Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právo a podíl bytu

Od: keno odpovědí: 12 změna:
Zdravím. Chceme si s přítelkyní vzít společnou hypotéku na byt. S tím že já svůj nynější byt prodám a doplatím svojí hypotéku a půjčku a hypotéka by se udělala právě ta nová společná. Nějaký milion mi to hodí a investuji ho do nového bytu abychom si nemuseli brát tak velkou hypotéku a neměli příliš velké splátky. Ale přítelkyně nemá ani korunu. Cena nevybavené ho bytu je 4 mega. Takže by se brala hypotéka 3,6 mega + by k tomu byl k dispozici ten 1 můj milion. Měsíční splátka hypotéky dohromady je 13 tisíc. Moje otázka zní: Dá se udělat nějaká smlouva při případném rozchodu kdyby se byt prodával abych nepřišel o ten můj milion. Případně kdybych odcházel a byt nechával přítelkyni tak abych nepřišel o peníze (milon + splátky hypotéky). Jak byste toto řešili? Moc díky za rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

1x

A co takhle si ten svůj byt nechat a pronajímat ho a z pronájmu platit hypo?

Za me nejlepsi reseni. Pronajmout a z toho platit celou Hypo. Alespon Vam zustane byt. Druhy by se delil na 1/2. Nebo ho poridte pred svatbou na sebe a platte tu hypo. Potom budou oba na Vas.

hodnocení

0x

@keno - Jak byste toto řešili?
Velmi dobře koncipovanou smlouvou sepsanou odborníkem na tento druh práva. Při vámi uváděné ceně se poplatek "za jistotu" vyplatí.

tohlejsemja

Co jí požádat o ruku? Když si ji okroužkujete a pojistíte to dítětem, tak už jen tak neuteče. Ale kdybyste se i přesto o svůj milionek bál, tak případná předmanželská smlouva to jistí.

Hehe, NIE. Nemusi fungovat. Oholi pana docista docista, ona rozvedena matka, este mu aj poriadne alimenty naparia na sude. Svadba nic negarantuje.

Skor radim kupit byt na seba, veci nadobudnute pred uzavretim manzelstva nepodliehaju vysporiadaniu.

Viac info poskytne dobry pravnik, nemusi to byt ani advokat.

dejr
hodnocení

0x

No a proč to neuděláte tak, že každý bude vlastníkem jiného podílu? Ze 4 milionů vy dáte 1 milion, 3 miliony půjdou napůl. Takže vy budete vlastnit 5/8 bytu, přítelkyně 3/8.

A ten případ, že se rozejdete, to už není tak jednoduché. To by chtělo jednak smlouvu a taky může být problém s bankou, že nebude akceptovat to, aby jeden z vás přestal být spoludlužník.

dejr

A další věc je - jak si představujete, že vás přítelkyně při rozchodu vyplatí, když nemá ani korunu? Banka na ní nemusí ani přepsat celou hypotéku (respektive vás jako spoludlužníka z hypotéky vymazat), natož pak aby jí půjčila další peníze na to, aby vás vyplatila. Logický krok by byl, abyste byt v případě rozchodu prodali.

jenda2*
hodnocení

0x

Třeba se rozejdete a kde vezme přítelkyně peníze třeba na splácení hypotéky a vaše vyplacení? Smlouva je jedna věc ale získat peníze už vůbec není tak jednoduché. Není lépe zůstat kde jste a počkat, jak se vůbec vše kolem Covid-19 vyřeší?

Takové společné splácení je prostě hloupost a dříve nebo později mohou přijít neřešitelné problémy. Museli by jste byt prodat a co následné bydlení? Nesmysl už teď.

hodnocení

0x

Pre zaujimavost : aky mesacny / rocny prijem mate vy a aky partnerka? Je totiz podozrive, ak nema ziadne uspory.

keno
hodnocení

Děkuju moc za odpovědi. Mám ještě jednu otázku. Když bych měl nějaký určitý podíl.. dejme tomu vyšší než partnerka v katastru a byt by se prodával s tím že máme ale společnou hypotéku tak je každý povinný doplatit svojí polovinu hypotéky? Nebo když by partnerka neměla z nějakého důvodu na doplacení své poloviny tak jsem povinný to zaplatit já za ní?
Povinej to doplatit nejsi ale ber to tak že ty penize bude někdo chtít a určiťě budete ručit bytem a ten padne do exekuce nebo pude do exekuce jen ta čast co vlastní partnerka
Prostě pokaždy problém
Pokud by k tomu došlo by bylo nej se domluvit že se s ní nák vyrovnaš např přebereš hypoteku jen na sebe ji vyplatíš zbytek a byt se přepíše jen na tebe

Byt s hypotékou neprodáš bez dohody s bankou. A okolnosti, za jakých prodej banka povolí, jsou právě v té dohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]