Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupili jsme pozemek s domem navazující na sousedův. Na hranici s naším pozemkem měl soused pergolu kterou posléze když už jsme byli vlastnici pozemku rozšiřoval a na nic se nás neptal. Měl na to právo? A ještě mu na pozemku stojí kůlna půl metru od hranice pozemku (stodoly) vyspádovaná střecha ke stodole bez okapu a svodu. takze kdyz zaprší vše teče k nám do základu stodoly. Co s tím můžeme dělat když už tam vše stálo než jsme pozemek koupili?
Blíž jak 2m od hranice pozemku = musel mít stavební povolení, i na to rozšíření pergoly. Tam je mimo jiné podmínka vyjádření sousedů. Jinak jde o černou stavbu - možná sankce až odstranění stavby.
Voda z estřechy - nesmí poškozovat váš majetek, vyzvat k nápravě, pohrozit vymáháním způsobené škody.
Má barák, takže škodu je vymahatelná klidně i exekucí..
Pokud ji má vyspadánovanou na váš pozemek tak mu oznamte ať si tam udělá okap a svede to k sobě nebo se mu může taky stát, že mu to necháte zbourat...vzhledem k tomu, že ji má takto vyspádovanou, předpokládám, že ji má postavenou na černo bez povolení, páč s vyspádováním na sousední pozemek by mu to úřad nepovolil...řešil jsem nedávno se svojí garáží
A co s tím chcete dělat, když to už tak stojí věky? Jsou stavby, které mají štíty do ulice, sedlové střechy vyspádované k hranici pozemku a mezi stavbami třeba jen 0.5 m pás, kde se nikdo neprotáhne, padá tam kdejaký bordel, který nikdo nedostane ven a ani žádná údržba nelze provést. To jste s koupí objektu už takové koupili a jestli jste si to včas neuvědomili, tak nyní je již pozdě. Žaloby na souseda jsou v takovém případě zcela nemístné.
Pokud rozšiřuje pergolu, tak jste nenapsal jakým směrem. Na váš pozemek si to určitě nerozšířil. Co to bude měnit na situaci? Stíní tím nějak více než předtím? Chcete jít kvůli tomu do sporu? Mít peklo? Co svým postupem chcete dosáhnout?
Možná by to chtělo foto, dalo by se s tím možná něco dělat. Nařídit údrž bu sousedovi stavebnním úřadem ( dodělat okap a svést vodu na svůj pozemek?
1. O žalobě tady nikdo nemluvil. Mě je v podstatě jedno jestli má pergolu na hranici pozemku nebo ne ta voda s kulny svedená k naší stodole to taky zkousnu. Ale aby vám pan sousedat radil a doporučenýma dopisama říkal jak musíte rekonstruovat objekt mimochodem rekonstrukce schválena stavebním úřadem a prováděna dle dokumentace kterou sám odsouhlasil se mi zdá trochu přes čáru. Nejsme konfliktní lidi proto jsem se zeptal slušně co s tím jde eělat o žalobě nepadlo ani slovo.
2. Pergolu samozřejměnerozšiřoval směrem na náš pozemek ale podél plotu ( hranice) našich ozemků.
3. Foto si myslím, že není vhodné aby mě kvůli tomu nežaloval soused že prezentuju na vwebu jeho majetek a porušuji jeho soukromí. atd. Kdyby to zjistil.
Tot k vysvětlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.