Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Natlakovaní expanzní nádoby v kotli a napuštění otopné soustavy vodou

Od: lukas1* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, bydlím v bytě 3+1 avlastním elektrokotel PRotherm Ray 14 + zásobník TUV 120 l stáří 2 roky a mám problém s tlakem v otopném systému. Celý systém dělaný nově před 2 lety rozvody z potrubí ALPEX průměr 20 odbocky k radiatorům průměr 16. Když kotel topí tak tlak na manometru v kotli 1.7 nebo 1.8, přestanu topit a do rána kotlový manometr ukazuje 0,9 někdy i míň. Před měsícem servisák vyměnil expanzi a natlakoval na 1.1 vzduchem.Tlak vody 1.2, problém stále přetrvává. Vyměnil jsem radiátory, na některých bylo zjevný únik vody. Problém se o něco zlepšil nemusím dopouštět vodu každý den. Ale stejně mě příjde,že je natlakovaná expanze zbytecne moc, Kotel je umístěn v bytě ve výšce cca 230 cm a nejvyšší radiator je v koupelně a vrchní hrana radiatoru cca 200 cm . Únik vody nikde ve zdi a nebo v podlaze nepozoruji,vše poctivě řemeslnicky uděláno. Topení topí jako víno,jen ten tlak mě štve a nikdo už moc neví co s tím…Osobně si myslím,že je problém stále v expanzi.Mohu Vás poprosit o radu? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud hodně kolísá tlak, je problém v expanzní nádobě. Buďto malá nebo špatně natlakovaná

Předpokládám že při výměně tlakoval při kotli bez vody

lukas1*
hodnocení

Expanze je součástí kotle 7 litrová, v manuálu od kotle uvádí,že pokryje soustavu o 90 litrech vody. V mé otopné soustavě je cca do 60 litru vody.Děkuji
lukas1*
hodnocení

Ano tlakoval na 1.1 bar bez vody...

Těch 1,1 baru je na expanzi cca OK, tlak vody bych viděl o 0,2 baru výše, ale i 0,1 baru výše na 1,2 je OK. Podle mne je expanze malá a chtělo by to někam osadit ještě jednu expanzi, nebo stávající vyměni za větší. Některé kotle mají presostat a vyžadují min tlak vody cca 1 bar- tj výše uvedený tlak expanze a následně systému je OK.

hodnocení

0x

Pokiaľ je všetko naozaj v poriadku a nikde nič neprepúšťa,tak podľa mňa je problém vo vode. Dopustením vody do systému sa dostane okysličená voda z ktorej sa časť ohriatím premení na vzduch a ak je topná sústava doplnená automatickým odvzdušňovací ventilom,tak sa odvzdušní,no zároveň poklesne tlak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak vody v topení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]