Nejste přihlášen/a.
Nastudujte si dýchání staveb, zjistíte, že je to nesmysl. Pak začněte počítat, na kolik Vás vyjde zateplení polyšem a vatou. U polyše klidně dáte dvojitou sílu, za stejné peníze, přesněji ještě za méně.
(dýchání staveb je nesmysl)
Dejte co uznáte za vhodné, třeba vatu.
prera
Milane, dychani nesmysl je, ***jsem rád, že se mnou souhlasíte
ale nizsi difuzni odpor vaty proti polystyrenu je fakt, ***To je jisté, o tom nikdo nepochybuje.
a proto u starsich, ***je jedno, zdali je stavba starčí či nová
vlhcich staveb vata smysl ma - vlhkost, ***vlhká stavba se nemá zateplovat kontaktně, ale difuzně
ktera tam zkondenzuje (a nejake minimum co projde), se dostane ven.***V každé izolaci dojde ke kondenzaci, je to fyzika, tu neoblbneme
Je fakt, ze u silne vrstvy EPS, kdy je riziko kondenzace mezi izolantem a zdi minimalni, je u suche stavby jedno, co clovek zvoli.***naprosto s Vámi souhlasím, že dojde ke kondanzaci v úolyši a nic se nestane.
Mnoho ekonomických hodnocení různých způsobů zateplení hovoří o tom,že ušetřit jen částečným zateplvacím systémem se nedá.Když si vypočítáte úspory při komplexním zateplení + plastová okna,vyplatí se tato investice za několik let.Začnete najednou platit za topení mnohem méně,až o desítky procent.Je nutno se rozhodnout,zda si půjčit,než mít problémy.Zhotovíte zateplení na severní stěně,zdánlivě i začnete míň topit,ale studené,nezateplené stěny se začnou potit.
Nakonec musíte vytápět stejně jako dříve,aby se neprojevily vlhnoucí a plesnivé stěny
JABRAKA
Naštěstí jsem si prošel jistou zkušeností a postupně zateploval starý dům. Postupně stěny, strop (půdu), přidal větrání s rekuperací, vyměnil okna. Tepelné mosty jsou vždy problém. Je třeba s nimi počítat. Ale jak jsem postupně zateploval, tak jsem vždy mohl zcela konkrétně a přesně vidět na číslech a pocitovém komfortu, jaký to má význam.
Bych to připodobnil k oblečení. Když bude kosa, tak i vesta je lepší, než nic. Když nemůžu mít bundu. Ale zdaleka největší změnu jsem pocítil (a teoreticky je to tak správně), když jsem jednoho dne konečně zateplil vatou strop na půdu. Ten komfortní skok byl přímo šokující...
A od té doby také vím, že vnitřní zateplení je špatně. A místní "bojovník" jenda2 si může psát, co chce. Je to krok posledního zoufalství, kdy člověk opravdu nemá jinou možnost. Taky jsem to použil. Ale je to riziko a zásadně špatně, tahat si "chlad" a rosný bod blíž vnitřní obálce obytného prostoru.
Pokud máte starší dům a v horším stavu hydroizolace, vlhkost již je na zdech znatelná, tak nejdříve řešte hydroizolace a pak teprve zateplení. Když to uděláte obráceně, plísní bych se bál i vyhozených peněz za izolace v kterých se hromadí vlhkost. Pak se to za čas musí stejně strhnout a postupovat tak, jak píšu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.