Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mají vypadat zásuvkové okruhy?

Od: tohomas odpovědí: 12 změna:
Ahoj v baráku si budu tahat elektroinstalace (odborné věci jako kompletace přenechám odborníkovi) všechen materiál už mám jen potřebuji poradit jak mají vést kabely na zásuvkové a světelné okruhy? Potřebuji přesný popis od rozvaděče budu vést třeba "zásuvky pokoj"tak jak vede zapojení?
Pojedou od rozvaděče do pokoje do hlavní krabice a z té krabice potom půjdou třeba tři kabely pro jednotlivé zásuvky? A u světel taky tak,jen v místě vypínače udělám smyčku a pojedu s kabelem na strop k svítidlu? A když je jen jedno svítidlo je potřeba taky krabice? Nebo z jedné krabice můžu roztahat kabely na všechny světla v baráku? Předem děkuji za rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Když přebírám od zákazníka byt,chci vědět např. - přesné umístění a rozměry TV,naprosto přesný nákres kuchyně a koupelny,velikost a umístění postele,rozměry nočních stolků,výšku zákazníka a jeho ženy,zdroj TV a netu,obkladačský plán v koupelně a kuchyni,kde bude PC a tisíc dalších věcí. Až to všechno vím,navrhnu umístění zásuvek a světel. Ideálně tak,aby,pokud vypadne jeden světelný okruh,pořád v místnostech bude něco svítit. U zásuvek totéž,vypadne jeden okruh,chci mít po ruce jiný. Nechci,aby došlo k souběhu datových a silových káblů. Mslm,že něco podobného sám nedokážete. Pozvěte elektrikáře,ať pokreslí zdi a řekne Vám,co a jak vyřezat. Já bych Vám za to byl vděčný,řezání drážek je hnus. Natažení káblů nechte na něm,možná Vás to nechá potom zaházet...

hodnocení

2x

Zásuvky nemusíte zapojovat z centrální krabice. Můžete je řadit za sebou.

Ale bojler, sporák, pračku, myčku, přímotopy,atd... veďte separátně.

Stejně jako separátně veďte zásuvky jednotlivých pokojů. Je lepší mít dotažen drát zásuvek v obýváku a extra drát zásuvek dětského pokoje.

Sice neušetříte na kabelu, ale v budoucnu máte velkou variabilitu třeba pro nějakou automatizaci. Kldině to pak můžete svést pod jeden jistič ty dva pokojíky, ale v budoucnu máte možnost to oddělit.

Chápejte v rozvaděči bude větší variabilita zapojení.

Když dotáhnete jeden centrální kabel od svítidel v celém bytě, tak toho v budoucnu moc nepůjde vymejšlet. Pokud separátně dotáhnete světelné okruhy, tak pak můžete mít třeba automatické spínání světel na dálku či z mobilu a snadno to předělat na chytrou domácnost bez sekání zdí!

...

Měl by jste tyhle fakty zohlednit. Hlavně v místech, kde jsou kachličky jako je koupelna a kuchyň.

Měl by Vám pomoci dobrý elektrikář. Ne nějaký fušer, který si chce usnadnit práci a řekne Vám, že je to zbytečná blbost.

Popřemýšlejte.

doplněno 26.01.21 18:20:

A jak píše peter, je nutné dodržet barvy CYKY kabelů (vodičů). Jiné pro vypínače a jiné pro zásuvky.

hop®

@gumidek: V čem se liší barvy vodičů pro zásuvky a pro vypínače? Zeleno-žlutá a modrá je daná, a na fáze už zbývají jen tři barvy - hnědá, černá, šedá.

hodnocení

1x

Tak si to zhrnieme : nemate projekt, kde by to vsetko bolo presne nakreslene. Pokazit toho mozete dost (zle farby vodicov kvoli zamene CYKY-O a CYKY-J, schodistovy vypinac a potrebne kable tiez nebude vediet ...)

V prvom rade zoberte zenu na stavbu, presne nakreslite, kde bude aka lampa a ako sa bude ovladat - napr rozpoleny vypinac v obyvacke, spinanie z dvoch miest na chodbe ... to ukazete svojmu majstrovi elektro a ten povie, kde aky kabel tahat. Rovnaky postup pre zasuvky.

hodnocení

1x

Tak, ohledně třeba zásuvek tu už bylo napsáno všechno. Ale, když jsem si dělal rozvody v patrovém domě já, zřídil jsem si podružný rozvaděč v jednotlivých patrech. Každou místnost jsem odjistil samostatně. Jak zásuvky tak světla. A navíc vše natahal krkama a drátama. Zásuvek víc, než by se zdálo zapotřebí. Ať se jakýkoliv nábytek postaví kamkoliv, pořád bude v každém rohu, nebo u něj nějaká dostupná. Ty rozvody krkama a drátama se v případě potřeby lépe opravují a nějak mění. Tak si myslím, že je to nejlepší. Nemám rád kabely. Ty slabé.

hodnocení

1x

O mesiac neskor v poradni :

1. zena si rozmyslela spinat obyvacku z dvoch miest, ako mam zapojit, ked mi trcia zeletozlty, modryy a hnedy z krabice pre vypinac?

2. mozem mat zopar zasuviek na 1.5mm2 kabli? ale sekat nebudem ! omietky su hotove

3. co mam robit, krabica je utopena pod obkladackami a mam kratke skrutky

4. ako odbocit z privodu pre sporak jednu zasuvku?

hodnocení

0x

Rozmyslite si, kam chcete zásuvky, svetlá, vypínače a na steny spravte značky. Zavolajte si elektrikára. Vezmite do ruky kriedu druhýkrát a spolu namaľujte, kade tam priviezť kabely. Vysekajte spolu 2 m drážok a osaďte 3 krabice. Pozerajte sa mu na prsty, ako mieša sadru. Doseknite zbytok. Káble nechajte natiahnuť jeho. Následne ich môžete zasadrovať, zašlicovať a nahodiť omietky.

hodnocení

0x
V prvé řadě se ptejte toho odborníka co můžete předchystat, nebo se stane že koho oslovíte ten odmítne dokompletovat instalaci a zaručit bezpečný provoz.
tohomas
hodnocení

No to bude asi nejlepší no ... chtěl jsem alespoň něco ušetřit no a myslíte že je běžné se domluvit že mi ukáže kde co bude a já to vysekám a on pak přijde,natahá a zkompletuje?
Vysekat vás to pravděpodobně nechá,další věci záleží na domluvě a ochotě vás zaškolit.

hodnocení

0x

Obecně platí že na jeden okruh může být 10zásuvek .. A teď záleží na dispozici místností... V dnešní době, kdy jistič stojí pár korun bych použil více jistících prvků, tedy více okruhů... Trend je nekrabicovat, ale nemusí to být pravidlem, někdy se hodí rozbočit to v krabici a stejně tak se světlama... Pokud je to složitější kombinace různých propojení, tak je lepší ať si to natahá ten kdo to bude zapojovat, odpadnou pak problémy s tím kde co chybí, nebo přebývá,,, Je třeba dodržovat průřezy a barvy vodičů... Tak jako na vše je potřeba trochu inteligence a vědět vlastně co chci a jak to chci,,,

hop®
hodnocení

0x

V dnešní době už se elektro tahá většinou bez odbočných krabic. Od jističe k zásuvce, od zásuvky k další zásuvce, maximálně 10 zásuvek.
Na světla musí být chránič na každý okruh, takže se používá jističochránič 10A, počet světel na jeden okruh už není omezen na 10 vývodů, ale na 100m2 podlahové plochy, tahá se od jištění k vypínači, z vypínače jeden kabel ke světlu a další kabel k dalšímu vypínači. Pomocí vícežilových kabelů (CYKY-J 5x1,5) a vypínačových kabelů (CYKY-O 3x1,5) lze vyřešit celou instalaci bez zbytečných odbočných krabiček a svorek, propojení jednotlivých kabelů se vejde pod vypínače...

doplněno 27.01.21 03:48:

Mimochodem, už máte nakoupený všechen materiál a ptáte se, jaké a kudy tahat kabely? *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]