Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou frézku/kombinaci s pilou na dřevo?

Od: karelhamouz odpovědí: 4 změna:

DD, chci si doma zařídit truhlářskou dílnu a plánuji koupit nějakou frézku/nebo kombinaci pily s frézkou, na jednu stranu bych chtěl, aby na tom šli dělat veškeré stolařské práce, ale zase bych rád stroj co nejlehčí. Hoblovku mám MSP 300 a zdá se, že by tato konstrukce pro mě mohla být dostatečná, dělaly se v Rychnově za socializmu podobně konstruované i tyto stroje? Co byste mi doporučili? Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dílnu jen tak pro sebe, nebo v tom budeš dělat i na kšeft? Kolik máš místa?

karelhamouz

Přes zimu mám celkem dost času, tak bych chtěl zkusit i něco na prodej. Mám stodolu 20x9 m, ale nechci aby jí to celou zabralo, časem bych mohl předělat chlív, který má asi 6x 15 m a tam by mohli být jen tyto stroje.

40 let se pohybuji v truhlařině. Za tu dobu jsem stál u nespočtu různých strojů. Litinových, či svařence, i nějaký samo domo výroba. Samostatný i kombinovaný.
Dělat se dá samozřejmě na všem, ovšem na samostatný litinový mašiny nic nemá.
Místa máš vcelku dost, tak bych se poohlédl po něčem starším, litinovým. Samostatným.
Protože jsou situace, kdy třeba děláš na třech strojích najednou. Typicky nějaký lišty. Ohobluješ, na fréze vyjedeš profil a na pile odřízneš. A tak pořád dokola. Někdy stačí jen pila a fréza. Při tomto způsobu je největší výtěžnost dřeva.
Není to tak vždycky, ale výjimečný to tak není.

hodnocení

0x

Kombinace se dají bez potíží sehnat jak ojeté za celkem lidovku

sonux.cz/...

tak i nové se zárukou, instalací atd - ale už to nebude taková lidovka

panas.cz/...

Na takové domácí šmrdlání to bohatě stačí, ale pokud na tom chcete dělat nějakou práci na způsob čepování a pod, je určitě lepší koupit frézku samostatnou, třeba i s pořádným čepovákem (čepovacím vozíkem) přičemž zde naopak je vyšší hmotnost hodnocena jako jednoznačné plus - stabilita, tuhost konstrukce atd

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]