický ventil nastavíte na odzkoušené číslo a do kotle přidáte méně uhlí. Co nevidět bude uhlí tak drahé, že nebude pomalu čím topit. Elektřina bude zřejmě nedostupná ( ve Švédsku vyskočila cena po odpojení atomu na 200 EUR za 1MWh ! velkoobchodní cena) .
Termostaticka hlavica je mala a velmi dobra investicia. Problem s prekurovanim to vyriesi, pre istou by som nechal tam, kde chcete najvyssiu teplotu (kupelna) otvorene na max, vtedy hlavice nereguluje. Druhe riesenie je ohrievat alebo dohrievat vodu v bojleri. Samozrejme, ladovat kotol menej.
jenda2*
Ty levné kolem 150 Kč kus jsou po dvou letech kaput. Ty dražší za 400 Kč vydrží déle. Na to, aby je měl pořád otevřené je asi kupovat nebude.
Máme v bytovce termostatické ventily cca již 15 let a je to v pohodě. Můžu si to vynachválit. Tehdy to byla investice cca okolo 5000Kč/4ks... Dnes je to daleko levnější. V domku se to používá tak, jako píšete, na jeden radiátor (2?) se nedávají, aby nemohlo dojít k přerušení cirkulace a odvádění tepla při uzavření . Nejlepší je kombinace oběhového čerpadla s konstantním tlakem, což v případě modernějšího topení je běžná záležitost, jinak bude poměrně velký hluk z důvodu zvýšení proudění vody v radiátorech...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.