Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
chcel by som sa opytat ako sa zapojuje zapojenie jedneho svetla z viacerych meist napr. 4. Klasicky by isli 2 schodistove vypinace + 2 krizove. Ako je to s tlacitkovymi vypinacmi + pripadne rele? Zatial som nasiel rele len ktore to zopne na urcity cas, ale to na chodbe v dome, asi nie je uplne idealne. Je aj "pernamentne rele" , pri prvom stlaceni za zopne okruh, pri dalsom sa vypne okruh? Dalej by ma zaujimalo ci je vobec nutne pouzit doutnavky a naco vlastne sluzia v okruhu? A potom kolko je nutnych kablov medzi tlacitkovym vypinacom A-B-C-D? Su 3 zily dostatocne? Dakujem za info a pomoc.
Kto pisal do tlacitka? Pisal som ze na zapojenie sa pouziva len faza a nulak a zem je do poctu. A nasledne sa pri 3-4 zilovych rele pouziva ine zapojenie. Co je natom nepochopitelne ze tlacitka su seriovo zapojene?
píšete:
Medzi jednotlivymi vypinacmi mam natiahnute 3 zily... ako sa to v tychto tlacitkovych vypinacoch zapaja? Len faza a nulak?
A při seriovém zapojení tlačítek budete vždy spínat všechny najednou? Pro sepnutí nebo zhasnutí světla?... Proto to předejte tomu, kdo tomu "trošku" rozumí..a chápe funkci impulsního relé...
Ak ste este nevidel vypinac... tak ano... vedie tam faza... a dalej je v instalacnej krabici aj nutny nulak. A opetovne comu nerozumieite ze je to seriovo zapojene? Podotykam, ze to tak urobil elektrikar, oficialny. Preco, nemam sajnu, osobne by som to robil inac, ale takehoto ste nechali v CR dostat razitko, takze ano takyto ludia robia momentalne elektriku, a ja to musim opravovat, pripadne dotiahnut nove kable, ktore akosi zabudol natiahnut, vdaka comu musim sekat nove steny, nove omietky a rezat novy strop.
Jednoznacne som sa pytal na rele a jeho zapojenie? Nie na Vase vymysli, preco sa vedie L a N k svetlu a vypinacu, mozno by som Vas mal odporucit na ucebnicu fyziky 1. stupen. Ale ako vidim rele neovladate aj tak, takze je zbytocne sa pytat dalej, alebo nieco komentovat.
@ rider : zaujimave, elektrikar spravil chybu, nevyzna sa v tom vy to musite "opravovat", ale pytate sa uplne zaklady na poradni. Zozente si skutocneho odbornika, nie najlacnejsieho fusera (ma vobec papiere?) a uvidite ten rozdiel. Ak budete s vasim znalostami "opravovat sucasny stav, vyrobite len nejaku nebezpecnu instalaciu.
Takze, pokial som nikdy nepouzil rele tak nemam s elektrikou co robit? A pokial ste sa Vy nestretli s bridge mostikom u PC tak nemate co sediet za stolom PC hm? Dufam ze este pouzivate podla svojej vlastnej rady pisaci stroj.
Robil to oficialny elektrikar... akeho ste si v CR vycvicili takych tu mate. A ked to nevedia, nerozumiem preco takym davate razitka?
Podla toho, ako je polozena otazka a pojmu "seriove vypinace" by som radil zavolat skutocneho elektrikara. Ak napriek tomu chcte pokracovat samostatne, potrebujeme nacrt, ako to vyzera v krabiciach, aky kabel prichadza / odchadza, kde je rozvadzac a kde svetla. Staci aj nafotit krabice pre vypinace s kablami.
Medzi vypinacmi to vyzera jednoducho, je tam vedeny 3 zilovy kabel... a presne ako pisem z vypinacu A do vypinacu B a do vypinacu C a do vypinacu D. S tim, ze svetla su napojene vo vypinaci A a pochopitelne je privod elektriky do vypinacu A (z inej izby, nie od rozvadzaca).
Nemusíte se rozčilovat...ale co máme radit, když mezi jiným napíšete "A zem je len do poctu ako vzdy?" A to, že mezi krabicemi je třižílový kabel neznamená, že vypínače (správně tam budou tlačítka) jsou zapojeny sériově...ale kabel je asi CYKY-J, že?
Farbou kablov by som sa nezauijmal, kedze zjavne to nebude tak ako si to elektrikar navrhol a zjavne zle. Ci je tam klasicka hneda/zelena/modra alebo seda/cierna/hneda alebo fialova/ruzova/azurova nic nezmeni na tom ze su tam 3 zily a ze su priemeru 1.5 na svetla.
Ved on si to uz nejako zapoji, chytrak, mozno zbytocne rozseka hotove omietky, mozno to da cez jeho oblubene 6 + 7 + 7 + 6 a fazu na zltozelenom. Na zaver bude mat pocit, aky je genius a my blbci.
V dobe LED ziaroviek ma rele jednu velku vyhodu : zabrani blikaniu vypnutych svetial, kvoli subehu vodicov na velkej dlzke medzi vypinacmi radenia 6 a 7.
@Hejkal Hmmm... to je rada odbornika... pokial ani nechape vyznamu slova 1 kabel - 3 zily, zapojenie v serii... To je fakt zmetocne vyjadrenie. A co chcete preboha na tom fotit? 1x3 zilovy kabel? To si akoze nedokazete predstavit? Si nedokazem predstavit ako by ste prezil v mojom obore, lebo zjavne 1...2...3... je privela a bez oznacenia farieb ani nehovorim...
Do sietovych rozvodov sa teda ozaj nepustajte, tam su az 4 pary drotov.
@Hejkal Mozete sa uz hajit ako chcete, ale nedokazete pochopit ani vyznamu kabel, ani 3 zily... ked nemate schemu ste proste strateny. Prave pre takych elektrikarov ako ste Vy nas potom majitelov novostavieb stoja Vase chyby dalsie desiatky tisic korun na opravy. Neodpoveda na dotazy? Napiste aspon jeden haha... alebo to mate namysli opet fotit elektricky kabel? To ste este ako elektrikar, ktorym tvrdite ze ste este nevideli?
Prave taketo na din listu nemozem uz pouzit... kedze ide "kabel" z rozvadzaca najprv do jednej izby, potom do druhej, a potom az na chodbu... a az od chodby to potrebujem na tieto tlacitkove vypinace. Ale co som sa dival tak by mali existovat aj priamo do elektroinistalacnej skatule, pod vypinac a malo by to plnit rovnaku funkciu.
Mozno dobra otazka co povazujete za lepsie schodistove + krizove vypinace alebo tieto tlacitkove? Popravde som tlacitkove vypinace nikdy nemal, len prave z modelu vypinacov ktore som si vybral tak nerobia s osvetlenim krizove, takze mi neostava nic ine len pouzit obyc krizovy bez osvetlenia, alebo prave tlacitkovy s vypinacom.
Jsem pro klasiku bez relé. Důvod je ten, že když se pokazí impulzní relé,není jednoduché se často zorientovat a koupit správně náhradu. Kdežto u klasického vypínače je to obvykle přístupnější a jasnější. Naproti tomu tlačítkový způsob je zase tišší. Používá se např. v hotelích - neruší při zapínání,vypínání.Na domácnost mi to přijde složitější na opravu.Když není doutnavka, nevadí. Stejně potmě po paměti víte kde máte vypínač a většinou se strefíte. Kdysi jsem to taky řešil ale praxe ukázala, že to není tak důležité
Zdravim,
chcel by som zvoliit prave tlacitkove vypinac, kedze uz maju integrovane svetlo v sebe (krizove take bohuzial z danej rady nemaju, a rad by som mal v dome rovnake "vypinace").
Tlacitka su za sebou zapojene seriovo...proste idu z vypinaca A(tu su napojene ziarovky) do B do C do D a tam to konci... Ak som pochopil spravne tak sa dava 1 rele na cely okruh(na prvy vypinac A, teoretiicky ak by som mal napr. na vypinaci C najhlbsiu skatulu, mozem dat aj tam rele, nemusii byt na prvom vypinaci?). Medzi jednotlivymi vypinacmi mam natiahnute 3 zily... ako sa to v tychto tlacitkovych vypinacoch zapaja? Len faza a nulak? A zem je len do poctu ako vzdy?
Rele som videl ako 4 zilove tak aj 3 zilove... niekde vraj nie je zapotreba Nula.
Bohuzial su tlacitka seriovo tak ako som pisal, robil to elektrikar. Takze ziadne rele nebude fungovat so seriovo zapojenymi tlacitkami? Hmm... nieco sa s tim, snad bude dat robit navrh?
A kto kedy pisal ze mam jednu zilu? Ja nikdy. Dalsi odbornik hm a nevie popisat ani jednoduche zapojenie rele, nato naco sa pytam od zaciatku. Vyborne.
Na impulznom rele nie je co popisovat. Pozrite si schemu a zapojte. Nic zlozite a uz vobec nie pre arogantneho genia vasho formatu.
@Peter Pokial tomu nerozumiete, preco sa potom ozyvate? Ziadnu vypovednu hodnotu Vaseho prispevku som nenasiel. Bohuzial.
Ja tomu rozumiem dost a ak to nie je nieketo schopnu zapojit podla lahko dostupnej schemy alebo zakladneho opisu tu, jeho problem. Radit mu je nebezpecne, ak si neporadi s takou jednoduchou vecou. Dnes do elektroinstalacie fusuje kdejaky amater a potom to aj tak vyzera.
@Peter No nic ste nepopisal, nevysvetlil ani rozdiely v rele. Takze tomu zjavne nerozumiete a teda neviem v com chcete radit? Vypovedna hodnota vasich prispevkov a rad je 0, pretoze do dnesneho dna ste nedokazal vysvvetlit ani tu zakladnu schemu, ktoru sam tvrdite ze ovladate a ani spominane rozdiely v rele. Kde nic tu nic... len same keci o nicom.
Hmm... tak zacnime...
1. Co by som asi len tak chcel zapinat/vypinat na chodbe z viacerych miest v rodinnom dome s vypinacmi 6/7 pripadne 1/0 s rele hm? Cinkularku na dvore? Spustat z kazdej izby nabijanie auta v garazi? Zapnutie elektrickej truby v kuchyni, predsa len keby prisla mlsna? To je tak tazka hadanka... ale prezradim Vam ju na chodbe s viacerimi vypinacmi mam zaujem zapinat/vypinat SVETLO.
2. Zijeme v 21. storoci z akeho dovodu vobec uvazujete o odporovej zatazi? Co tak kapacitna? PS: V dalsom prispevku nezabudnite uviest pre ostatnych citatelov preco ja ako investor nemam zaujem sa zaoberat odporovou zatazou ale chcem usetrit a budem pouzivat kapacitnu pre navrh riesenia.
3. Ahaa takze ono pri vypocte obsahu kruhu sa nepouziva priemer(pripadne polomer), doteraz som zil asi v omyle. S = π × d²/4 . U elektroodbornika predpokladam zakladnu znalost matematiky a teda predpoklad, ze za pouzitia vyrazu priemer, ktory sa nachadza pri vypocet obsahu, si odvodi o ktory rozmer vodica sa jedna.
4. Velmi zaujimavy navrh... hovorite ze rele pojde pod tlacitko... a pojem vypinac je nespravny hmm.. takze to nemusi byt vypinac?
Ajeeee neudava nahodou norma ze to za prve musi byt vypinac, musi splnovat urcite poziadavky na bezpecnost a iba taky moze byt umiestneny v instalacnej krabici? A jedna z jeho vlastnosti moze byt, ze bude tlacitkovy hm? Tzv tlacitkovy vypinac tak ako je uvedene v nadpise temy hm?
5. Zaujimave, ze som si este nevsimol, zeby boli tlacitkove vypinace lacnejsie... ani u jedneho vyrobcu.
6. To myslite vazne s tim rele? Necital ste jeho manual? Pre osvetlenie nevhodny... ostatnym citatelom mozete vysvetlit preco.
7. Preco by sme montovali senzor pohybu do dalsej instalacnej krabice? Alebo davali namiesto ziarovky? A svietit sa bude cim? Dobrym pocitom? XD Za prve absolutne nevzhladne a na rozhlahlej chodbe by bola nutnost ich pouzit aspon 5. Co tak radsej navrhovat senzory s takmer 180st. alebo rovno 360st., kde postacia asi tak 2-3 a zaroven bezdratove aby sa nemuseli opetovne stierkovat a malovat steny hm? Mame 21. storocie.
8. Zadam ti dotaz ako odbornikovy. Aby sa mohli opetovne poucit citatelia. (ja som dany problem uz pochopitelne vyriesil) V pripade pouzitia chytreho rele(niektore obycajne s tim maju tiez problem, pripadne sposobuju pretoky a do urcitej miery rozsvecuju moderne ziarovky aj ked su vypnute), vypinac s doutnavkau/LED sa javi ako pretok a je vyhodnotena ako zavada. Pochopitelne ako investor mam zaujem aby vypinac fungoval na 100% a v noci pri vypnutom stave sam svietil, avsak nerozsvecoval svetlo na strope, pripadne nesposoboval inu zavadu spojenu s rele. A pri zapnutom stave sa zapne svetlo a vypne led doutnavka.
A teda ako zapojit rele so svietidlom a led doutnavkou, aby za prve rele stale fungovalo a za druhe aj led doutnavka?
Tak si to opetovne zhrnieme...
1. Nespravna odpoved v dnesnej dobe kapacitna zataz. Opetovne budeme hadat kolko bude asi tak svietidiel na chodbe v rodinnom dome? Podobne ako naco budu sluzit vypinace na chodbe? No mozme skusit... takze to mame 4 vypinace zo 4 izieb... na vecsej chodbe. Kolko tam len asi bude svietidiel... 1? Asi nie... 400? Asi nie, nevlastnim biely dom a nevolam sa Griswold... 40? Asi tiez nie... co tak 4+- aby bolo svetlo pred kazdou izbou? Aaa trefa. Uff.. to boli tazke pocty "odbornik" hm?
2. Chyba bude u Vas predpokladat v 21st. odporovu zataz pri osvetleni. V tomto konkretnom bode vid hore prispevok som Vas poziadal o odpoved pre citatelov, ale stalu je nedostali: "PS: V dalsom prispevku nezabudnite uviest pre ostatnych citatelov preco ja ako investor nemam zaujem sa zaoberat odporovou zatazou ale chcem usetrit a budem pouzivat kapacitnu pre navrh riesenia."Tu mozete prezentovat Vase dokonale znalosti a vysvetlit rozdiel v dejinach elektriny a postupnych vynalezov a vysvetlit preco je kapacitna zataz v dnesnej dobe viacej pouzivana a vpodstate uz jedina u osvetlenia v tejto modernej dobe. Tesim sa.
3. Zjavne toho ovladam viac ako odbornici, ale za odbornika sa stale nepovazujem. Ale co potom ty "kvazi odbornici", nie su predsa len nebezpecnejsi ako vzdelany laik hm? A este jedna vec... musite zmenit dejiny matematiky, kedze tam sa jasne uvadza z coho sa pocita a teda ten priemer tam stale vidim. Vyborne novodoby "matematik".
4. Aaa uz niekto sudi moju odbornost, bez toho aby akymkolvek sposobom nieco preukazal a pritom sam navrhuje riesenie v rozpore s normou. Super. Mozno by ste mali obvolat prislusne urady a vyrobcov vypinacov, ale pre Vas bude lepsie obvolat vyrobcov tlacitok napr. na vysavace, ze odteraz je mozne ich montovat na osvetlenie pripadne ine pouzitie na chodbach ako ste navrhovali napr. ten cinkular zapinat asi... Potom vsetci v rodiinnych domoch splnime Vas "odborny" posudok aby sme mali doma tlacitka a nie vypinace alebo tlacitkove vypinace ako udava norma. Vyborne "odbornik".5. Nepostrehol? Aaah takze som tu rozpraval o Gulasi? Marianskej priekope? A uceniu sa budhizmu hm? No nic no tak ti to opet zopakujem : "5. Zaujimave, ze som si este nevsimol, zeby boli tlacitkove vypinace lacnejsie... ani u jedneho vyrobcu." Takze podla Vas som nerozpraval o vypinacoch... ale ja to tu akosi vidim. No nic no "odbornik".
6. Spravne odporucany typ bol CS3-2, a teraz mozete vysvetlit preco v cca 99% novych domacnosti fungovat nebude. Prosim... A este doplnim, ze vyrobca toto rele neodporuca pre osvetlenie. Nato ma uplne iny typ. Opetovne vyborne "odbornik".
7. Hmm zaujimave, takze nieco ste navrhli, ale uz si za tim nestojite, pretoze som navrhol lepsie riesenie zaujimave. Ale hlavne, ze ma zato osocujete a svoje navrhy uz prezentujete len ako moznosti. Vyborne "odbornik" .
8. No opetovne zle "odbornik", kto vravel o samotnom osvetleni, stale sa bavime len o vypinaci. Pisal som o osvetleni samotneho vypinaca - LED/Doutnavka. Preblikavanie LED osvetleni hlavneho je dalsia zalezitost a napisal som ju ako dalsiu moznu zavadu, ze aj toto sa moze stavat napr. s Vasim navrhovanym rele. Takze nezabudnite v dalsom prispevku opetovne dodat radu "odbornika" a vysvetlit aj tento jav ked ho tak mate radi. Nezabudnite mate tu 2 dotazy v tomto bode 8. 2...
Ajeee dalsia urazka, neodpovedam? A naco? Vzdy som odpovedal, kazdy jeden dotaz. Musite len citat, alebo nepredpokladat z Vasej strany "odbornika" ze budem z chodby zapinat zo 4 miest cinkular na zahrade alebo, ze zo 4 izieb na chodbe v rodinnom dome nebudem zapinat 400 svietidiel hm?
To viete tu je to samy "odbornik" , nevidite na farby kablov... tak neviete ako sa to zapaja... navrhujete riesenia z 19 a 20 storocia, ked sme uz v 21st., potom by ste najradsej zapinali z chodby cinkular na zahrade alebo trubu na pecenie v kuchyni a rovno zo 4 miest, a na prakticke dotazy ktore by mohli citatelom pomoct radsej neodpovedate, pretoze je to pod uroven. Kazdy citatel si musi o "odbornikovy" urobit sam nazor. Ja mu nic nevnucujem. Len odpovedam na dotazy a doplnam fakty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.