Nejste přihlášen/a.
Začnu trochu zeširoka:
před cca 40 lety jsem "koupila" nemovitost (kupovali rodiče, ale bratr byl ještě nezletilý, tak to bylo na mě). Byl to takový malý statek - uzavřený dvůr, na nejlepším místě stodola atd., malinká obytná místnost.
Časem jsem se vdala a začali jsem na vedlejší parcele stavět nový dům. Ten starý byl částečně zbourán a materiál použit i na stavbě nového obydlí. Demolice byla povolena, vše proběhlo na tu dobu řádně - aspoň jsem si to do včerejška myslela.
Včera mě obeslal náš MÚ (důvodem je placení komunálního poplatku - z domu zbyla sotva 1/2, obytná místnost neexituje, mám tam skleník).
A já teď honem nevím, jak situaci řešit. Je to pro mě o to horší, že je doba kovidová = omezené hodiny na úřadě - tam jsem psala, ale zatím neodpověděli. Psala jsem i na katastr.
Prosím o radu: jak postupovat, aby té nemovitosti bylo odebráno číslo popisné, nebo jak to správně nazvat, na koho se obrátit, jaké doklady k tomu potřebuju. A také, kde ty doklady vzít - něco asi najdu, ale je to už hrozně dlouho.
Plány na katastru neodovídaly skutečnosti ani v době , kdy mi rodiče tu nemovitost koupili. Něteré stavby tam už nebyly, některé byly navíc. Naivně jsem si myslela, že když platím daně (chtěli po mně plánek, rozměry atd. a podle toho je vyměřili), že je to v pořádku. Jak ten dům tedy odhlásit?
Vy máte platné rozhodnutí o demolici domu? S tím dokumentem bych došel na stavební úřad a pak na katastr, že dům je zbourán a prosím o zrušení v RUJANu a pak i na katastru.
Nejsem si jistá, jestli to bylo povolení, nebo stačilo tenkrát pouze odhlásit. Ale na katastru jsem s tím určitě nebyla.
Děkuju, zkusím pohledat.
Demolice byla povolena, ale vy jste jí neprovedli, píšete, že stojí ještě polovina domu. V takovém stavu nemáte možnost požádat katastr o výmaz nemovitosti. Někdo mě snad doplní a upřesní podmínky.
Byla povolena demolice té poloviny domu.
Nehcala jsem si jen cca 1/2 - hospodářskou část, stodolu chci také zbourat, ale už pár let hledám marně někoho, kdo by demolici provedl. Není tam dobrý přístup na pozemek.
Pardon - ale to je jenom pustá výmluva. Všechno jde a na všechno jsou lidi - je to jenom otázka peněz.
Tak jinak: oslovila jsem několik firem z okolí, zpětně se ozvala jen 1 - že je to pro ně malý kšeft. Zájem mají jen o dřevěné krovy, ale kdyby tak už byly složené na zemi - práce s nimi se jim nevyplatí, objekt není zas tak velký. Kdybych nebyla tak stará, tak se do toho dám snad sama.
Oslovila jsem i stavebníky - soukromníky, dřív by za to mohli ruce utrhat,není zájem.
Stavební firmy všude kolem jsou vytíženy, nemají zájem o další objednávky. A to je v nich hodně Ukrajinců. Ti, co dělali na stavbě dřív, už nedělají, jsou v důchodě nebo ještě dál.
@jmlc - prosím, poraďte, jak a kde hledat někoho, kdo se ujme demolice? Kontaktovala jsem firmy v okolí, psala inzeráty, navštívila a poptávku dala na weby, které nabízejí pracovníky, firmám zakázky ve stavební oblast, a až na 1 nic. Ten 1 se měl přijet podívat, nakonec nedorazil a odmlčel se.
Zkoušela jsem i 2 firmy, které mají zájem o staré krovy - je to pro ně malé. A to jsem nabízela k tomu staré trámy, uschované/uložené z té části objektu, který je sbourán. Bylo to na hraně jejich rentability, prý...
Jaká jste lokalita - okres?
Tady třeba ve vesnici zase budou stavět 4 nové domy - takže přijel jeden bagrista z vedlejší vesnice, udělá všem základy a tím to mají levnější. Když tam byl posledně, požádal jsem ho, aby přejel k mému domu a odkopal mi jímku - pro něj 20 minut práce, chtěl 500,- - dal jsem mu litr. Kdybych si objednával firmu, jen cesta k nám by vyšla dráž.
Zmínila jste, že je to už nějaký čas - raději bych se poptal, jestli není třeba nutné další rozhodnutí, povolení, papír...
A pak jsem zmínil, že to je o penězích. I velká firma vám to nachystá a udělá, když jim pořádně zaplatíte.
Pokud je terén nepřístupný, nemůže bagrem velkým, třeba je v okolí někdo s bagříkem menším. Můj soused si koupil minibagr s mottem "lepší malý bagr než velká lopata" - a jako přivýdělek jezdí do 10km od domu, když někdo chce malé výkopové práce. Najednou je takových v okolí víc a práce už tolik nemá...
Je to okres Svitavy.
Povolení mě netrápí, to už jsem si zjišťovala, dostala jsem papír (a někde založila, ale najdu), kde jen popíšu, co, jak se bude dělat, jak se naloží s materiálem apod.
Prý stačí jenom ohlášení. Je to teda asi 2 roky, co mi to sdělili.
Popravdě: nejprve jsem měla snahu (to mi také poradili na úřadě) "vyměnit" práci firmy za materiál - jsou tam nějaké trámy, o které je sice zájem (ale kvůli malému množství nerealizováno - chtějí tuším cca 12 kubíků minimálně), nějaké tašky a cihly v dost dobrém stavu.
Papier "povolenie na demolaciu" je len papier, rovnako ako "stavebne povolenie". Ci zacnete burat alebo stavat, je druha vec. Rovnako ako mat vodickak neznamena byt aktivny sofer.
Kataster ma evidovat skutocny stav, vo vasom pripade stale stoji polovica domu. Mozno budete potrebovat aj geodeta kvoli zakresleniu situacie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.