Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadí vlhkost na podlaze ve sklepě

Od: petrisad odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, k mé otázce ohledně vlhké skály ve sklepě se nikdo nevyjádřil, tak se zkusím zeptat jinak: má smysl nějak řešit vlhký pískovec, ve kterém je vytesán sklep a na němž stojí základové pásy, když je kus nad tím hydroizolace? Do domu se vlhkost nedostává. V podstatě mi jde o to, jestli nemůže pískovec nějak moc degradovat, aby to narušilo základy, které na něm stojí. Pravda, je vlhký jen na pár místech (tak 5-10% z celkového obvodu), ale člověku to nedá.

Zároveň si nedokážu představit možné řešení, protože jde o skalní masiv a pokud do něj někde (zespodu? bokem?) proniká voda a on postupně nasákává celý či v nějaké části...vlhkost na obrázku je naznačená modře na podlaze, 2m u sklepa značí výšku stropu.

Díky

Vadí vlhkost na podlaze ve sklepě

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

4x

Pískovců je více druhů, obvykle mu vlhko nevadí (pokud to není pískovec typu "vlhká vátina", tomu vadí přílišné mokro, ale i sucho). Spíš by mohl být problém s tou stěnou pod izolací (to šedé a bílé na obrázku). Pokud je to z vepřovic, tak to asi moc nevydrží, pokud naopak z "ostře pálených" cihel, tak se tomu nic nestane. Spíš bych se na to podíval takto: V jakém stavu je to teď a jak dlouho to už stojí? Jestli je to 200 let staré a jakžtakž to drží, tak vás to přežije, jestli je to staré 20 let a rozpadá se to, tak je třeba honem něco udělat.

ptera
Díky, je to staré asi 30 let, ale kromě vlhkého pískovce tam žádný problém není, to šedé jsou betonování základové pasy a nad nimi cihlová zeď, tam není ani náznak nějaké mapy nebo tmavnutí. Fotografii jsem dával do druhého vlákna, v komentáři mi nejde přiložit
makk

Betonu vlhko nevadí a k cihlám se asi už nedostane. Skoro bych řekl ideální situace, suchý sklep je na skladování ovoce a zeleniny nanic a vlhko obvykle vadí v baráku. Vy máte v baráku sucho a ve sklepě vlhko, takže jediný problém může být elektrika, ocelové zárubně a pod.

jabraka*
hodnocení

0x

Suchý sklep je v podstatě nepoužitelný.Jen při dostatečné vlhkosti lze kvalitně uschovávat ovoce i zeleninu.

JB

hodnocení

0x

Jestli jsem vás pochopil dobře, celá suterénní stěna je neizolovaná a jde do ní vlhkost, což není dobře. Bude lepší provést buď odkopání zeminy z venku , svislou hydroizolaci , nad styčnou spárou se skalním masívem chemickou hydroizolační clonu a spáru přetěsnit speciální hmotou proti průsakům, tuším, že je to v práškovém stavu, s vodou či vlhkostí to zreaguje a zatěsní. Potom budete mít klid.

Pokud by jste to nechtěl odkopávat, či to nešlo, musela by se provést z vnitřní strany celoplošně chemická clona. Provrtá se šikmo dolů v roztečích cca 15 cm a zaleje infůzní sanační hmotou nebo se vtlačí infůzní sanační gel

ptera
Díky, ale když voda proniká nejspíše masivem skály jako takovým, jak pomůže izolace zdiva zvenčí? pískovec bude stejně vlhnout. Zdivo nad ním není vlhké, to šedé je betonový základ. Vlhkost je opravdu jenom na pískovcové podlaze a “soklu”. Vodorovná izolace nad stěnou Každopádně je, svislá mám pocit, že je tam stará lepenka asi 30 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]