Nejste přihlášen/a.
Poraďte, kde získat (koupit) duté čtvercové hranolky z jakéhokoli plastu (PVC, Novodur, ABS) o rozměru 12x12mm až 15x15mm a o délce od 25cm výše a tloušťce stěny od 1mm. Vnitřní otvor nemusí být nutně čvercový, kulatý mi nevadí. Průřez, ale musí být čtverec. Potřeboval bych 24 kousků kolem 25 cm, nebo samozřejmě i delší - délku si upravím. Mohou to být třeba i odřezky, ale materiálově a průřezově stejné. Jak jsem výše uvedl na typu plastu prakticky nezáleží, na barvě už vůbec ne. Hobbymarkety, domácí potřeby a modelářské obchody jsem už prozkoumal a v tomo průřezu bohužel nic nenalezl. Na netu jsem našel pouze o rozměru do 10x10mm, což je pro mne málo. Budu vděčný za každou radu.
Lišta na kabely elektroinstalace, například Malpro 15 x 15 ve 2 metrových délkách za pár korun. Je sice ze dvou dílů, ale po zacvaknutí drží.
... ano, to se opravdu hodí. Pomohl jste mi jednoduše vyřešit rohové spoje ALU profilu ( plastovesoucastky.cz/...
SUPER !
Zkoušel jsem hledat a takový rozměr profilů jsem nenašel.
Tvůj požadavek na profil max.15x15mm jsem našel pouze u profilů pro modeláře. Ty jsou ale z polystyrenu.
Zkus se poptat u dodavatelů technických plastů.
Určitě by to šlo vyrobit z deskového materiálu - nařezat na požadované rozměry. Ale vrtat do profilu otvor v celé délce je neproveditelné.
Dalším řešením by bylo najít plastovou trubku a tu z vnějšku ofrézovat na čtyřhranný profil.
A to že ti to někdo vylisuje na zákázku - to je opravdu najivní představa. Takové zakázky se realizují v jiném rozsahu, aby cena vylisovaného kusu byla alespoň trochu přijatelná. To už by snad bylo jednodušší nechat si to vytisknout na 3Dtiskárně.
Už jsem poptával celkem 4 výrobce. Bohužel jsem pro ně moc malá rybka a dali mi to "patřičně" najevo. Jó kdybych chtěl něco z tuny granulátu nebo kilometr délky, asi by o tom přemýšleli, ale v mém případě nejsem pro ně obchodně zajímavý objekt.
Většina výrobců bazénů i septiků jsou mí zákazníci. Nikdy jsem u nich nic takového neviděl, tak malé profily a ještě čtvercového průřezu nepoužívají.
Vyrobit by se to dalo - nařezat hranolky, navrtat do toho díry. Cena by ale byla řádově jiná proti kupovanému vytláčenému profilu. Znám několik firem, které podobné věci vyrábí, klidně dám kontakt.
@promon: otázka zní, kde takové hranolky sehnat? Musí být plastové - ne dřevo. I pokud by byly z plného materiálu, tak je beru! Podélné díry si v pohodě vyvrtám, tady problém nevidím. Jen kde je v tomto rozměru sehnat .. Za kontakt bych byl vděčen
Chápu, že to má být z plastu, na našich mašinách se obrábí i plasty, proto píšu o zákaznících.
Třeba Primapol u Kladna
rofimodel.cz/cs/plastove-profily/257921-ctvercova-trubka-32x350-mm-3ks-0787026002521.html
nebo UCT Liberec - dříve Miconex
GA Profiplast ve Stráži
Beltplast v Brně
Kup si deskový materiál, třeba od výrobců plastových jímek, z toho si to nařež a nebo nech nařezat a pak si to vyvrtej
To si zrovna nemyslím, výrobci jímek mají plno odřezků, takže by se určitě našel nějaký vhodný, aby se nemusela kupovat celá deska a to nařezání u nich by taky bylo určitě za pár šupů, ale to by ses musel snažit se u nich informovat, nebo by ti mohli odprodat a nebo možná i by ti dali nějaké odřezky pro ně nepoužitelné zdarma.
Nehledej výmluvy a konej.
Nařezat pásky z vhodného plastu, a s pomocí nějakého přípravku, aby byly při lepení kolmo, je slepit. Existuje spousta různých plastů s různými vlastnostmi, některé lze lepit snadno acetonem, nebo jinými ředidly. Takhle se amatérsky lepily karoserie karavanů nebo přívěsů z bílých 3 mm desek.
Možná blbej nápad, ale nápad. Nevím, jak dokonalé to má být a nejsem si jistý - s materiálem jsem přišel do styku jen asi jednou, dvakrát. Co zkusit dutinkový polykarbonát, jednu dutinku vždycky obětovat a přečnívající části zabrousit? Ale asi nebude vyhovovat poměr stran, nebude to pravděpodobně přesný čtverec nebo nebude síla materiálu dostatečná. Jak píšu, je to jen nápad k prověření.
Pokud by to neklaplo, zkusil bych poptat u profíků jako lepené či svařované. Tihle opravdu umí: plexi.cz/...
Pri tychto otazkach ma vzdy fascinuje jedno : nikdy sa nedozvieme, aky ucel to ma mat. Mozno existuje celkom dobra alternativa, ale autor sa vzdy upne na nejake svoje vysnene riesenie. Napr tu je otazka, preco plastik? Ma to byt nevodive? Aj to da poriesit ...
Vždy se ptám,na jaký účel je tento profil určen.Určitě by se našla řada dalších vhodných výrobků.Vyrábět něco takového z plastu je rozhodně neekonomické.V praksi jsou takové profily vyráběny extrudací speciálními stroji.
JABRAKA
Chápu Vaší snahu pomoci a velmi si jí cením. Proč Vás ale zajímá účel? Já sháním pouze materiál-polotovar podle konkrétních rozměrů. Neberte to v zlém, ale potřebuji vyrobit prototyp jako součást pro určité zařízení. A protože se jedná o vývoj a k němu se váží dokumenty o mlčenlivosti, opravdu Vám nemohu bližší informace sdělit. Mám samozřejmě několik řešení připravených, disponuji 3D-tiskárnou i CNC routerem, ale jako každý Čech jsem se pokusil najít rychlé a levné řešení s minimální pracností. Sám jsem na netu a v obchodní síti nenašel nic, co by se pro daný účel hodilo a výrobce plastů zajímají především velkoobjemové zakázky. Proto jsem se ptal zde - víc hlav, víc nápadů a řešení. V tomto směru jsou Češi neporazitelní!
Nicméně abych to téma ukončil: rozhodl jsem se pro náročnější, na obrábění trochu pracnější, ale rychle dostupné řešení - ALU profil. Ten je na trhu v nepřeberném množství i rozměrech a nakonec není ani moc drahý.
Takže bych touto cestou poděkoval Vám všem za snahu poskytnout pomoc a své nápady. Je velmi důležité, že si stále ještě dokážeme navzájem pomáhat a radit. Přeji hezký den a ještě jednou VŠEM děkuji za ochotu.
@Peter: pokud Vás opravdu zajímá účel, vydržte, až to přestane být "tajemstvím" klidně Vám to ukážu. Možná, abych Vás ještě trochu víc napnul bude u toho i mikroprocesorem řízená elektronika a pár "hejblátek".
Rozumiem, ale vzdy sa daju spisat poziadavky ako "potrebujem hranoly, musia / nemusia byt z izolantu, max zataz v tlaku 10 kg, v ohybe 5 kg atd"
Hlinik je dobra volba, ked sa to nareze na pokosovej pile, bude to aj presne.
@111: já jsem netrval na plastu. Pokusil jsem se jej sehnat proto, že je pro mne velmi jednoduchý na obrábění a lepení. Byla by to pro mne (v případě jeho dostupnosti) ta nejjednodušší a nejrychleší volba bez nutnosti použít další spojovací materiál. Vím, že jsem mohl ALU použít přímo a neptat se zde na fóru, ale přece (snad) právě proto tohle fórum existuje, a je dobře, že tady je!, aby se člověk poptal i jiných, kteří možná budou vědět. Třeba v budoucnu budu moci poradit naoplátku zase já Vám
sice to nemohu najít ale myslím že Bau nebo Horn, ty profily vedou i v plastu , chce to tam zajít..
Znovu se vracím k elektroinstalační liště. Co kdyby se do elektroinstalační lišty například ELIM 15 x 15 mm vložila trubka, například plastová trubka s průměrem 10 mm, vystředila a zbylý prostor vyplnil dentakrylem, epoxidovou pryskyřicí, nebo nějakým jiným plnidlem podle požadované tuhosti, (třeba i jen sádrou?) .
Víčko elektroinstalační lišty po zaklapnutí drží dobře, ale třeba by bylo možné ho navíc přilepit a drážku spoje zalít nějakou hmotou, nebo prostě celý povech přelepit samolepicí tapetou, která vyrovná povrch, spoj ještě zpevní a estaticky uzavře celý hranol do koukatelné podoby?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.