Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poloha studny vůči jiným stavbám

Od: alojzbarrand odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

plánujeme stavbu kůlny/garáže, ve které bychom chtěli parkovat zahradní traktůrek, a skladovat např. motorovou kosu a další menší (motorové) nářadí. Rozloha cca 20m2. Stavba by stála asi 4m od studny s pitnou vodou (vodu čerpají tři chalupy). Jeden z našich příbuzných namítá, že zde taková stavba stát nesmí, neb narušuje povinné ochranné pásmo, které musí být okolo každé studny (údajně 15m). Je to tak? V, dle mého, příslušné vyhlášce (ČSN755115) jsem sice nějaká omezení našel, ale nepřijde mi, že by to platilo i na tento případ.Předem děkuji za odpověď! A. Barrand

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Ochranné pásmo studny se stanovuje dle propustnosti podloží a je to vzdálenost od možných zdrojů znečištění. Nejčastěji to bývá 12m, ale někdy i více. Pokud se jedná o uzavřenou stavbu a nikoliv přístřešek, tak bych to na ochranné pásmo neviděl.
alojzbarrand
hodnocení

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Je to uzavřená stavba (dřevěná) nicméně nemá pevnou podlahu, ale je vysypána štěrkem.

V příslušné vyhlášce se například píše, že "nádrže tekutých paliv pro individuální vytápění umístěné v obytné budově nebo samostatné pomocné budově" mají být ve vzdálenosti 7 m. To mi však na tento případ také nesedí. Chápu-li to také správně, nejde tak o tu stavbu jako takovou, ale spíše o to, že tam parkujeme např. ten traktůrek, ze kterého by potenciálně mohl vytéct olej/benzín?

Ano, chápete to správně.
alojzbarrand
hodnocení

A mohu se ještě prosím zeptat, proč dle vás není ochranného pásma potřeba u té uzavřené stavby? Ještě jednou moc díky!

Protože pokud to bude uzavřená stavba s pevnou podlahou, ev. i s jímkou na zachytávání úkapů, tak bych už to nebral jako možný zdroj znečištění. V případě propustné štěrkové podlahy tomu však je jinak.

hodnocení

2x

Já to nevím, pan Cakl to bude vědět, ale spíše bych šel po příbuzném, který to tvrdí, ať to doloží předpisem.

111®
hodnocení

2x

google říká že: voda.tzb-info.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]