Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Konstrukce palírny

Od: ludanek* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den prosím o odpověďi na otázky ohledně konstrukce palírny resp. sklonu trubky z vařáku.
V literatuře viz foto je zmiňováno, že sklon propojovací trubky s chlazením by měl byt ve sklonu k chladiči a teploměr pro odečítání teploty par v nejvyšším místě. Je to takhle správně? V diskuzích zde je sklon trubky vyobrazen a zmiňován obráceně a místo pro měření teploty není zmíněno žádné. Navíc je v literatuře zmínka o co největším průměru této trubky (vnitřní otvor u vařáku by měl činit u 20l nádoby 3-5cm) Mám nádobu 92l jaký průměr trubky doporučujete?
Děkuji Pavlišta.

 

 

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*
hodnocení

0x

Destilacekvasu z ovoce je věc daná možnostmi.Moje tchyně vyráběla slivovici hrncovou metodou.Prádelní hrnec na sporáku naplnila kvasem.Nahoru se hrnec uzavřel lavorem(umyvadlem)pokud možno průměru jako hrnec.Na okraj hrnce se namotaly hadry,jako tesnění.Za uši na hrnci se dovnitř zavěsila miska,která ponechala pode dnem lavoru 2-3 mm mezeru,do níž vnikaly páry lihu.Lavor se naplnil studenou vodou,pokud to možnosti dovolily,tak se přidal led.Pak se vařilo a miska se naplnila zkondenzovaným destilátem.Vznikla tak "lavorovica"Slovensko před lety vypilo stovky litrů tohoto produktu.Nebyly potřeba žádné teploměry ani se neřešily sklony trubek.

Prostá destilace z varné nádoby opět vyžaduje jen z vývodu varného hrnce podle možností spojovací trubku obloukem do chladiče,který je obvykle vedle hrnce,Kvalita pálenky je dána nejčastěji rychlostí destilace,lepší kvalita se dosáhne několika násobnou redestilací.

Tu lze nahradit zapojením deflegmátoru s refluxem což je kolmá trubice s náplní korálků kde se část zkondenzovaného produktu posílá zpět protiproudem do varny a znovu destiluje regulovaná část par se pak odvádí do chladiče.Sklony chladiče a propojovacích trubek jsou lhostejné.Měření teploty na vrcholu soupravy je sice elegantní,ale je potřebné jen pro počáteční nastavení destilace,

Kvalitní pálenka se dá získat jen z kvalitního ovoce,poku je kvašení vedeno špatně,nebo vnikne do kvasu infekce,Výsledek se dá pak použít mjen na výrobu desinfekce proto COVID19.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]