Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na jaře plánujeme výměnu starých okapů a okapových svodů z pozinku, které se musí pravidelně natírat, za nové bezúdržbové. Jak prosím ideálně řešit výměnu objímek u okapových svodů? Napadají mě 2 možnosti:
1. dát nové okapové svody na staré pozinkové objímky, ale to nebude vypadat hezky, protože budou jiné barvy a budou reznout,
2. staré objímky flexou u zdi odříznout a zbytek ve zdi ponechat, neboť vyndat ze zdi bez bourání nepůjdou a nové objímky převrtat na jiné místo pod nebo nad ty původní.
Co prosím doporučujete? Určitě je to triviální otázka, kterou někdo z Vás již řešil.
Ty nové bezúdržbové svody bude pouze nějaký reklamní slogan. Ale budiž.
Já jsem staré objímky ze zdi prostě uvolnil vikláním a pak vytáhl. Byla to obyčejná ocelová tyč (kulatina) a na konci zbroušená nebo stlučená do špice.
Do otvoru po objímce jsem dal hmoždimku a do ní natočil vrut s metrickým závitem na konci. Na to jsem pak koupil a namontoval pozinkovanou vodařskou objímku na příslušný průměr svodu.
Pokud dojde k poškození objímky, tak ji odmontuju z metrického závitu na vrutu a namontuju tam novou. To co je ve zdi tam zůstane.
Staré objímky pôjde pravdepodobne bez problémov uvoľniť menšou alebo väčšou silou a vykývaním bez búrania. Tradične bývajú len natlčené. Trn môže byť buď z guľatiny, pásoviny alebo nejakého L profilu.
Do otvoru natlčte trn novej objímky, prípadne ho vyspravte pred tým nejakou rýchlotvrdnúcou maltou. Alternatívne tam dajte kombivrut s hmoždinkou a kúpte si objímky s matkou. Budú akurát trochu drahšie.
Nové okapové svody dávat s novými objímkami ze stejného materiálu. Stejný materiál objímek je důležitý pro zamezení elektrochemické koroze materiálu ve vlhkém prostředí. Odstranění starých by neměl být žádný problém. Nové se kotví vícero způsoby podle toho , jestli je fasáda zateplená, či nikoliv. U zateplených je to na speciální hmoždinku do polystyrenu, u nezateplených buď na zatlučení trnu ze čtyřhranu nebo zašroubování metrického závitu M10 či použití kombišroubu do hmoždinky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.