Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bydlení na samotě

Od: insanusraven odpovědí: 20 změna:
Zdravím, je tu někdo kdo žije na úplné samotě? Zajisté pozemek spadá pod nějaké území vesnice/města, ale lze to vůbec?
Mým snem je právě na takové samotě žít, uprostřed přírody, kde sotva potkám živáčka a přitom mít nějakou menší farmu. Vím, že v dnešní době je potřeba internetu a tím pádem elektřiny. Na druhou stranu studna i septik lze vybudovat skoro kdekoli, pevná paliva k topení a v dnešní době jsou i fotovoltaiky k mání.
Jde mi spíše o to, zda je vůbec možné vybudovat dům na nějakém odlehlém místě a co všechno je s tím za problémy.
Moc vám děkuji za jakékoli informace a přeji pěkný den.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

4x

Váš sen se vám může splnit koupíte-li nějaký opuštěný domek / statek na samotě se zavednými inž. sítěmi.

Takto se mi splnil sen o samotě před 30ti lety a nešla bych zpět do města se 100tis obyvateli, odkud jsem se odstěhovala. Cestu nám pluží obec, popelnici máme asi 60 m od domu u hlavní cesty, pošta k nám zajíždí. Velká výhra je nemít žádného pitomého souseda.

Do vesnice to máme kilometr - 2 obchody, pošta, zubař, lékař, obecní úřad.

Nejlépe bude pracovat na sebe jako OSVČ a nemuset denně někam dojíždět, dobré auto podmínkou (my jsme na horách).

insanusraven
hodnocení

Poté co mi zde lidé napsali své příběhy, či zkušenosti, tak to s partnerem přehodnotíme. Vaše bydlení zní jako splnění mého snu. Poohlédneme se tedy po nějaké již postavené usedlosti, která není úplně k zbourání. OSVČ je pro mne samozřejmostí Teď už nějaký ten pátek žijeme ve městě, ale to prostě není pro mne, z ykl jsem si na přírodu a tak se chci vrátit na takové místo za každou cenu.
Moc děkuji za zkušenost a přeji aby se Vám stále dařilo.

hodnocení

3x

Samozřejmě že to lze.

Ovšem většina těch opravdu odlehlých míst bude zpravidla v nějaké krajinné rezervaci, přírodním parku, národním parku..atd.

Ale míst k bydlení (resp. samot) které jsou do nejbližší civilizace vzdálené několik kilometrů, znám mnoho. Ano, v zimě je nutnost mít 4x4 s vysokým podvozkem, a často i čtyřkolku s pásy.., jinak se odtud do jara nedostanete.

insanusraven
hodnocení

Takové auto bude nutnost i z mého pohledu, což mi vůbec nevadí. Jen jak na povolení a podobné listiny? Máme vyhlídlý pozemek aby to partner neměl do práce příliš daleko a zároveň to je asi tři kilometry od vesnice. Přitom plocha je vedená jako trvalý travní porost.

Nejlépe bude navštívit Stavební úřad a začít tím, že se zeptáte, co je na daném místě vůbec přípustné a co budete potřebovat vše vyřídit. Možná to půjde, možná ne..

jirib
A taky na obec,pod kterou to spadá...a zeptat se kolik by stála změna územního plánu...starosta,zastupitelé obce...
Ne vždy se jim to může líbit...
Asi máte moc volných peněz...5-10mega.
gazda*

Pravděpodobně to nepůjde. Zjistit jaký je územní plán obce (obecní úřad, stavební úřad).

Problém jsou sítě, hlavně elektřina. A tu budete potřebvat vždy. Solární elektrárna něco řeší, ale.. Potřebujete čerpadlo do studny a na farmě je spotřeba vody vysoká, takže potřebujete o to více elektřiny.. Leden a únor Vám solární elektrárna nevyrobí dostatek elektřiny. Budete pořebovat centrálu na benzín nebo naftu. Elektřina ze sítě je většinou levnější než ostrovní solární elektrárna (pořizovací cena, baterie, centrála, atd..) Ale 3 km od vsi jiná možnost asi nebude.

Dále svoz odpadu.. Budete vozit každý týden popelnici dolů do vesnice?

A problém je zima a sníh. Silnici obec udržovat asi nebude, jestli to není u nějaké silnice do jiné vesnice nebo podobně.. Co děti? Budete každý den pak vozit děti do školy a ze školy? Jeďte se podívat na ten pozemek teď, když je zima a sníh. Pokuste si představit jednotlivé životní situace. Nákupy, děti, svoz odpadu.. Ještě je to taková romantika?

Život na samotě je i můj sen, ale Vím do čeho případně jdu a počítám s relativně vysokou mírou nepohodlí.

insanusraven
hodnocení

Děkuji, abych odpověděl postupně. Snad nic nevynechám.
Hledali jsme tedy něco blíž a přitom co nejvíce na kraji čehokoli. Našli, pozemek částečně spadá do zastavitelného území. Tedy bude stačit navštívit úřady a snažit se dosáhnout svého.
Druhá věc je ta, že v dnešní době dát tolik peněz je buď za změnu plánu, pokud by se to pohybovalo v těchto částkách, či to dát za pozemek stejně tak velký, jako ten který stojí dvě stě.
Děti s partnerem nemáme, ani je v nejbližších letech neplánujeme, ale chápu jak to myslíte. Osobně jsem zvyklý bydlet ve vesnici, kde nejsou ani potraviny a město je nejblíže deset kilometrů.
Raději se tedy poohlédneme po nějaké starší usedlosti s pozemky.
Děkuji všem za čas, přeji hezký večer.

petera*
hodnocení

2x

Před lety jsem toto udělal, ačkoli jsem následně zjistil, že to není život pro nás, jak jsme si s manželkou mysleli :)

Mohu jen říct, že zbourat stávající a postavit nový dům je mnohem jednodušší než se pokusit postavit dům, kde žádný není. Tak či tak nesmí jít o CHKO, jinak se každá úprava protáhne a leckdy nebude možné provést, co člověk potřebuje (izolace soklu, kde mají být zachovány viditelné kameny atd).

Pozemek 2500m2 kolem domu byl fajn, ale než to člověk posekal, na druhém konci už to zase vyrostlo :) Zajet si večer na jídlo/nákup nemožné, v zimě spíš nereálné. Řemeslnící a dovoz materiálu, problém, a další náklady...a tak bych mohl pokračovat.
Taky jsme byli nadšení a moc se tam těšili, ale nakonec jsme byli rádi, když jsme to prodali...po 2 letech.

insanusraven
hodnocení

Chápu, avšak jsem zvyklý být mimo civilizaci, či pracovat na statku, proto zvířata. A 2500 je dosti málo na chov krav a koní, avšak děkuji za informace a zkušenosti.
Přeji hezký večer.

id
hodnocení

2x

I samoty patří k nějaké vesnici. Při koupi nemovitosti si dát pozor na to, kdo je vlastníkem příjezdové cesty. Když je "obecní" a máte na samotě trvalé bydliště, má obec povinnost cestu udržovat a to i v zimě.. I nám obec několikrát 800 m obecní cesty nabízela k odprodeji za směšných 5 tisíc. Při odkupu by to znamenalo si udržovat cestu sami. O cestu zájem nemáme a tak máme vždy prohrnuto mezi 6 - 7 hod ranní. V případě větru a tvorbě závěj jako tento týden, přijíždí pluh ještě jednou odpoledne. Když je potřeba prohrnout závěje v jinou dobu, stačí zavolat a do půl hodinky je prohrnuto.

To je docela dobrá informace *palec*

gazda*

A to je jeden z důvodů, proč obec nebude chtít změnit územní plán tak, aby se dalo stavět na nějaké odlehlé parcele. Protože jsou z toho pro obec v podstatě jenom starosti.

jendad

Přesně . Musí udržovat cesty , udělat veřejné osvětlení , chodníky atd . Dnes jsou na vše vyhlášky a nemužete stavět stavební parcely bez infrastruktury jak naši předkové . Dnes by jste prostě nemohli osídlit neobydlenou zem , protože uředníci by to zařízli.

ladislava
hodnocení

2x
Ano, bydlím na samotě 35 let. První 3 roky bez auta a bylo to náročné,tahat nákupy, dítě a plynovou bombu několik km do prudkého kopce. V zimě to bylo ještě složitější kvůli sněhu, vítr vypínal elektriku kvůli špatnému trafu o kus níž a někdy trvalo několik dní, než to přišli zaměstnanci elektráren opravit. Když nešla elektřina, nešlo ani čerpadlo na vodu a nosili jsme ji z 300 m dalekého pramene. V té době se dětské plínky praly a bez elektřiny nefungovala ani vířivá pračka. Vodu jsme tahali i pro dva koně. Mobily nebyly a nebylo tu možné ani zavést klasický telefon. Život byl dobrodružný, jako třeba tehdy, kdy byl manžel na vojenském cvičení, byla jsem sama s malým dítětem a v noci někdo zkoušel kliku.Druhý den to kolem obsadili Rusové z kasáren v Jeseníku a hledali ozbrojeného zběha. Člověk nevěděl, co je lepší - jestli ruský zběh nebo jejich asijští regulovčíci, které tady týden zapomněli bez jídla a vody. Odjet někam nešlo,byla tady zvířata včetně koní.
Život na samotě není pohádka, ale velká dřina. Je třeba být značný individualita, aby si člověk vystačil ve všem sám, tedy i v zábavě, v práci nebo nemoci. Když přišlo první auto, byl to určitě posun k lepšímu, pokud nebyl sníh - to se dítě nosilo na zádech do údolí k autobusu. Po změně režimu se spousta věcí zlepšila, přišly mobily,začala sem jezdit pošta a TS začaly protahovat sníh. Chození do práce bylo stejně složité jako před tím.
Pokud jste podobný individualista jako já, máte šanci to zvládnoud. Samota dává jistou formu svobody, s autem se může jet do divadla nebo vlastně kamkoli. Když dítě studovalo, odjížděla jsem vydělat peníze jako zahraniční průvodce do ciziny,protože umím jazyky.Dcera vystudovala medicínu a bydlí pouze několik km od nás. Přečetli jsme tady přes 2 tisíce knih, to byl hlavní relax.
Hodně o svých rozhodnutích přemýšlejte, než je uděláte.
My jsme na samotě spokojeni, nicméně je hodně lidi, kteří to obvykle za pár let vzdají.Hodně štěstí a nezapomeňte, že jste žena..

Já myslím, že se ptá muž ;)

makk
hodnocení

1x

Dneska asi už jedině samotu koupit a případně zrekonstruovat. Obecně můžete stavět kdekoliv, kde s tím územní plán počítá, ale právě dnes asi těžko někde územní plán počítá se stavbou RD uprostřed lesů. Bydlení tamm á výhody i nevýhody. je tam krásný klid, ale zas vám nikdo v zimě nevyhrne cestu a když vyhoříte, tak do základů. Taky je to lákavější pro zloděje.

Ony ty samoty se ani dřív nestavěly proto, že je tam klid. Spíš šlo o účel stavby (hájovna, vechtrovna...).

honzin*
hodnocení

0x

podle mého názoru byste se spíše měla ptát, zda tu je někdo, kdo se odstěhoval na samotu. Petera to píše dobře. Jsem toho názoru, že málokdo od nás by si zvykl žít a bydlet třeba v Iránu. Možná se to zdá přitažené za vlasy, ale znám mnoho příběhů, kdy lidé měli velký sen o domečku, bydlení na malé městě, vesnici. Utekli z městského bytu a po letech se do něho s pokorou vraceli. Já bydlel vždy v domě, proto přestěhovat se do nového domu je pro mě něco normálního. Ale vidím sousedy z bytů z města v nových domech. Není to jednoduché. Nedá se říct, že by byli ve vysněném domku spokojení na 100%. Člověk někde vyrostl, má nějaké zvyky a koleje, z kterých těžko vystoupí a hroutí se při prvních potížích v naprosto odlišném prostředí.

Já neodrazuji. Jen dávám ideu k přemýšlení.

insanusraven
hodnocení

Děkuji za zkušenosti, avšak nepocházím z města a na práci na statku jsem zvyklý. Byl jsem v tom vychován a rád bych pokračoval, avšak rodina nikdy nevlastnila statek. Uvidíme tedy, zda se najde něco výhodnějšího a blíž, aniž bychom museli dohadovat s úřady povolení ke stavbě v místě kde je víceméně pustina.
Přeji pěkný večer.
petera*

Ano, přesně tak to bylo u nás. Celý život jsem do té doby žil v Praze, pracoval v nadnárodní korporaci, a měl jsem pocit, že žít v krásné přírodě, v klidu od všeho, bude nádhera. Nebyla, cítili jsme se sami a odříznutí, což jsme nečekali, ale i i to, co jsme čekali, bylo nakonec horší - zajet si autem pro čínu, v noci udělat nákup, zaskočit do lékárny, potkat se s přáteli, zajít na jídlo, něco na dům v hornbachu...co dříve bylo možné udělat kdykoli, bez přemýšlení, najednou znamenalo opravdu potíž, a nebo to možné nebylo. Člověk měl pocit, že přichází o to, co je dnes už běžná služba, pochopitelně z pohledu mě jako Pražáka (a člověka, který žil dlouho v Pekingu i Londýně, a má rád velká města a jejich ruch). Zpětně si říkám, že jsme si nějak tu představu idealizovali, ani nevím proč, v Praze máme dům se zahradou...ale víte co..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]