Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jaké uhlí mě doporučíte do kotle Dakon.Topím hnědý ořech 1 ale jde mě o to zda Bílína nebo Mostecké? Kupuji údajně Bílínu za 380.- což se mě nezdá když ji prodávají jinde přes450.- Mám podezření že to Bílína není.Strašně to sazuje a nestačím vynášet popel.Díky za odpověď.
Zdravím
Bílina má sice nižší výhřevnost, zato jde ale dobře regulovat na "nižší výkon" aniž by uhasla, a pravda Most se může projevovat i při dobrém seřízení přeci vždy nějakou viditelnou kouřivostí. Orientací k tomu jaké jste měl uhlí může být barva popele, po Bílině je popel "načervenalý jakoby do purpurova jinak pleťově světlý " kdežto z Mostu je spíš do šeda... Jestli chce obchodník nějak "ušetřit" anebo má ve skladě "binec" a smíchal to třeba pak nevím jak by se to poznalo... Na pohled čisté uhlí moc rozlišit nejde Bílina/Most. Je ale třeba také brát v úvahu že uhlí je produkt přírodní a jeho kvalita +,- kolísá, tj. není tak konstantní jako třeba u uh. briket kde už se mele odvodňuje míchá atp., takže vznikne cirka "stejný produkt (+,-) ale zase rozdílných vlastností než u přírodního uhlí. Nebo můžete na zkoušku koupit z jiných skladů něco málo Bíliny a pak zkusit a srovnat. Cena ale také kolísá vzhledem ke vzdálenosti a tím i dostupnosti uhlí, nevím jak dnes ale v Čechách jistých lokalitách bylo uhlí podstatně levnější než např. u nás na Moravě, rozdíl v řádu i sta korun/q.
P.S. Na kouřivost sazování a obsah síry je Bílina skvělá za dobře nastavených podmínek v odpovídajícím zařízení je to prakticky bez kouře a smradu regulovatelnost na nižší výkon je také excelentní (u teplovzdušných radiačních systémů kamna ) výhodnější např. do kamen (odhořívání shora) Naproti tomu Most je výkonnější ale nemá rád regulaci na nižší výkony a není vhodný k odhořívání shora ale spíše na spodní odhořívání, zase u kotle kde potřebujete udržet teplotu vody na patřičné výši není třeba jet na "nízké minimální výkony". Kouřivost Bílina /Most (vyšší) je dobré si zkusit v konkrétních podmínkách. Máte-li auto pak je nejlepší vzít si metrák od každého a vyzkoušet dle spokojenosti pak koupit zbytek toho nebo onoho...většina skladů proti koupi malého množství na zkoušku nic nenamítá... U kotle je třeba také brát mnohem více v potaz výhřevnost čili zohlednit si kouřivost /výkon /obsluhu... nejlépe si srovnat na daném místě...
To je sice pravda, ne že by to muselo materiálově trpět ale jde o to, že kotel pracuje většinou nejefektivněji s tím palivem na něž byl určen... Je tady ale ještě možnost "vyladit" si topení smícháním různých druhů uhlí dle potřeby v poměru jenž bude nejvyhovujícnější, tj. např. Most mi špatně odhoříval shora, tak jsem ho smíchal s Bílinou, nebo chcili vyšší výhřevnost na doby mrazu (v mé lokalitě hlubokých mrazů není v průběhu roku moc) lze obohatit hnědé černým , přidal jsem ho např. jen třetinku do Bíliny posun ve výkonu značný , také se dá míchat menší frakce daného uhlí s větší frakcí daného uhlí čímž se dosáhne lepšího odhořívání v závislosti na tom chceme-li dosáhnout lepšího "provzdušnění" (dá se zamíchat kostka) nebo naopak "lepšího přestupu plamene" (zamíchá se ořech nebo oříšek apod.) Čili s uhlím lze i takto "manipulovat" a zkušený uživatel se po několika pokusech může dopracovat k tomu "co od toho nebo jakých parametrů cca +,-, očekává."
@janm
nebyl bych si tak jistý, je rozdíl litinový kotel ( ony se i Dakony dělaly v litině) a ocelový kotel s doporučeným/předepsaným palivem - dřevem. Zvlášť v dnešní době kdy se šetří na materiále se ten plecháč na černé uhlí rozpadne podstatně dřív než na hnědé uhlí nebo dřevo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.