Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme v domě kotel Junkers Cerastar a z něj vyvedeny 2 okruhy, podlahové topení a radiátory. Podlahovka topí normálně, ale radiátory jsou studené, i když nastavím termostatické hlavice na maximální výkon. Radiátory jsem odvzdušnil, přesto netopí.
Máte někdo radu, co udělat, aby topily i radiátory?
Tipoval bych , že čerpadlo směšovací stanice podlahového topení "strhává" vodu z okruhu radiátorů do podlahového okruhu. Ale neznáme zapojení, byl systém již provozován s funkčním okruhem radiátorů, máte projekt topení, byl systém hydraulicky zaregulován,... Je zde mnoho neznámých pro možnost odhalit příčinu nefunkčnosti topení.
Z kotle Cerastar ZSR 24 jsou vyvedeny 2 okruhy. Jeden přímo do radiátorů, tento okruh je zřejmě hnán čerpadlem v kotli.
Druhý okruh do podlahovky jde přes ventil, který je řízen servopohonem a řídí teplotu do tohoto směšovaného okruhu, za tímto ventilem je samostatné čerpadlo pro podlahový okruh.
Kotel pracuje tak, že za relativně krátkou dobu natopí na cca 60 stupňů, zhasne plamen a teplota dle ukazatele na kotli klesá k nějakým 35 stupňům. Pak se rozjede ventilátor, naskočí plamen a kotel opět dotápí na 60 a tak stále dokola.
Jen to bohužel není cítit na radiátorech ![]()
Tipoval bych, že Vám čerpadlo ve směšovací stanici strhne veškerou topnou vodu do okruhu podlahového topení. Bez dalšího schematu není možné dále jakkoliv poradit. Systém již někdy topil a to i do okruhu radiátorů nebo se jedná o nové zprovozněný systém? Bylo provedeno hydraulické zaregulování soustavy? Máte projekt na topný systém? Je zde moc neznámých aby bylo vůbec možné poradit.
Děkuji vám za rady. Udělal jsem následující - na ovládání směšovaného okruhu, podlahovky, jsem nastavil jinou teplotní křivku (pata 22°C - špička 45°C). Napadlo mě, že tím se nebude tolik otevírat ventil do podlahovky ovládaný servpohonem.
Radiátory se najednou roztopily. Samozřejmě je ještě jednou odvzdušním, hlavně ty, které by přesto byly studené.
A další dotaz - vždycky jsem odvzdušňoval tak, že jsem termostatické hlavice dal na max a po cca půl hodině odvzdušňoval přes odvzdušňovací ventilek. Přitom běžel normálně kotel, tedy i čerpadlo.
Je to správný postup nebo máte jiný návod?
Termohlavice na maximum, vypnout čerpadlo, půl hodiny počkat a pak odvzdušňovat.Vzduch musí mít čas vybublat
Tj předpokládám, tímto zásahem jste přiškrtil čerpadlo směšovacího rozdělovače podlahovky a tudíž se více vody dostane do radiátorů. Jinak odvzdušnění - těžko říci - někdy pomůže vypnout oběhové čerpadlo, někdy to chce dělat s běžícím čerpadlem někdy to chce propláchnut tlakovou vodou / to byl např můj příklad stěnového topení, kdy ani uzavření ostatních okruhů podlaovky nebylo schopno vyhnat vzduch ze stěnového topení/. Nyní v létě jsem dělal generálku topení s proplachem, tak jsem uzavřel čistou vodu v okruhu stěnového topení po proplachu, dopustil zbylý systém, odvzdušnil a teprve poté jsem otěvřel okruh stěnového topení. Tj každý okruh může chtít trochu jiný postup.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.