Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrokotel Protherm Rejnok 18K

Od: maggie* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Máme elektrokotel Protherm Rejnok. Letos máme problém, že nevytopí celý dům. Termostat máme nový, nastavený na maximum. Přesto se kotel natopí jen na necelých 70 stupňů a vypne. Jakmile teplota spadne na 60 stupňů, zapne se I. stupeň. Pak spadne pod 60, zapne se II. stupeň a teplota začne stoupat. Zapne se III. stupeň a teplota vystoupá zase jen na necelých 70 a všechno se vypne. A tohle se opakuje stále dokola. Neměl by se nahřát až na 80 stupňů, když je termostat na maximum? Tímto způsobem vytopí jen půlku domu. Do vzdálenějších radiátorů se teplá voda vůbec nedostane. Nemáte někdo stejnou zkušenost, čím by to mohlo být? Děkuji za radu.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jaký termostat máte nový, ten na kotli, nebo prostorový? Prostorový nemá vliv na teplotu otopné vody, tu musíte nastavit přímo na kotli.
doplněno 13.02.21 09:45: Pokud se teplá voda nedostane do všech radiátorů, za to určitě nemůže to, že kotel vypne při 70 stupních. Buď máte někde něco zanesené, špatně vyváženou soustavu nebo slabé čerpadlo.

olinl
hodnocení

2x

Pro jistotu zkuste odvzdušnit radiátory a u čerpadla v kotli bývá odvzdušňovací ventil, tak ten také. Jinak to co radí mikihans..

Já ten elektrokotel mám, tak vím, že tam žádný odvzdušňovací ventil není. Vy ho máte doma také? Tak jestli ho máte, tak kdybyste sem dal foto toho odvzdušňovacího ventilu u čerpadla, abych to věděla pro "strýčka příhodu". Za patnáct let provozu jsem ho sice nikdy odvzdušňovat nemusela, ale co kdyby.

A ještě k tomuto tématu dodám. Tazatelka se zeptala na konkrétní elektrokotel, neptala se na všeobecné možné závady různých typů vytápění, ale konkrétně na konkrétní typ. Vy tento kotel doma zřejmě nemáte a přesto víte, jak byste postupoval. Když jsem měla s přesně tímto elektrokotlem velmi podobné problémy, tak jsem zde také založila otázku a nebyla jenom jedna, protože se problém opakoval asi tři roky. A pokaždé jsem dostala desítky rad, ale jenom jedna jediná, byla správná a opravdu mi pomohla. A ta byla od člověka, který tyto kotle opravuje, takže je znal a hned věděl, o jaký problém se jedná. A ten mi tenkrát poradil ta relé.

Suzy než napadat, bylo by lepší si to ověřit. Je jak u čerpadla (4), tak nahoře na výměníku (10).
Elektrokotel Protherm Rejnok 18K

Nenapadala jsem, to jste si to špatně vyložil. Já jsem pouze napsala svou zkušenost. A opravdu jsem za 15 let nemusela žádný ventil uvnitř kotle odvzdušňovat.

Já mám trochu jiný. Proto jsem se také ptala, kdy ho tazatelka koupila, protože pak už se ten typ co mám já, nevyráběl.

Elektrokotel Protherm Rejnok 18K #2
Ale zrovna ten odvzdušňovák u čerpadla, o kterém píše, tam máš taky ;)

Ano, také jsem si toho všimla na tom schématu, je to ta čtyřka, ale fakt jsem ho za celé ty roky neodvzdušňovala. Ani bych nevěděla jak. Ale já vlastně ani ty radiátory neodvzdušňuji každou topnou sezonu, není to potřeba, radiátory hřejí všechny a celoplošně. Akorát když dopouštím vodu do oběhu, tak u toho jednoho radiátoru odpouštím přebytečnou vodu, protože to dělám sama radiátor je od kotle vzdálený, tak mi tam vždycky nateče víc vody a musím odpustit na správný tlak. A i to teď dělám tak jednou za dva roky, protože to není potřeba. Ale před výměnou těch relé jsem to dělala několikrát za sezonu, protože se kotel neustále házel do poruchy a někdy stačilo dopustit vodu a zase odpustit a kotel zase chvíli jakž takž fungoval. A podle mého to bylo tím, že se vždycky přehřál, hodil do poruchy a já ho tou studenou vodou někdy zase uvedla na chvíli do provozu. Také mi tenkrát několikrát pomohlo bouchání do té skříně, asi se ta vadná relé na chvíli zase sepnula, ale ne na dlouho. Byla to prostě jedna hrůza.

hodnocení

0x

Mám ten samý elektrokotel. Jak dlouho ho máte? Je mi divné, že píšete, že jste měnili termostat. Proč jste ho měnili? Já mám ten kotel už 15 let a měla jsem s ním podobné problémy. Ale to bylo hned zpočátku a nakonec jsem zjistila, že byla vadná spínací relé, která rozváděla teplou vodu do radiátorů. Já to teda měla horší než Vy, protože mně se kotel házel ustavičně do poruchy, protože se přehřál, a vyskočila tepelná pojistka a já byla bez topení. Tady jsem také založila několik otázek na toto téma a dlouho jsme řešili co to s kotlem je. Nakonec mi jeden rádce napsal, že tyto kotle mají problémy se spínacími relátky, která jsou vadná. Jenomže opravář mi chtěl měnit rovnou celou rozvodovou desku a chtěl za to hodně peněz. Něco kolem 10 tisíc. A to se mi teda nechtělo, když jsem věděla, že stačí vyměnit ta relé. Ale to žádný opravář dělat nechtěl, protože na tom by nevydělali. Nakonec jsem ta relé koupila na internetu asi za 4 stovky i s poštovným a můj kamarád, který to s elektrikou umí, ta vadná relé odletoval a přiletoval tam ta nová. A od té doby kotel šlape a už je to několik let. Tak jestli třeba nemáte tak problém s těmi relátky. U mne to také začalo tím, že jsem měla termostat na maximum a přitom byly radiátory vlažné. No a pak to bylo čím dál horší, až to dospělo k tomu, že byl kotel neustále v poruše. Už jsem ani nesundávala kryt, protože ta tepelná pojistka je nahoře pod krytem a já ji musela pořád nahazovat, až to jednou nahodit vůbec nešlo. V kotli se to začalo za pár minut doslova vařit, teplota vystoupala na maximum a šlus. A pak to vyřešila výměna těch relé.

maggie*
hodnocení

Nový termostat máme na kotli. Měnili jsme ho proto, že tu byl jeden rádobyodborník a tvrdil, že je to tím. Abych to ještě doplnila. Normálně topíme krbovou vložkou s výměníkem. Kotel zapínáme pouze v dobách mrazů. Když topíme krbem, topí všechny radiátory, takže zanesené nic nebude. Do loňského roku fungovat kotel bez problémů, čerpadlo to zvládlo, takže odhaduji, že najednou slabé nebude. Možná opravdu ta relátka. Protože pokud mám kotel nastavený na maximum, což je podle návodu 85 stupňů, neměl by se při 70 stupních vypínat. Děkuji.

Já být Vámi, tak určitě nechám někým zkontrolovat ta relé. Ono se to nezdá, ale někdy se opravdu jedná o takovou "prkotinu" a přitom to vyřeší věškeré problémy. Já se s kotlem trápila asi tři topné sezony, než jsem přišla na tuhle závadu. Kamarádovi výměna těch relé trvala necelou hodinku. Musel vyndat tu rozváděcí desku z kotle a tady na stole to před mýma očima odletoval a přiletoval ta nová relé a od té doby paráda. Momentálně topím jen na dvě spirály, a otopnou vodu mám nahřátou na 65 stupňů a stačí to. Ale já mám zateplenou střechu a barák a teplo se mi neztrácí. Také mám to kaskádové spínání na tři topné spirály a když se otopná voda zahřeje na požadovanou teplotu, tak pak už stačí i jedna spirála. Radiátory mám horké. Ale já topím jenom tím kotlem, krbová kamna tady nemám. Vytápím 3 místnosti, koupelnu, kuchyň záchod a verandu. A nemám všude radiátory naplno. Jenom jeden, tak mi to poradili a tak to tak dělám. Všude mám na radiátorech ty hlavice s termostatem, kde mám nastavené požadované teploty, pouze u toho jednoho ji nemám a mám puštěný radiátor naplno.

maggie*
13.02.21 12:19
hodnocení

Děkuji.

Jestli si pak vzpomenete, tak napište v čem to teda nakonec bylo. Docela by mne to zajímalo. Děkuji moc.

hodnocení

0x

Měnil jsem letos teploměr na kotli a najednou topím na úplně jiné teploty. Možná bude podobný problém v novém termostatu, jiná citlivost...

Jaký máte prostorový termostat?Nezdá se mi že by se při vypnutí ohřevu vyplo i oběhové čerpadlo. a pokud jede čerpadlo a není problém někde v topném systému, musí se srovnat teplova topné vody u všech radiátorů

jenda2*
hodnocení

0x
Muzete prozradit, kolik za den protopite? Ohrivat vodu na 70 st. mi prijde silne neekonomicke. Jak uvadeji, tak ve Svedsku vykocila 1MWh na 200 Eur. V kratke dobe drasticky vystreli cena vzhuru. Mozna je cas vse prehodnotit a zdroje jako elektrokotel ci TČ budou nezaplatitelne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm
Otázky na téma protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]