Zdravím. Chceme si s přítelkyní vzít společnou hypotéku na byt. S tím že já svůj nynější byt prodám a doplatím svojí hypotéku a půjčku a hypotéka by se udělala právě ta nová společná. Nějaký milion mi to hodí a investuji ho do nového bytu abychom si nemuseli brát tak velkou hypotéku a neměli příliš velké splátky. Ale přítelkyně nemá ani korunu. Cena nevybavené ho bytu je 4 mega. Takže by se brala hypotéka 3,6 mega + by k tomu byl k dispozici ten 1 můj milion. Měsíční splátka hypotéky dohromady je 13 tisíc. Moje otázka zní: Dá se udělat nějaká smlouva při případném rozchodu kdyby se byt prodával abych nepřišel o ten můj milion. Případně kdybych odcházel a byt nechával přítelkyni tak abych nepřišel o peníze (milon + splátky hypotéky). Jak byste toto řešili? Moc díky za rady.
Za me nejlepsi reseni. Pronajmout a z toho platit celou Hypo. Alespon Vam zustane byt. Druhy by se delil na 1/2. Nebo ho poridte pred svatbou na sebe a platte tu hypo. Potom budou oba na Vas.
@keno - Jak byste toto řešili? Velmi dobře koncipovanou smlouvou sepsanou odborníkem na tento druh práva. Při vámi uváděné ceně se poplatek "za jistotu" vyplatí.
tohlejsemja
Co jí požádat o ruku? Když si ji okroužkujete a pojistíte to dítětem, tak už jen tak neuteče. Ale kdybyste se i přesto o svůj milionek bál, tak případná předmanželská smlouva to jistí.
No a proč to neuděláte tak, že každý bude vlastníkem jiného podílu? Ze 4 milionů vy dáte 1 milion, 3 miliony půjdou napůl. Takže vy budete vlastnit 5/8 bytu, přítelkyně 3/8.
A ten případ, že se rozejdete, to už není tak jednoduché. To by chtělo jednak smlouvu a taky může být problém s bankou, že nebude akceptovat to, aby jeden z vás přestal být spoludlužník.
dejr
A další věc je - jak si představujete, že vás přítelkyně při rozchodu vyplatí, když nemá ani korunu? Banka na ní nemusí ani přepsat celou hypotéku (respektive vás jako spoludlužníka z hypotéky vymazat), natož pak aby jí půjčila další peníze na to, aby vás vyplatila. Logický krok by byl, abyste byt v případě rozchodu prodali.
Třeba se rozejdete a kde vezme přítelkyně peníze třeba na splácení hypotéky a vaše vyplacení? Smlouva je jedna věc ale získat peníze už vůbec není tak jednoduché. Není lépe zůstat kde jste a počkat, jak se vůbec vše kolem Covid-19 vyřeší?
Takové společné splácení je prostě hloupost a dříve nebo později mohou přijít neřešitelné problémy. Museli by jste byt prodat a co následné bydlení? Nesmysl už teď.
Děkuju moc za odpovědi. Mám ještě jednu otázku. Když bych měl nějaký určitý podíl.. dejme tomu vyšší než partnerka v katastru a byt by se prodával s tím že máme ale společnou hypotéku tak je každý povinný doplatit svojí polovinu hypotéky? Nebo když by partnerka neměla z nějakého důvodu na doplacení své poloviny tak jsem povinný to zaplatit já za ní?
Povinej to doplatit nejsi ale ber to tak že ty penize bude někdo chtít a určiťě budete ručit bytem a ten padne do exekuce nebo pude do exekuce jen ta čast co vlastní partnerka Prostě pokaždy problém Pokud by k tomu došlo by bylo nej se domluvit že se s ní nák vyrovnaš např přebereš hypoteku jen na sebe ji vyplatíš zbytek a byt se přepíše jen na tebe
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.