Nejste přihlášen/a.
UPS nic neřeší, když už uvažujete v těchto měřítkách, uvažujte spíše o elektrocentrále aspoň 3kW.
Nicméně s blackoutem tu jistě nemá nikdo zkušenost, i když díky ekoteroristům a blbům z EU, kteří nesmyslně protláčí elektromobilitu se možná i tohoto fenoménu dočkáme. Zrovna nedávno k němu měli velmi, velmi blízko tuším frantíci.
Stalo se to celkem očekávatelně - uhlí je fuj, atom je ještě větší fuj. Problém je v tom, že ekoteroristům obecně nějak vynechávají elementární počty a nějak jim nedocvakává, že když chtějí elektromobilitu, chtějí ekologické vytápění tepelnými čerpadly a pod, je celkem fajn, mít stabilní energetické zdroje Tím myslím něco, co vyrábí elektřinu a každého počasí, ve dne i noci. Což OZE rozhodně - jak vidno - ještě dlouho nebudou. Proto jednání, kdy vláda Francie direktivně vypne v tomto počasí atomky, nazývám ekoterorismem nejhrubšího zrna.
Blíže zde :
stir..
Jádro nemůže zásobovat sebe samo... To jsi asi špatně pochopil... JE když jede, tak si vyrábí pro systém vlastní spotřeby, i když by jela naprázdno, nebo jak si myslíš že to funguje, hlavně v ČR bylo vše celkem dobře zvládnuté oproti třeba USA, že dokážeme valit v ostrovním systému, čili rychle odpojovat, nakonec se dočteš, že jsme to dobře ustáli..Byli jsme nachystáni na diverzní akce dnešních našich přátel. Nevím zda by se dalo najíždět z úplně nulového stavu, ale dříve se používala na najíždění pomocná kotelna a pak už se používal ohřev přímo z reaktoru.. Předpokládám, že lze používat i záložní zdroje což na JE Dukovany je celem 12 (4x3) dieselagregátů po 2.8 MW a ještě dva nové 3,2MW AAC..
Pořídit si elektromobil. Kapacita baterie hravě pokryje x dní.
Jestli nepůjde elektřina, nepůjde ani plyn, takže ti to vůbec nepomůže. Pokud tedy nemáš svůj zásobník.
To je právě to co nikdo neví ... navíc pokud delší dobu nepůjde elektřina,nepůjde ani plyn, nepůjdou čerpačky ...takže se stejně neohřeje
nejdřív vycucnu baterku co mám navíc a pak si ji můžu dobít v autě. Ta se snad v autě dobije rychleji než za 8 hodin.
1. baterky krom EFB a AGM nejsou určeny jako trakční na cyklické vybíjení
2. Záleží na Ah kapacitě, za jak dlouho ji auto nabije. Rozhodně to nebude za 1 hodinu nebo 2, pokud bude vybitá na 11V nějakým UPS zdrojem s měničem.
Nevím, co máte za auto, ale moc dobrý nápad to není. Dnešní auta se systémem start/stop s ,,inteligentním´´ (čti větší blbost nevymyslíš) nabíjením jsou samy o sobě potřeba dobíjet externí nabíječkou, pokud nechcete baterku po roce hodit do sběrného dvora.
Ale ani stará auta nejsou na podobné věci ideální. Píšu ze zkušenosti, jsem dlouholetý letecký modelář, létám hlavně elektry - tedy modely poháněné elektromotorem. No a čím se to dobíjí na letišti, které je jen posekaný plac vzdálený od čehokoliv? No přece z auta, že . Jenže v zápalu vášně není problém baterii auta vycucat na tolik, že ani nenastartujete. A to se bavíme o relativně energeticky nenáročné srandičce . Proto modeláři vozí i v létě startovací kabely - stane se to celkem často.
Proto skalní fandové tahají elektrocentrály - třeba Hondy jsou populární
minimální spotřeba, minimální hluk, je to malý a bezporuchový.
Pravda,cena je vyšší. Kamarád má invertorovou centrálu z Lidlu a je s ní taky spokojen, byla za pár tisíc.
To Stir - vy máte fakt pozoruhodný smysl pro logiku .
Mohu Vás ujistit, že když došlo u nás po vichřici k výpadku elektřiny, okamžitě jsem vyjel do fimy pro největší centrálu, kterou tam měli. Rozhodně nebyla bezhlučná jako ta malá Honda, ale rozuhodně to nebylo , jak dramaticky zveličujete na ,,špunty do uší a plynovou masku´´ Slyšet to bylo, ale čtyřtakty nejsou hlučné a nepáchnou zdaleka tolik, jako dvoutakty dřívější doby.
Ale k sousedům - právě kvůli nim jsem přitáhl velkou centrálu a myslím, že byli velmi spokojeni. Protože pokud jde o rozmrzlé mrazáky, chcíplé rybky v akvárku, tak trocha hluku se přežije. Připojili se totiž všichni.
Takže ano, myslím, že mě za tu centrálu měli docela rádi - zpět jsem ji vezl až za několik dní, protože u nás se odměňuje mezi sousedy často i flaškou.
Promone, to jezdíte modelařit s Cliem nebo Pandou, kde je baterka 40Ah?
Jednu dobu jsem byl Vášnivý radioamatér a baterka 77Ah nebyla nikterak malá, aby nepokryla staničku.
Aha - takže už se nebudeme bavit o tom, že v případě blackoutu budou sousedé rádi za zdroj elektřiny... jak typické pro diskuzi s Vámi
Budeme se tedy bavit o modelařině. Ovšem vysvětlovat někomu, kdo žije v bludu, že Li-ion akumulátor elektromobilu je ideální pro napájení domácnosti - to sorry, to nedám. Ono právě ta modelářská zkušenost je v tomto dost důležitá - každý, kdo lítá elektry, velmi rychle pochopí zákonitosti nabíjení a péče o tyto aku. Nebo nepochopí a záhy kupuje nové, protože ty původní odepíše. Vy tyto zkušenosti evidentně nemáte, stejně jako pouze teoretizujete o elektromobilech. Každý normální majitel akumulátoru si jej opatruje jako oko v hlavě, přičemž je snad každému jasné, že nic na tomto světě není na věky, takže i akumulátory mají svou životnost - udává se 1000 cyklů, přičemž jde spíše o zbožné přání, realita bývá mnohem nižší. Takže snad i matematický ignorant dokáže spočítat, na kolik ho vyjde jeden cyklus, jestliže akumulátor vychází na stovky tisíc.
Nicméně k Vašemu dotazu - mě se to stalo jen jednou, tehdy jsem měl Feldu s nějakou malou baterkou, bylo to novoroční létání a asi baterka nebyla už v kondici. Ale jelikož nejsou výjimkou ani modely s 1kW motorem, lze celkem snadno za odpoledne vytlouct i poměrně velký akumulátor auta. Ač tomu nevěříte, akumulátor auta dokáže spolehlivě vytlouct i obyčejná lampička v kufru - před Vánoci to dokázal můj soused, startoval jsem jej právě těmi kabely, co furt vozím...
Nečíst autoforum, už si z něho dělají srandu i na YouTube. Tyhle noviny jsou placené čistě lidmi napojenymi na fosilní zdroje. Autor nemá žádný konkrétní důkaz, jen něco někde z Britské Kolumbie, na fotce Leaf bez SPZ, no sranda. Já doporučuji přečíst tohle, hlavně tu poslední větu- žádný blokaut kvůli oze nikdy ve světě nenastal! Naopak řešit výpadek u oze je jednodušší než výpadek jednoho jaderného bloku o vysokém výkonu. I proto jsou decentralizovane lokální zdroje daleko lepší pro energetiku než velké centrální zdroje. Přetížení v případě lokálních zdrojů nehrozí, do VN se napětí ani nedostane a v případě výpadku sítě lze lokální zdroj přepnout do ostrovniho režimu nejen na úrovni domu, ale třeba celé obce nebo její části.
Co se týká těch baterií, tak za jak dlouho spotřebujte 30, 50 nebo 70kwh? Váš byt nebo dům? Berte v úvahu, že běžný ev má výkon 150 - 300kw a takový spotrebic doma ani nemáte. Když si zapnete sporák tak bere sotva dvě kW a to ten ev ani nepozná .lednice, tv osvětlení to je nic, takže máte zálohu na několik dní a tyhle baterie mají 3 až 3,5 tisíce cyklů, jenže to na autoforu nikdo neví. Jeden cyklus je 0 - 100 a pokud člověk využívá 20 - 80/90% tak jsme někde přes 7tisic cyklů.
@stir
Problém většiny OZE narozdíl od atomovky je v tom, že se s nimi nedá počítat . Dá se předpoládat,kdy se s nimi počítat nedá (solary v noci).
V rámci 1 domu se to dá řešit baterkou, ale jak byste si to představoval v rámci energetiské koncepce pro celé sídliště?
problém je, že lidé typu štíra nám to nakonec prosadí, i přes mrtvoly, a budeme mezi půlkama. Hezky v zimě, smrádečku a ve tmě... Já narozdíl od typického uživatele elektrovozu mám i výrobu. A tak vím, že zatímco v květnu vyrobím ze slunce 800 kWh, tak v prosinci do svátků asi 36. Ale furt budou mlet jak kafemlejnci to své do zblbnutí.
Takže jediné opravdu rozumné řešení je mít hlavní topení v plynu, elektrice, TČ to je celkem fuk, ale k tomu úplně obyčejný, neelektrický krb, nebo topeniště na dřevo. Nic lepšího podle mě nikdo nevymyslel.
To Honzin - člověče, musím přiznat, že jste to popsal velmi, velmi trefně. Fakt z toho mám kolikrát hrůzu.
Ono už za socíku bylo známé a populární úsloví : ,, Aktivní blb je horší,než třídní nepřítel. ´´
To platí i dnes, sice nemáme třídní nepřátele, ale přinejmenším to vysvětluje původ slova aktivista
To Stir - to fakt neumíte číst? Ta Francie vznikla podle Vás kvůli čemu? Nebo fakt nechápete, že když nesvítí slunce, nefouká vítr jsou OZE (snad s výjimkou geotermálů na Islandu ) takřka na nule? Nebo Vaše fotovoltaika jede na plno? Jak toho dosáhnete?
A co se týče těch záložních zdrojů - možná se podivíte, ale přestavte si, že kdejaká nemocnice, kdejaká telekomunikace, kdejaké letiště, banka, hasiči - prostě všichni, kdo potřebují zálohovat napájení ze sítě používají diesel agregáty. Můžete mi říct, kdo pro tyto účely používá elektromobil? Vím jen o té německé vesnici, kde pro vyrovnání výpadku OZE (u nich větrný park) používali elektromobily, ovšem pozor ! Výkyv OZE a blackout je něco zcela rozdílného! - protože však rychle pochopili, že baterku tím odkecají, auta rozprodávají po pár letech. Jedno z nich jsem osobně viděl - za výměnu akumulátoru chtěli u Nissanu přes 300.000 Kč. A to je ještě prý dobrá cena - což je pravda, porovná li se to s tímto případem
@stir
Kdybyste se za každou cenu necpal všude elektromobil, možná by se diskutovat dalo.Jenže k jakékoli otázce máte jedinou odpověď
Nunici to napsal stručně a výstižně. Já to trochu přece jen rozvedu. Ohledně toho blackoutu - stačí další příklad ze severu
kdy Švédům nedoporučují ani vysávat. Doufám, že jste schopen pochopit rozdíl mezi vysavačem a Tesláckým Superchargerem V4. Takže snad Vám docvakne, že pokud je problém spuštění 800W vysavače, co potom s rozvodnou soustavou udělá spuštění nabíjení s výkonem 350 kW. Zejména za situace, kdy se ve jménu ekologie odstavují výkonné a stálé zdroje (uhlí, atom) v bláhové naději, že to doženou nestabilní a nevýkonné OZE.
Stejně tak je nesmysl řešit blackout elektromobilem. Jednak by k tomu musel být přizpůsoben - resp bavíme se o převodu DC z baterií na 230 / 400 VAC. Nevím o takovém , slyšel jsem o Leafu, v praxi jsem to fungovat neviděl. Ponechejme stranou ekonomickou stránku věci - ale nepřijde Vám nelogické řešit výpadek napájení čímsi, co se za chvíli vybije a co pak? Je blackout, asi nepojedou ani ty Superchargery, že ...
@stir
diskutujete mimo téma. Elektromobilita je samé "představte si "
Jenže tyhle vaše růžové představy mají poněkud daleko do reality,nezahrnují ani rizika předvídatelná natož nepředvídatelná
Stačí jedna vadná elektronka a jste v háji
Takže nejen že budeme každý rok dotovat desítkami milard solaáry a větrníky , ale budeme ještě platit za uložení do baterek . On ty baterie nikdo provozovat zadarmo nebude . Jinak kalifornie je stále na pokraji blackautu a je dovozcem energie z těch špinavých státu kde ji vyrábějí fosilem levně.
Německo ve své zelené strategii po odstavení uhelek a jederek počítá , že se stane dovozcem energie . A to i se svými budoucími zálohami v plynových elektrárnách , které budou většinou ladem a budou v provozu jen při výpadcích . Tudíž německo to kapitálově zvládne oproti nám a bude skupovat elektřinu v cizině . Na rovinu už se mluví o energetické chudobě a vypínání elektřiny.
Zatím ty zelené zítřky nějak haprují...
Ve Švédsku prosí lidi ať přestanou luxovat.., nějak jim chybí ta odstavená jaderná elektrárna.
Ale jistě všichni chápeme, že kdyby každý obyvatel měl u domu elektroauto, mohl by luxovat z baterek a byl by problém vyřešen.
Než UPS, tak na střechu pár panelů a domů baterii. Pokud na ni připojíte jen to nejnutnější a budete udržovat ji na min 50% máte zálohu na pár dnů a ještě v průběhu roku ušetříte (budete používat zbylých 50%).
Odpověď na otázku je zde:
Plynovody
Dálkové (tranzitní) plynovody jsou tvořeny ocelovým nebo měděným potrubím o vnitřním průměru 800-1400mm. Aby plyn potrubím proudil, musí mít určitý tlak. Ten se v tranzitních plynovodech pohybuje mezi 6,1-10MPa. O požadovaný tlak se starají kompresní stanice, které jsou vybudovány zhruba na každých 100km plynovodů.
Pokud bude větší blackout nepůjde ani plyn...
Ale můžu se plést, je to strategická věc a možná mají pořešené náhradní zdroje, aby k přerušení plynu nedošlo.
100% správnou odpověď zná jen: Plynárenskou soustavu v ČR provozuje výhradně společnost NET4GAS. Ta dopravuje plyn pomocí plynovodů z Ruska a Norska do distribučních systémů regionálních distributorů.
Teď v zimě? Asi netušíte, kolik panely dávají. protože by jste tak dětskou odpověď nemohl napsat.
Kedysi som sa trosku motal ako plynarni a SW / HW pre nich :
plyn nie je len ten plyn, ktory sa tlaci potrubim zo zahranicia. Buduju sa aj podzemne zasobniky ako strategicka rezerva. Kompresorova precerpavacia stanica ma turbiny pohanane spalovanim casti plynu z potrubia. Vyrobena energie pohana kompresor, stratove teplo ide do sklenika alebo vykuruju nejake domy, nie je problem ani vyrabat elektricku energiu - ved napokon, co robi paroplynova elektraren? Prenosova sustava plynu ma vlastne datove komunikacne linky, dispecingy maju zalozne generatory ...
Pokial Rusi nezavru kohutik, plyn vie dlho prudit aj pri vypnutej elektrizacnej sustave.
Dalej : krajinu je mozne z dispecingu rozdelit na "ostrovy", co je stav, ked napriklad Ostravsko bude mat vlastnu elektraren odpojenu od prenosovej sustavy a elektrina tam vyrobena sa tam aj spotrebuje. Problematika je zlozita a niektore veci podliehaju utajeniu, kedze detialne informacie by boli kucharkou pre teroristov, ako a kde udriet s cim vacsimi skodami.
V nasich podmienkach by vypadok netrval dlhsie ako par dni, ked vas velmi trapi fungovanie kurenia, je vhodne mat cosi ako krb na pevne palivo (alebo viac podobnych zariadeni), ved ked kedysi tak vykurili cely kastiel, v dome to bude fungovat tiez. Nejakych 10 - 15 stupnov na prezitie s tym urobite aj v poslednej izbe. Druhe riesenie je verit plynu a zalohovat kotol UPS (par hodin) alebo centralou na benzin (dni). Pripadne to skombinovat so solarnym systemom. Je to len o tom, kolko mate penazi a akou silnou paranojou trpite
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.