Nejste přihlášen/a.
Dobrý deň, chystám sa ťahať kábel na spoločnú anténu v paneláku, možete prosím poradiť, aký kábel konkrétne použiť? Tiež ma zarazilo, že koax sa nesmie výrazne ohýbať - ako ho mám teda inštalovať do zásuvky?
Tiež by som chcel poradiť či stačí použiť UTP namiesto FTP kabelu kvoli pripojeniu routeru a či tieto dva káble (spolu s koax) možu ísť v jednom husom krku.
(prosím o konkrétne typy pokiaľ možno)
Ďakujem za radu.
Vy, neznalý problematiky (nemyslím to ironicky), budete řešit STA v paneláku? Tak to alespoň popište, o co se jedná...jak by to mělo nakonec vypadat a fungovat...Nebo se jedná jen o jeden byt a chcete pouze "posunout" zásuvku STA?
Jeden koniec káblu bude v zásuvke a druhý sa predpokladám bude niekde pripájať do rozváďača mimo byt (súčasná inštalácia vedie do rozváďača
Tak v tom případě to klidně může být optický kabel, signál od poskytovatele - IPTV, internet, ...Co o tom víte? Od koho je signál pro TV? Poskytovatel...Co vede nyní do bytu, koax nebo něco jiného?
Tahat nový kabel do bytu?Do jedné zásuvky?Tak jsem to pochopil já i nade mnou kolega - poradce,Naše podivení je právě to,že se chystáš zasahovat do společného majetku.Pokud je vlastní zásuvka STA v pořádku,pakstačí domácí přípojkový kabel pro večkeré daklší rozvody po bytě.Tahám je po bytě za nábytkem a pokud jej potřebuji za 30 let vyměnit,vyměním je snadno a rychle.
JABRAKA
Pre upresnenie, chystám sa len ťahať nový koax kábel do bytu (jedná zásuvka). Jeden koniec káblu bude v zásuvke a druhý sa predpokladám bude niekde pripájať do rozváďača mimo byt (súčasná inštalácia vedie do rozváďača - ja si len nechávam rezervu aby som sa tam dostal a mohlo sa to v budúcne pripojiť). Teraz ale potrebujem poradiť čim to mám potiahnuť (kábel pojde podlahou v husom krku a bude sa musieť ohýbať, preto by som rád použil niečo makké a vhodné na tento účel.
Dopredu díky za konkrétnu radu miesto zbytočného poučovania..
Aby nebol velky utlm, tak koax s pevnym jadrom a aby to odolavalo ruseniu od 4G, 5G a kdejakych podobnych veci, tak sa hodi dvojite tienenie. Treba sa vyhnut lacnym smejd kablom, ktore napr setria na opleteni alebo tam maju nejake hlinikove imitacie kovu. Dolezity parameter je utlm, cim mensie cislo, tym lepsie. V katalogu su vzdy spolu s utlmom aj polomery ohybu, pod 3cm by som nesiel, potom sa to lame, deformuje sa penove dieelektrikum medzi jadrom a plastom, co sposobuje problemy so signalom.
Dalsia vyhoda pevneho jadra je pouzitie F konektorov.
STA nekončí v rozvaděči, tam může končit UPC, táhnou s koaxem UTP můžeš, akorát mi to nedává smysl, když to bude končit ve stejném rozvaděči, ty nám něco tajíš...koax kupuj od 12,-Kč výše... poloměr ohybu koaxu je 10x průměr, takže pro koax 7mm je to 7cm poloměr..
Tak som sa bol pozrieť na ten rozváďač pred bytom a teda zistil som, že súčasný kábel vedie smerom hore predpokladám, že asi na anténu. Ak to teda chápem správne, tak koaxiálny kábel vedie priamo z antény do každého bytu zvlášť (ja som si myslel, že to funguje tak, že signál z antény je zvedený niekam bližšie napr. na poschodie a my sa pripájame tam)?
V byte mám stále prívod z antény na kábli (ale už nie je v zásuvkách - v byte prebieha kompletná rekonštrukcia a všetko pôvodné je vytrhané), je teda možné sa naň pripojiť iba nejakým konektorom (tesne pred vstupom do bytu v káblovej šachte)?
Ďakujem
Z "antény" rozhodně nic do bytu nevede. Z antény vedou kabely do bedny (nejčastěji na chodbě v posledním patře nebo ve strojovně výtahu), kde je elektronika společné antény - tedy zesilovače pro jednotlivé kanály a pak slučovače které to na výstupu spojí do jediného. Pak následují rozbočovače, které to zase rozdělí do potřebného počtu kabelů. Další rozvod je buď po jednotlivých stupačkách (tedy klasická STA) nebo moderněji do hvězdy, kde je do každého bytu přiveden nezávislý kabel.
Tak v tom prípade to vedie do "bedny" ktorá je medzi mojím bytom a anténou - to je to o čom píšem od samého začiatku (asi nie dostatočne jasne). Ja som si myslel, že tá "bedna" je rozváďač na mojom poschodí, čo zjavne nie je keďže kábel z rováďača pokračuje bez prerušenia niekam hore). A teda sa za týchto okolností pýtam, mám sa teda iba pripojiť nejakým spojovacím konektorom (na dva koax káble) na súčasý kábel, ktorý mám už v byte, alebo je nutné ísť až do "bedny", ktorá je ... zatiaľ neviem kde (pravdepodobne niekde nadomnou)?
Ďakujem
Ostatni susedia to maju napojene ako? Toto totiz vyzera ako UPC alebo niekto iny, kto pouziva koax.
Co sa tyka spolocnej anteny, tak po starom je priebezny rozvod, tlaci sa signal zhora, v kazdom byte je priebezna zasuvka a v byte na prizemi je koncova. Tam staci nieco pokazit na jednom poschodi a nepojde to vsetkym bytom pod.
Pri rekonstrukciach sa tahaju uz lepsie hviezdicove rozvody, kde ma kazdy byt svoj samostatny koax tahany z rozbocovaca, u nas je to napr ulozene pod zateplovacim polystyrenom (alternativa na stupackova sachta). To by sa poznalo podla 12 kablov na 12. poschodi, 11 kablov na 11. p atd, dole na prizemi by bol uz len jeden kabel, ale nepreruseny az po rozbocovac kdesi nad 12-tym.
Mate v tom kabli signal? Bezi telka bez kodovacej karty?
Aha ! Pozeram lepsie, je tam cela guca koaxov, mimochodom uplne v rozpore s normou o izolacii medzi silovym a telekom rozvodom, kam patria aj anteny. Cize mate tu hviezdicu a kabel si napojite cez F-konektor podla potreby. Mozete ho aj vytiahnut zo steny, navrtat diery pri strope, vtiahnut dnu a tahat v podhladoch.
na chodbě je otevřená spoupačka kudy vedou aso kabely do jednotlivých bytů. Na to si pozvo odborníka. Podle popisu to vypadá že ani správa domu neví o rekonstrukci, jinak by dala podmínky co kdo, kdy udělá a zprovozní...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.