Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam se ztrácí vlhkost

Od: pckop® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, stále se tady probírá vysoká vlhkost v domácnosti. Mám úplně opačný problém. Je to moc sucho. Momentálně mi teploměr ukazuje 23 stupňů a relativní vlhkost 22%. Barák z durisolových tvárnic, plastová okna dvojsklo. Bydlíme dva, kytek poměrně dost, občas se suší prádlo uvnitř. Odpar tedy je, ale vlhkost stále malá. Kam se poměrně dost vody ztratí?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V zimě je to mormální. Za dnešních mrazů je venkovní vzduch skoro absolutně suchý. Po vyvětrání byste musel dostat do každého m3 vzduchu asi 10 gramů vody, abyste měl při 22°C a rel. vlhkost 60% (nebo 6 g pro 40% vlhkosti).

Si to spočítejte.

Já to mám podobné ..

kepler*
hodnocení

0x

To je problém nečastější ve vytápěných panelákových bytech, v létě ale v nich sucho není. Na vině je nedostatečné větrání. S rostoucí teplotou v bytě relativní vlhkost klesá. Kytky a sušení prádla nemusí stačit. Pomohla by možná mikroventilace, pokud ji ta plastová okna mají, anebo lépe zvlhčovač vzduchu.

makk

Mě to teď venku ukazuje -5°C a HH, tedy řekněme, že 100%RH, to odpovídá asi 2,5g vody na 1kg vzduchu. Opravdu si myslíte, že větráním zvlhčím vnitřní vzduch, který mi ukazuje 22°C a 44%RH? To totiž odpovídá 7g na 1kg vzduchu.

makk
hodnocení

0x

A jak větráte? Může to být v těch tvárnicích, které pojmou jen minimum vody. Ono do stěn se vám vlhko dostává celé léto a pak se zase celou zimu dostává z nich. To je taky důvod, proč mnoho lidí říká "větrám jak blázen a pořád mám plíseň". Ono když začne větrat až když tu plíseň má, tak to není otázka hodin, ale minimálně týdnů, než se to vlhko z těch stěn zase dostane.

Stěny starého domu z plných cihel přes léto pojmou spoustu vody a přes zimu ji vydávají, proto ve zděných domech je spíš problém s vlhkostí a v panelácích naopak se suchem.

Proto se dřív nový dům nechával "vymrznout". Protože během stavby se do něj nacpala spousta vody (betony, malta, omítky...) a musel se přes zimu nechat vyschnout.

doplněno 10.02.21 13:20:

Pochopitelnější možná bude analogie s topením. Dřevěnou chatičku vytopíte velice rychle, ale jakmile přestanete topit, je tam hned zima. Kamenný hrad z metrovými zdmi budete vytápět týden, ale když přestanete topit, bude tam ještě dlouho teplo.

hodnocení

Nejsem v paneláku, ale v rodinném domu. Situace s nízkou vlhkostí v domě je od počátku, tj. 11 let. Neznám zapocená okna, to ani ráno v ložnici.

makk

Ale ten RD je z materiálu, který se chová podobně jako panelák. Doporučit vám méně větrat je blbost, protože to zas doma budete mít vysoký obsah CO2, takže jedině zvlhčovač, nebo náklaďák starých cihel do obýváku :).

hodnocení

Barák 10x10 s podkrovím. V pokoji, který je nepoužíván a jsou zavřeny dveře je teplota 18 stupňů. Topilo se tam naposled před třemi lety. Takže to moc rychle nevystydá.

makk

Protože barák má kvalitni izolaci a příčky a dveře směrem do bytu mají izolaci minimální, takže tam topíte i když netopíte, ale akumulaci má dům malou. Vypněte všude topení a večer budete mrznout (pokud nemáte topení podlahové, které samo o sobě má akumulaci). To se ale bavíme o topení, je to podobný princip, ale přímo to s vlhkostí nesouvisí.

hodnocení

Když se budeme bavit o topení, tak topím pouze krbem - teplovzduch. Včera jsem dal v sedm večer naposled dvě polínka a teplota 23 byla necelých půl hodiny po zatopení. Pravda, že v podkroví bylo už jen 21. Jinak mám radiátory s elektrokotlem. To zapínám, když je venku zima, tj. delší dobu v noci pod -15. Letos ještě ne.

makk

OK, ale tepelná akumulace a vlhkostní nemusí souviset. když budete mít barák ze žuly, tak teelná akomulace obrovská a vlhkostní nulová.

hodnocení

0x

Nemáte v domě krb či kamna? Podle mne je problém v přílišném větrání. Momentálně mi venkovní teploměr ukazuje - 6,2°C a RH 66%, což je 1,56 g vody/kg s.v. Pokud tento vzduch ohřeji na 23,0°C, tak snížím jeho RH na hodnotu 9,0%. Další je otázka přesnosti měření relativní vlhkosti. Většinou se měří absolutní vlhkost a na základě teplotního čidla je tato přepočtena na relativní vlhkost a přesnost +- 3% je poměrně vysoká přesnost, tj u levných měřáků se přesnost pohybuje min +- 5%, spíše i více.

10.02.21 14:50
Kam se ztrácí vlhkost
hodnocení

Krb mám s přívodem vzduchu z venku. O přílišném větrání nemůže být řeč, protože máme spousty kytek a nechci o ně přijít nějakým nachlazeím nebo namrznutím. Spíše krátce, rychle a za plusových teplot venku. Teď mi to ukazuje teplotu 24,2 a vlhkost 20.

Znovu píšu - je to úplně normální. Pokud Vám suchý vzduch vadí, kupte si zvlhčovač. Výkonný. Ale až přejdou mrazy, bude po problému.

Ivanhorseman: A jak dlouho vám RH 9% vydrží? To není konstantní, za chvíli se vlhkost opět zdvihne, neboť teplejší vzduch má schopnost akumulovat více vody, což se časem stane

Ivanhorseman: A jak dlouho vám RH 9% vydrží?... jo to nevím, protože neznám prostředí kde vzduch bude. Pokud např ve vlhké dřevěné chatě, tak vlivem rozdílu parciálních tlaků bude docházet k vysušování dřeva a tím se zvýší RH vzduchu. Ale o kolik a jak rychle... to je na ročníkovou práci. Pokud to bude v suché ocelové těsné boudě tak se RH bude měnit dle toho jaká bude teplota vzduchu... tj je zde hodně neznámých. Ale co já říkám je to, že se do objektu dostává absolutně suchý vzduch či tu vlhkost "něco žere" - odvlhčovač, suchá stavební konstrukce,...

hodnocení

0x

Vlhkost prochází ven do exteriéru ve směru teplotního spádu. Pokud v bytě nemáte nasákavé materiály, dřevo a pod, tak ten úbytek je poměrně rychlý. Dřevo dokáže vlhkost stabilizovat. Tedy musíte nejdříve zvlhčit prostor a potom vytvořit podmínky pro její stabilizaci

hodnocení

0x

Ste si istý, že vlhkomer zobrazuje skutočnú, správnu hodnotu? Ak áno, tak podľa mňa, pomôže len zvlhčovač vzduchu.

hodnocení

0x

Vlastní zkušenost nemám, ale koho znám s RD z Ytongu, ten si na suchý vzduch stěžuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]