Nejste přihlášen/a.
Mám otázku zda lze prodat družstevní garáž nečlenovi družstva a pokud ano, tak za jakých podmínek, jestli s tím musí souhlasit jen nadpoloviční většina členů (pro info je nás celkem 6), nebo úplně všichni?
Doufám, že je otázka srozumitelná. Kdyžtak ji upřesním...
To je ale o převodu členských práv a poviností, ty nikdo převádět nechce. (protože nový člen by se určitě nikomu nehodil, navíc by musel samozřejmě zase platit do fondu oprav apod. a to by se zase nelíbilo jemu)
Družstvo si chce přilepšit v pokladně (nejspíš) a tak se předseda s manželkou rozhodli, že zkusí prodat garáž, kterou v současné době družstvo pronajímá nečlenovi družstva. Nikdo z členů družstva garáž nechce.
Garáž je majetkem družstva. Družstvo ji na základě usnesení valné hromady (tady to nechci tvrdit, možná stačí tozhodnutí představenstva nebo statutárního orgánu, to závisí na zákonech a stanovách - viz BD v Říčanech, kde předseda právoplatně zastavil družstevní majetek za kamarádův úvěr). Peníze samozřejmě půjdou do družstevní pokladny.
doplněno 14.02.10 20:04:Samozřejmě by se měl nový vlastník podílet příslušným podílem na provozu společných prostor, fondu oprav i třeba vytápění objektu. Určitě se doporučuje alespoň podružný elektroměr.
doplněno 14.02.10 20:37:Družstvo ji prodá. Takže družstvo bude vlastnit skoro celý objekt, jiný vlastník garáž. Společenství vlastníků se asi zakládat nemusí (právník to ví lépe), ale nějaký právní vztah s ním mít musíte. Jak se s ním jinak budete dohadovat co tam nesmí (třeba svářet, ...), o náklady na provoz, jak dál právně když to prodá ...
Já myslím, že ji jde prodat, ale dal bych to zpracovat právníkovi zkušenému v těchto věcech.
Chybí mi dokončení věty: Družstvo ji na základě usnesení valné hromady...
Chtěl jste tedy říct, že nový vlatník bude členem družstva? Podle mě by nebylo dobré kdyby měl takový člen, který v domě pouze parkuje auto právo na hlas na schůzi.
Už chápu. Díky za odpovědi!
Myslím, že když to co jsem se dozvěděl řeknu na schůzi, tak si družstvo (předseda) prodej rozmyslí.
Ale pokud by měl někdo ještě další odpovědi na moji otázku, budu rád.
PS.: Rádi bychom byt do osobního vlastnictví (čistě pro pocit, že o byt nepřijdu, když by náhodou družstvo přišlo na buben), ale o tom předseda nechce ani slyšet. Vím, že by to mělo být ve stanovách, zda členové mohou byty převést do osobního vlastnictví, ale to tam také nemáme. Jediná možnost myslím je kdyby všichni souhlasili, ale to se právě kvůli předsedovi nepovede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.