Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění prázdného domu v zimě

Od: ladaa odpovědí: 12 změna:
Dobry den, v lete jsme zakoupili starsi dum a pustili se do rekonstrukce. V soucasne dobe je dum vystehovany a neobydleny. V dome jsou 3 vafky. Dosud jsme je nezapinali. Dum byl suchy, bez plisne. Nyni, kdy se ochladil a prisly mrazy, objevila se ve sklepe plisen. Je tedy vhodne zacit topit? Nechat bezet plynoveni topeni vez dozoru se mi moc nechce.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

5x

Nevytápěná stavba rychle chátrá, ca 10 let a bude to zralý na zbourání.. Jedna zima a zbavit se plísní bude problém, dřevo chycený hnilobou podobně..

Ano topit, aspoň temperovat. Jak tam budete tak vyvětrat.

Nezmysel, mam chatu a temperujem na 7 stupnov, ked pridem, normalne kurim. Ziadne plesne.

Peter - co je nesmysl? asi jste nepochopil odpověď. topit=temperovat a jestli jde o +7°C nebo +10°c už nehraje až takovou velkou roli!

petera*

Nerozporuji, jen mě to upřímně zajímá - proč netopení působí rychlejší chátrání? Rodiče měli kdysi mnoho let chatu (normální zděný dům), nikdy se tam v zimě netopilo a žádný problém s tím nebyl.

hodnocení

4x

Pokud budete v létě dělat takovou rekonstrukci, tak bych teď určitě netopil.

makk
hodnocení

2x

Já mám zkušenost, že pod 10°C se plísně netvoří (je na ně zima), takže kvůli plísním bych netopil, ale dům by asi neměl promrznout. V tom sklepě je asi dost vlhko a teplota naopak relativně vysoká, takže tam raději větrat. Já mám sklep (mimo barák), kde je teď 7°C, voda teče po podlaze a plíseň nikde žádná.

ladaa
hodnocení

Ano, drzi se tam vlhkost, ted co jsme tam nebyli. Puvodni majitel mel sucho, ale mel neustale otevrena okynka. Takze chyba bude asi v tom nevetrani. Dnes vezmu teplomer a zmerim kolik se tam kde udrzuje teplota. Dekujibza info.

hodnocení

2x
Nemá cenu teď topit, když budete dům prakticky kompletně rekonstruovat. Maximálně na nějakou nezámrznou teplotu a sklep větrat, ať tam nemáte vlhko a plísně.

hodnocení

1x

Stačí jen temperovat.

hodnocení

0x

Máme v domku dvě místnosti, které neobýváme, ale v mrazech tam zavlažíme, je to nutné.

ladaa
hodnocení

Nevytapeny bude dum jen tuto zimu, na jare bude nova strecha,nove rozvody vody,elektro, vytapeni, okna, vsechny zdi se oklepou. Pristi zimu uz bude dum po rekonstrukci natrvalo obydleny. Jde mi jen o toto obdobi, unor, brezen. Dokud se dum pravidelne vetral, bylo to v poradku. V prosinci a v lednu byl zavreny. Sklep, spise suteren, protoze je v rovine se zahradou, byl suchy, az ted po tom nevetrani vyskakala vsude plisen, drevo je tam jen na zabradli, ktere pujde odstanit, jinak zdi jsou pred oklepanim. Podlaha se bude take komplet rusit a nove betonovat. V prizemi jeste v koupelne se objevila plisen, ale to byla chyba, ze se tam nechali zavrene dvere a nevetralo se.

111®
hodnocení

0x

no a hlavně si najít pro tu teplotu na netu Rosný bod, a budete mít jasno, v rosných bodech pak pohledat na kolik je třeba topit ayb byl pod teplotou v místnosti..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]