Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna chrániče

Od: berger® odpovědí: 19 změna:

Dobrý večer,přebral jsem novou zakázku,dodělat byt po částečné rekonstrukci,firma utekla. Je nová elektrika,dodělat omítky a obklady. Na fotce je ukázka spolupráce vodaře s elektrikářem,PPR trubka narvaná do rozvaděče. Když jsem to vyndal,vypadla jedna ze tří fází,šedá. Na fíčku dole jsem našel napětí,nahoře už nee. Všechny šrouby dotažené na krev. Když jsem tu trubku narval zpět,elektrika funguje. Jestli funguje korektně chránič,nevím,podle TESTU ano. Otázka zní - může se tak projevovat porucha chrániče,nějakého kontaktu v něm? Po stlačení tou trubkou funguje,volný ne? Nejradši bych ten náhodný vypínač od Bonegy vyhodil a dal tam něco rozumějšího,od schneidera anebo OEZ. Mmchdm,druhá fotka je krabička pro vypínač č.6! (Kdyby to aspoň přeznačili).

doplněno 17.02.21 18:11:

Tak hlásím,že jsem ten chránič vyměnil a vše šlape,jak má,v rámci možností. Stejně tomu nerozumím,ten vadný - na stole jsem ho propípl a chová se,že je OK. Dal jsem ho zpět na DIN lištu a už ta jedna fáze nepropípla. Tak jsem tam dal jiný...*nevi*

Výměna chrániče
Výměna chrániče #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

2x

Vyhod trubku i chranic,dej jinej a jdi od toho a neres zda je to mozny nebo ne.

Pokud zakázku přebral jako elektrikář, tak ji nedokončí. Nikdo mu revizi nedá.

V byte od vas reviziu nik pytat nebude a bludny kruh fuserskej roboty sa uzavrie.

A když vyhoří na elektriku a pojišťovna zjistí bez revize, tak se uzavře okruh chudáků, kteří od pojišťovny nedostali ani korunu. To samé při úrazu a smrti.

Ako hovorim, taky kseft by som zobral len za podmienky, ze vsetko vytrham a spravim po svojom od nuly. Na koniec revizia a som kryty, odovzdal som bezpecnu instalaciu.

29.01.21 13:00

peter *palec*

hodnocení

0x

Pre zaujimavost : tej firme aj zaplatili? Preco usli?

Vidim totiz strasny hnoj, ten kabel to korunuje. Bude sa kabel menit? Ako si majitel predstavuje ukoncenie projektu - chce reviziu? Ja by som zacal premeranim vsetkeho (impedancia slucky + izolacny stav), tam mozu byt rozne zakernosti ako nadpojeny kabel v stene cez cokolady, zahadzane sadrou, klinec natlceny do kabla. Zacal by som rozvadzacom, ak je ten chranic centralny, tak je to cele zle, vypadne komplet vsetko pri prvej poruche.

hodnocení

Noo,ono je to tak,že se do rozvaděčů radši nemontuji,dělá je můj revizák,ale jen,pokud zbytek tahám já. Takže od tohoto dal ruce pryč. Majiteli bytu jsem řekl,ať na revizi zapomene. Ten kábl nevyměním,je natvrdo ve zdi a obecně do elektriky se tam nehodlám nijak moc angažovat,jen přemýšlím o výměně toho fíčka. Proto se tak ptám,nerad bych se dočkal toho,že vyměním fíčko a ta jedna fáze bude padat dál. Je to tak geniálně rozfázované,že na té šedé visí komplet zásuvky kromě zvláštních typu pračka a p. Pokud vybaví komplet fíčko,je všude tma. A sranda je,že té firmy mi je celkem líto,investor je polda přes daňovou kriminalitu...Asi to nevěděli.*smich*

hodnocení

0x
To že když vypnete fi a všude je tma je špatně, protože platná norma říká že na jedno fi může být jen jeden světelný okruh, budete muset nechat fi doplnit, místo v rozvaděči je.
Fi špatné být nemusí, může být vodič pod svorkou a svorka dotažena.
Co se týče kabelu k vypínači je to prasárna jak psal Petr, když už to dopadlo tak tak alespoň to viditelně přeznačte.
Připravte se na to že elektrikář co to bude dokompletovávat tak najde ještě další závady.

hodnocení

0x

Ten tenký vodič s RCD vede kam? Ten tenký modrý nulák?

Proměřil bych i správné pořadí fází. Normálně se barevně začíná hnědá,černá,šedá. Ale pokud je pořadí správné, tak značení neodporuje.

doplněno 29.01.21 08:23:

Vyfoť obě nulovacé svorky, pokud jsou. Ideálně nafoť komplet rozvaděč.

Ta tenká 1,5 nula nesmí vést pro hlavní svorku N na další okruhy. Má nesprávný průřez a nesnese velký proud.

doplněno 29.01.21 08:25:

bonega myslím nepodporuje dva rozdílné průřezy pod jednu svorku do přístrojku. Pouze dva stejné průměry. Svorka pak není dotažená (dotahuje pouze ten tlustý vodič a druhý nechá volný). Zatahej za vodiče.

hodnocení

Chjo,změřit pořadí fází je tak trošku mimo mé znalosti *hi*,nějak jsem to nikdy nepotřeboval. Zatahám,nafotím. Tam je těch srandiček více - za vanou byly tři staré vodovodní trubky,mimo provoz. Jenže na ně bylo připojené pospojení,různých průřezů. Trapné bylo,že jsem se nemohl ničeho doměřit. Nakonec šly trubky pryč a zjistil jsem,že v bytě nade mnou je už kdysi někdo uřezal a pravděpodobně i dole,trubky visely ve vzduchu. Vedle nich ja natažené lano,tam už jsem zem našel. Na to lano to nepospojovali,asi si mysleli,že to je hromosvod...*smich2*

To pořadí fází není důležité, pokud není v bytě 3f motor nebo jiný třífázový spotřebič citlivý na pořadí.

Ten výstupní tenký nulák je nějaký renonc. Nafoť celý rozvaděč ;)

danecek*

Ten výstupní tenký nulák není žádný renonc. Prostě vede z N svorkovnice pod Fi a vlevo dolů do kabelu a z rozvaděče ven. Stačí si jen prohlídnout obrázek a až potom psát komentáře. Taktéž ty tazatelovy trubky, jistě od nich vedl drát do rozvaděče a dále do chodbového na hlavní pospojení, takže ba naopak byly správně pospojené.

hodnocení

Danecek,máte pravdu,že ten modrej vede za rozvaděčem. Nemáte pravdu s trubkou. Je to pár cm dlouhý kus,opřený o rám rozvaděče a bok fíčka. Když ji sundám,šedá fáze nejede,trubka tlačí fíčko doprava,potom to šlape. Dnes nebyl čas,ale v pondělí se podívám na hřebínek,někdo tu psal o tom,že může být kabel za šroubem a potom dotažení nefunguje...

Výměna chrániče #3
hodnocení

Eh,tady jsem napsal hned dvě blbosti. Ten hřebínek - pokud by byl mimo,naměřil bych něco aspoň na šroubu. Druhá - o trubkách,Danecek psal o těch starých vodařských,já myslel,že reaguje na tu PPR.*hi*

danecek, už to vidím

hodnocení

0x

Celkom odvaha, prebrat nieco taketo, obaval by som sa, ked sa nieco stane, zodpovedny budete vy ako posledny elektrikar, ktory nieco robil. Ono zrejme ten majitel "danovy kriminalista" tiez siel na cierno a bez papierov, inak na jeho mieste by som tu firmu donutil prerobit to tak, aby to preslo reviziou. Prerobit myslim nie tym stadom divych elektro prasiat, ktore to robili predtym, ale aby si najali seriozneho montera. Komplet vsetko vytrhat, vratane toho CYKY-J k vypinacu, opravit, uviest steny do povodneho stavu.

pepa*
hodnocení

0x

No, ještě než se plašit s výměnou, podíval bych se na ten pravý horní šroub, zda je správně v šíně, zdá se mi, že jeho hlava je poněkud hlouběji, než ostatní.

Vyndat půjde snadno, nahoře je šína, tak půjde snadno vysunout, a propípnout venku,... může v něm být klidně jen písek.

Jen si dej při váměně bacha, aby byla poloha lišty stejně vysoko u toho nového, ne všichni výrobci ho mají stejně.

hodnocení

0x
Nechapu, proc by mel revizak od toho davat ruce pryc.. to jako kdyz si ho pozvu do stareho baraku, u ktereho o elwkrrice nikdo nic nevi, tak me posle do haje? To snad ne. Ja bych mu zjistil zapojeni v byte, coz neni uplne slozite, a at si vezme vercajk a cele to promeri. Nebo je tak zdechly a chce se spolehat na vas a tim si usetrit praci? My ted delame trosku jinaci zalezitosti a tam revizak vubec neresi kdo co zapojoval. Vezme do ruky schema a jede.
S tim, ze pokud tam bude zavada, tak ji vypise do protokolu a majitel se pak musi sam rozhodnout jestli neco malo vysekat nebo se na to vykaslat a nemit revizi. Tak samo se muze predelat rozvadec ke spokojenosti vsech

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]