Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, existuje nějaká tabulka, kde je vypočteno, kolik činí ztráta uniklé vody z potrubí při poruše v závislosti na profilu trubky a tlaku?
Děkuji
Tak ještě definuj co je to porucha a jaký má průřez.
Já ti to počítat nebudu, ale pokud by nějaký vědecký pracovník měl dlohou chvíli, tak by to asi dokázal vypočítat.
Zkusil sis někdy něco opravovat na potrubí, které je pod tlakem vody?
Samože záleží na průřezu potrubí a hodně i na tlaku vody. Ale vzhledem k tomu, že ta porucha se nedokáže sama opravit a protože voda uniká neustále, tak ta ztráta vody je vždycky velká. Pak už záleží na všímavosti lidí a na tom, jestli je ta porucha na dobrém místě (tam voda prostě vyteče na povrch a někdo si toho všimne) nebo na blbém místě - třeba v blízkosti kanalizace ) tam voda odtéká do kanálu a než si toho někdo všimne trvá podstatně déle).
Spočítat se dá skoro všechno, ale krom profilu potrubí a tlaku jsou tu nejméně 2 další podstatně ovlivňující faktory - čas a uložení potrubí, něco jiného je potrubí v jílovém podloží a něco jiného ve štěrku ...
Když to tedy TEORETICKY chcete mermomocí slyšet, tak maximální průtok by mohl dosáhnout až 6,1l/s tj. 527,04m3/den tj.15811m3/měsíc.
To by však bylo v případě, že by konec potrubí byl zcela otevřený, bez jakéhokoliv "špuntu", volně položený např. na terénu a na výtoku by klesl tlak až na 0.
Reálně to bude výrazně méně...
To jsou ale hausnumera, což?
Ak to bola porucha za vodomerom, zaplatiti to budete musiet (porucha nie je dovod neplatit), ved si odcitajte vodomer a porovnate s dennym priemerom za mimule roky. Ak pred vodomerom, je to problem vodarni.
No vidíte, jsem provozovatel vodovodu, TEDY NA OPAČNÉ STRANĚ BARIKÁDY a majitel inkriminované nemovitosti, odkud byla ta ztráta zemřel, v zimě se roztrhl vodoměr, zjistili jsme abnormální ztráty, které se bohužel nechají zjistit kvartálně, teklo to cca 4 měsíce. Podstata dotazu je ta, že než nasimulujeme tu poruchu, což je jednoduché: V ulici se otevře uzávěr na minutu, zjistí se minutový odběr a vše se vynásobí...:- NECHÁ SE VYPOČÍTAT PŘI TLAKU 4 BARY A PROFILU PE 1" MINUTOVÝ ÚNIK VODY? Nejde o to, někoho popotahovat, dnes už ani není koho, spíš mi jde o upřesnění možných ztrát, ovlivněných tímto případem než uděláme tu simulaci. Ta bude přesná, ale chtěl bych to porovnat s odborným výpočtem.
Děkuji za trpělivost.
Vypocitat sa to neda, len urobit pokus. Zalezi to na obrovskom pocte miestnych pomerov. Mimochodom, aj dlhy sa dedia ...
Pre zaujimavost : kto je majitel a prevadzkovatel rozvodov? Obec? Vy niekomu za tu vodu platite a len ju dalej distribuujete?
Tak ještě jednou. Odborný výpočet udělůáte jen těžko, protože v tom hraje úlohu nejedna proměnná. Roztrhl se vodoměr..no ano, ale asi ne tak, že zcela odpadl z potrubí, ale možná tak, že v něm byla "jen" trhlina, která ten únik více či méně "škrtila". Před vodoměrem byl určitě (měl být) minimálně uzavírací ventil, který průtok také škrtil, stejně jako přípojkové šoupátko či ventil. Další souvislost má délka vodovodní přípojky.
Takže "přesně" to lze stanovit pouze tím pokusem se simulací původního stavu (což mne ovšem napadlo hned když jsem si otázku četl poprvé, ale nevěděl jsem, z které strany "fouká vítr").
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.