Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netopí radiátory - podlahovka topí

Od: pesan71® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

máme v domě kotel Junkers Cerastar a z něj vyvedeny 2 okruhy, podlahové topení a radiátory. Podlahovka topí normálně, ale radiátory jsou studené, i když nastavím termostatické hlavice na maximální výkon. Radiátory jsem odvzdušnil, přesto netopí.

Máte někdo radu, co udělat, aby topily i radiátory?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Málo informací. Rozepiš se, jak to máš udělaný.

hodnocení

3x

Mám radu.

Zavolejte toho, kdo Vám to dělal, nebo kdo to projektoval.

Ať to dají do pořádku.

hodnocení

2x
Muze byt zaneseny filtr pred kotlem.

hodnocení

2x

Tipoval bych , že čerpadlo směšovací stanice podlahového topení "strhává" vodu z okruhu radiátorů do podlahového okruhu. Ale neznáme zapojení, byl systém již provozován s funkčním okruhem radiátorů, máte projekt topení, byl systém hydraulicky zaregulován,... Je zde mnoho neznámých pro možnost odhalit příčinu nefunkčnosti topení.

Omlouvám se za ztuplování- nejprve se odpověď neuložila a pak se uložily dvě odpovědi.

Děkuji za napravení mě chyby.

hodnocení

1x

Zkusil bych pozavírat komplet podlahovku (na rozdělovači podlahovky), případně ještě vypnout čerpadlo podlahovky ať to netlačí do zavřených ventilů a otevřít radiátory a zkusit je znovu odvzdušnit.

hodnocení

Z kotle Cerastar ZSR 24 jsou vyvedeny 2 okruhy. Jeden přímo do radiátorů, tento okruh je zřejmě hnán čerpadlem v kotli.

Druhý okruh do podlahovky jde přes ventil, který je řízen servopohonem a řídí teplotu do tohoto směšovaného okruhu, za tímto ventilem je samostatné čerpadlo pro podlahový okruh.

Kotel pracuje tak, že za relativně krátkou dobu natopí na cca 60 stupňů, zhasne plamen a teplota dle ukazatele na kotli klesá k nějakým 35 stupňům. Pak se rozjede ventilátor, naskočí plamen a kotel opět dotápí na 60 a tak stále dokola.

Jen to bohužel není cítit na radiátorech :(

hodnocení

0x

Tipoval bych, že Vám čerpadlo ve směšovací stanici strhne veškerou topnou vodu do okruhu podlahového topení. Bez dalšího schematu není možné dále jakkoliv poradit. Systém již někdy topil a to i do okruhu radiátorů nebo se jedná o nové zprovozněný systém? Bylo provedeno hydraulické zaregulování soustavy? Máte projekt na topný systém? Je zde moc neznámých aby bylo vůbec možné poradit.

hodnocení

Je to v baráku 18 let, nejhůř vždycky topil poslední radiátor nahoře, předpokládám, že tam voda doteče až jako poslední, poté, co si odeberou teplou vodu radiátory před ním.

Pokud by čerpadlo podlahovky strhávalo vodu do ní, bylo by řešením snížit mu otáčky?

hodnocení

0x

Pozrite,či je funkčný ten ventil riadený servopohonom. Podľa popisu to vyzerá,že je stále otvorený.

hodnocení

Děkuji vám za rady. Udělal jsem následující - na ovládání směšovaného okruhu, podlahovky, jsem nastavil jinou teplotní křivku (pata 22°C - špička 45°C). Napadlo mě, že tím se nebude tolik otevírat ventil do podlahovky ovládaný servpohonem.

Radiátory se najednou roztopily. Samozřejmě je ještě jednou odvzdušním, hlavně ty, které by přesto byly studené.

A další dotaz - vždycky jsem odvzdušňoval tak, že jsem termostatické hlavice dal na max a po cca půl hodině odvzdušňoval přes odvzdušňovací ventilek. Přitom běžel normálně kotel, tedy i čerpadlo.

Je to správný postup nebo máte jiný návod?

Termohlavice na maximum, vypnout čerpadlo, půl hodiny počkat a pak odvzdušňovat.Vzduch musí mít čas vybublat

Tj předpokládám, tímto zásahem jste přiškrtil čerpadlo směšovacího rozdělovače podlahovky a tudíž se více vody dostane do radiátorů. Jinak odvzdušnění - těžko říci - někdy pomůže vypnout oběhové čerpadlo, někdy to chce dělat s běžícím čerpadlem někdy to chce propláchnut tlakovou vodou / to byl např můj příklad stěnového topení, kdy ani uzavření ostatních okruhů podlaovky nebylo schopno vyhnat vzduch ze stěnového topení/. Nyní v létě jsem dělal generálku topení s proplachem, tak jsem uzavřel čistou vodu v okruhu stěnového topení po proplachu, dopustil zbylý systém, odvzdušnil a teprve poté jsem otěvřel okruh stěnového topení. Tj každý okruh může chtít trochu jiný postup.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]