Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení peletami - jak to vychází cenově?

Od: pavlistesviste13* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den. Kupujeme starší domeček 3+1, patrový v obci bez plynofikace. Manžel pracuje a já jsme v invalidním důchodu, doma. V domě je ve 3 místnostech(koupelna, kuchyň a chodba) podlahové topení, zbytek přímotopy a krb v obyváku. Výroba dřeva pro nás nepřichází v úvahu a elektrika je drahá. Totéž platí s uhlím. Zvažujme instalaci peletového kotle. Máte někdo s takovým topením zkušenosti? Jak to vychází finančně a dá se tak ohřívat i voda, abychom se zbavili bojleru? Děkuji za odpovědi, případně odkazy. Koukala jsem na jedny stránky, kde je spotřeba uvedena, ale nějak mi nesedí propočty s konkrétními údaji u takových kamen.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rob*
hodnocení

2x

Zdravím,

kotel na pelety jsem kupoval na podzim 07. Byla provedena celková rekonstrukce topení RD 6+1, náklady i s kotlem cca 250 tis.

Náklady na topení budou individuální, záleží zda máte zatepleno, jaká máte okna a na jaký teplotní komfort jste zvyklí. V našem případě je dům řadový, nová plastová okna, není však zateplen. Topíme na 20-22°C, a to jen když jsme doma (oba pracujeme). Náklady vycházení cca do 10 tis/ zimu. Rovněž je do topného systému zapojen kombinovaný bojler. k topení používám alternativní pelety, dřevěné se mi zdají být drahé ...

jambus*

Dobrý den.

No,nevím.Já bych Vám to přál -dostat se pod 10 tis.za topnou sezonu,ale to by jste musel vystačit s cca 2,5 tuny peletek. Spíše bych to viděl na částku kolem těch 17 tis./ sezona. Viz tabulka porovnání nákladu. tzb-info.cz/...

rob*

Dobrý den,

to je realita. Za těch 17 tis bylo těch tun cca 8, je fakt že už to teď "vymetám" ze všech koutů, páč tato zima byla extrémně tuhá. Věřím tomu že by se těch 17 tis dalo propálit, ale my topíme přes týden od 15 - 21 hod, ráno od 3-5 hod. Takže asi tak. Ještě připomenu, že se jednalo o pelety alternativní.

doplněno 01.03.10 10:48:

Zapomněl jsem dodat, že těch 17 tis to bylo i s dopravou *frajer*

pavlistesviste13*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď. Můžu vědět od které firmy kotel používáte? Zatepleno nemáme a okna jsou stará, špaletová. Podlahově je to asi 90 m2. Tapelo potřebuju kvůli nemocným kloubům tak okolo těch 22°C, ale to záleží na okolnostech. Dům není podsklepen a kotel plánujeme udělat v přilehlé dílně. Počítám, že naše náklady na topení budou vyšší, než Vaše, ale i tak se mi to zdá zajímavé. Různé tabulky už jsem viděla, ale právě hledám praktické zkušenosti někoho, kdo s tím doma topí. Ještě jednou díky.

rob*

Dobrý den,

používáme kotel Verner A25. Díval jsem se na jejich stránky a už mají nový model, samozřejmě dražší. Pokud se rozhodnete instalovat kotel poblíž obývaných prostor, musím Vás upozornit na určitý hluk, který kotel vydává. A potom taky prašnost. Budete mít kde skladovat pelety? Doporučuji Vám zjistit si, zda je v okolí nějaký výrobce pelet, doprava je dnes celkem drahá. Někteří výrobci nabízejí dovoz do určité vzdálenosti zdarma.

hodnocení

2x

Pelety jsou poměrně drahý zdroj tepla, povětšinou se dováží, pár výrobců už v CZ sice je, ale to zatím nestačí. Můj tip jsou brikety ze dřeva ale i ze slámy, řepky a pod. Vychází cenově lépe a jsou dostupnější, spousta zamědělců a truhlářů přichází na to, že se dá prodat i to, co dřív bylo za odpad. Přitom briketování je jednodušší a méně náročné na technologii i spotřebu energie, než peletování. Nevím odkud jste, já dělám servis na peleťáky i briket. lisy, takže vím, že briket se vyrábí čím dál víc ve všech koutech republiky, stačí pohledat na netu, nebo se poptat. Mimochodem - právě včera jsem sousedovi dovezl pytel řepkových briket na test - v pondělí chce jet pro brikety dodávkou :)

pavlistesviste13*
hodnocení

Stěhujeme se do Kamenného Přívozu.

rob*

tak to mám celkem výhodu, že mám do 40km asi 4 výrobce :)

ladislavtikal*
hodnocení

0x

vytapeni.tzb-info.cz/... dobry den mrknete sem

kejki
hodnocení

0x

Na peletkový kotel můžete dostat velice slušnou dotaci z programu zelená úsporám, přesto to pořízení bude darda.

malvinka*
hodnocení

0x

Dnes byla výstava v Praze Letňanech zde je odkaz:

www.oekofen.com

vaccent1
hodnocení

0x

Dobrý den, také jsem řešil vytápění RD, protože naše obec není plynofikovaná. ÚT na uhlí s oběh. čerpadlem radiátory litina, po 13 letech "skonal" Kovoterm 31 kW. Zůstal jsem u vytápění uhlím, ovšem s automatickým kotlem Ekoterm 24 kW. V r. 2004 byly náklady na kotel a montáž asi 75 000 Kč, takže lze usuzovat, že i v dnešní době bude obdobný automat na uhlí levnější než automat na pelety. Tyto automaty na uhlí vyrábí i další firmy namátkou Variant. Není bez zajímavosti, že se v těchto kotlech spaluje NEJLEVNĚJŠÍ uhlí, dá se říci že odpad po třídění uhlí, můj kotel skousne až 30% mouru- já kupuji Bílinu ořech 2 (předepsané palivo). tuna za 2 100,- Kč. spotřeba za letošní zimu do 7 t =14 700. doprava do sklepa přímo z vozu dopravníkem. RD sam. stojící,s obýv. podkrovím, tepelná izolace nic moc, dělaná po revoluci, v té době ještě odpovídající, dnes poddimenzovaná. Topení od rána do večera, kotel je řízen prost. termostatem jako u plynu. Obsluha- každý den dosypání uhlí 5 min., obden vynesení popelu 10min. Vyčištění kotle dle potřeby asi1x za 14 dní 15 min. při chodu kotle. Výhřevnost uvedeného uhlí stejná jako o pelet, cena POLOVIČNÍ. Tyto kotle splňují i jakési ekologické limity, protože jsem od obce obdržel dotaci na ekologické vytápění. Faktem je, že nad komínem není viditelný ani náznak kouře. Na okraj, ne vždy je nejlepší to co právě "frčí", otom jsem se přesvědčil např. montáží el.přímotop. kotle a výsledek vidíme nyní všichni. O topení by se daly psát romány, třeba možnosti uskladění paliva, velikosti kotlů do daných prostorů atd. Rozhodnutí je na Vás, přeji šťastnou volbu.

kejki

A to ještě navrch stojí automatické kotle od Poláků polovic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]