Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž nerezového komínu na fasádu z EPS

Od: lucas7 odpovědí: 8 změna:

Zdravím, chci namontovat nerezový komín na fasádu vlastními silami. Problém nastává, jak upevnit držáky a konzoli základové desky na fasádu z EPS. Někde jsem četl, že pro splnění normy je nutné připevnit držáky přímo na zdivo a okolní polystyren vyřezat min 5cm a obložit komínovou vatou. Při prohlížení fotografií z montáží nezerových komínů dostupných na webu, se nezdá že by byly takhle zabudované do fasády. U některých je jasně vidět že držák leží na vnější straně fasády a je ukotven do zdi šrouby, které evidentně prochází skrze fasádní polystyren. Otázka je jakým způsobem to firmy dělají a jak to mám udělat já, abych splnil podmínky revize a zbytečně neřezal do fasády.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Dal bych závitové tyče na chemickou kotvu a zajistil mezeru mezi komínem a zdí. Tím, že ty komíny jsou dvouplášťové by obal neměl být tak teplý aby polystyrenu ublížil pokud vzduchová mezera zajistí odvětrávání.

gazda*
hodnocení

0x
Pochybuji, že ten komín vydrží držet na polystyrenu. Ten je hodně měkký.
Na to jsou buď moduly které se vkládají do polystyrenu už pri montáži zateplení nebo použije ty závitové tyče za cenu vytvoření tepelných mostů v místě zavrtání. Když se to umí, pověsíš na to třeba klavír aniž bys pomačkal fasádu. Že to nebudeš kotvit jenom na polystyren, to snad člověku dá zdravý rozum.

hodnocení

0x

Provrtáte přes polyš do zdiva, dáte hmoždinku do zdiva, dlouhý šroub a na fasádě z polyše bude držák na komín.

Po navrtání je třeba dát kolem šroubu opěrnou trubku ( délka trubky strjná jako tloušťka polystyrenu) , aby se při přitahování a při zátěži nosná konstrukce opřela přes opěrku do zdi a ne do polystyrenu

nunici, ano, nebo taky použít matku pod držák, takže se nezmačkne dotažením držáku.

lucas7
hodnocení

Všem děkuji za reakci na můj dotaz! Vložit pouzdro do polystyrenu (třeba z trubky), aby se po dotažení konzole na fasádu o něho opřela mě napadlo taky. Jde o to, jestli tohle řešení vyhovuje normám a projde při revizi spalinových cest. Komín má být min 5cm od hořlavého materiálu při tloušťce izolace 32,5mm, ale jestli se to vztahuje i na držáky a konzoli komína nemám tušení.

A čo tie tehly, na ktorých to bude celé držať? Tie tiež nie sú 5 cm od EPS... Poradte sa s výrobcom a hlavne kominárom, ktorý Vám na to dá revíziu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]