Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou střešní krytinu pořídit?

Od: babajaga® odpovědí: 37 změna:

Dobrý den,

máme střechu na rodinném domě starou 45 let. Před 14 lety byla pokrývači střecha přeložena a opravena, ale za použití původní krytiny. Na střeše se podepsal zub času, tašky praskají, drolí se. Rozhodli jsme se, že si pořídíme novou střechu. Oslovili jsme /zatím jen jednu/ firmu. A ta nám řekla, že si musíme vybrat, čím chceme střechu pokrýt. Pak teprve nám prý udělá kalkulaci.

V taškách se vůbec nevyznám. Vím jen, že jsou pálené /lehčí a dražší/ a betonové /těžké a levnější/. Krov prý máme pevný, těžké tašky by neměly vadit. Co se týká cen, jedna taška je zhruba od 20 do zhruba 50 korun. Tak nevím *ee*

Přemýšlím o taškách ve zhruba střední cenové relaci. Na to drahé jako důchodci nedosáhneme, to nejlevnější zase nebude asi nejkvalitnější. Před časem jsem v reklamách viděla, že nějaký výrobce tašek nabízí až 30 let záruku. Ale tehdy mě to ještě nezajímalo, nevěnovala jsem tomu pozornost a tak nevím, který výrobce to byl.

Pokud je mezi vámi nějaký stavebník či pokrývač, uvítala bych, kdyby mi mohl poradit s výběrem. Nebo i ostatní lidé, podle svých zkušeností. Co ano a co ne. Aby nám střecha zase dělala radost. Všem děkuji - Jaga.

doplněno 19.01.21 15:09:

Zapomněla jsem uvést, že neuvažujeme o střeše plechové, ale chtěli bychom tašky. Omlouvám se za neúplnou otázku.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Za mě, byla tam taška, tak ať tam je taška, pokud neplanujete předělávat krov a latě, tak najít tašku co tam půjde rozměrově. Jinak hlasuji pro pálenou,co máte za tašky že jsou za 45let na odpis? Není problém s něčím z ovzduší? Co mají v sousedství a jak krytiny vypadají po letech?

hodnocení

Ano, jsme opět pro tašky. Jen správně vybrat.

V roce 1975 se střecha pokládala prý francouzskými pálenými taškami. V té době se nedalo nic sehnat, tak kdoví, kde byla kvalita. Lidé brali, co prostě bylo. Třeba koupelnu jsme si obložili čistě bílými kachlíčky. Navíc jsme sehnali jen 2. jakost, byly tam kazy. A jakou jsme měli radost, že aspoň něco máme.

Ovzduší snad nemáme nejhorší. Nedaleko je sice chvaletická elektrárna, ale ta, myslím, už tolik neškodí, jako v minulosti. Jaga.

Nejlevnější bude asi Besk, pak KM Beta, a nakonec Bramac. Ale jen obecně. Dříve se nevybíralo, ale kupovalo, co se dalo sehnat.

o tom co a jak bylo mi nemusíte psát, mám dům stavěný 80-85 a...klika byla že děda jezdil návěsem a tím se pohyboval po celé republice, takže alespoň něco sehnal, když už to někde bylo, proto mě zarazila ta krytina, protože máme pálené tašky z Jirčan (Tondach) ze stejného období a problém není ani co se vzhledu týče. problém mohou dělat stromy, stín, růst mechu, popel atd

hodnocení

3x

Babi, pokud si to dobře pamatuji, ve vedlejší obci máte velkou střechařskou firmu, tam je obrovský výběr a odborníci poradí. Taky vím o několikati pokrývačích v okolí.

Všimněte si, jaké krytiny jsou v okolí, jaké dávají na nové domky.

Pamatujte, že každá liška chválí svůj ocas.

doplněno 18.01.21 17:08:

V roce 2014 jsem řešil střechu. Poptal jsem desítku firem, kde jsem chtěl plech, kvůli malému spádu. Většina mi to rozmluvila, mám tam Bramac max7. V rozpočtu to vyšlo levněji.

Jak říkám, každý si chválí to svoje.

Milane u těch nových domků bych na kvalitu moc nespoléhal. Pokud jde o sólo výstavbu tak snad ano, ale ty "rychlokvašené" řadové domky, to je katastrofa. Bez pořádných základů, bez věnce, střecha také za pár kaček. Mnoho lidí už na to nadává, jak se nechali napálit. Popraskané stěny, skřívaná okna, nebo dveře, jak to sedá atd. O materiálech ani nemluvím.

neřešme kvalitu základů, kvalitu staveb, to se nikam nehneme.

zde si to stavebníci většinou stavěli sami.Co mají nejvíce na střechách?

mapy.cz/...

zde je stará fotka, dneska je to zastavěné skoro vše.

mapy.cz/...

Milane chápu, že je to věc názoru, každý preferuje střechu jinou, podle možností, nebo jaká se mu líbí, ale z pohledu shora takto často nepoznáš jaké to jsou střechy, protože ty plechové jsou dnes k nerozeznání od tašek. Někdy se člověk musí důkladně podívat, aby to rozlišil.

Pane kolego feraxi, určitě Vás nechci o ničem přesvědčovat, páč Vaše střecha je to nejlepší, co jste vybral. Přeci si nevyberete něco, co Vám nevyhovuje. A tak to udělal každý, nejlepší projekt, nejlepší okna, nejlepší ...

každý chceme to nejlepší. Že to druhému nevyhovuje, to je jeho věc.

Hodně jsme dodávali na uvedené domky. Sice menšinu, ale hodně.

OK, Nechci se Milane přít, je to tak, že každý si vybere co se mu líbí a každá střecha má své výhody a nevýhody. Problém má hlavně ten, kdo je nerozhodný a vůbec nic o tom neví. To je pak na "bezesné noci", jestli věřit tomu, nebo jinému.

Ferax, jsem přesvědčen, že si rozumíme.

..Problém má hlavně ten, kdo je nerozhodný a vůbec nic o tom neví...

to zde přeci řešíme skoro denně, třeba zdali deskový radiátor, nebo z čeho postavit barák, benzin či naftu...

Hezký večer

vilik*
hodnocení

2x
Když jsem dělal střechu já, vyšlo mi nejlevnější koupit tašky, folii a latě zvlášť a sehnat si tesaře a pokrývače.
V takovém případě máte kousek do Praskačky, vzal bych variantu super. Cenově s dopravou se vejdete do dvacky za kus a do metru jich potřebujete 10.
Metr čtvereční váží 43 kilogramů, záruka je 30 let (při dodržení podmínek), a životnost údajně 90let, ale tento údaj bych neřešil, určitě by po několika desetiletí nastala minimálně změna vzhledu.
Vy možná budete mít výhodnější řešení objednat si vše komplet. Pak jde o to, jaké koncové ceny nabídne konkrétní firma. Podobné tašky dělá víc firem, kvalita bude obdobná.
hodnocení

Dík za radu, budeme muset ale sehnat kromě latí, folie a tašek i plno jiných věcí - žlaby, okapy, háky, větrací okénka,...tak to asi raději necháme na firmě. Já vím, když si člověk sežene sám, je to levnější.

Co myslíte tou variantou super? A co je to za tašky v ceně 20 Kč za kus? Už jsme si prohlíželi katalogy /Tondach, Bramac/ a líbila by se nám asi pálená Brněnka od Tondachu. Režná za 32 Kč, červená za 42 Kč. Na 1 m2 píší spotřebu asi 14,5 tašky. Děkuji za odpověď - Jaga.

hodnocení

Tak jsem si to, Vilíku, už všechno sama našla. Dík za nasměrování. Jaga.

vilik*
Ano, je to betonová krytina, to může být limitující, když se více líbí pálené tašky.
Já jsem šel v odpovědi tvrdě po ceně, ale rozdíl mezi nimi bude v celkové výši minimální, cca 10,8 pálených tašek do metru místo deseti betonových a celkově například na 120 metrů čtverečních střechy bude v základní ceně tašek rozdíl "pouze" okolo 22 tisíc. Velký rozdíl udělá taky použití doplňků jako hřebenáče, krajové tašky a pod, ale zase záleží, kolik jich potřebujete. A pálené tašky vypadají nejspíš lépe, takže se vyšší cena ospravedlní.

mate59
hodnocení

0x

Mám krytinu Satjam.Vypadá jako taška,je to ale plech.Za 13 let vypadá pořád stejně.

hodnocení

0x

Dnes už bych jinou střechu nechtěl. Přijedou, proměří, domluví, dovezou na míru a namontují. Jedině toto. Jsou to dlouhé pásy, pod které nefouká, ani nezatéká. Když je to v klasické červené barvě, nikdo ani nepozná, že to nejsou tašky.

A co šroubky a gumičky po 10-15 letech?

@milancukrar

šrouby se používají už mnoho let u hliníku. Mám dojem že se trochu změnil technologický postup montáře a šrouby se dávají do hřebene vlnky

Taky máme na střeše SATJAM plech. Záleží na provedení , viděl jsem střechu kde se po 2 letech rýsují šablony. nám se jen při současném počaí dík nezateplené půdě lehce vyrýsovávají krovy

asd1

Kvalitní tašky vydrží 100+ let, o tom se plechu ani nezdá.. Navíc hluk od deště, problémy s kondenzací na spodní straně plechu apod. Jediný důvod pro plech je slabý krov, jinak jednoznačně tašky...

Pokud je v pořádku laťování tak podle latí, když je málo peněz tak tašky jdou zase přeložit, není problém sehnat dobré tašky za odvoz, typicky se mění komplet krytina, špatná je čtvrtina tašek ale dolu jde všechno a vyhází se i náhradní uložené na půdě které jsou v bezvadném stavu (a často jich tam je hafo)

Nunici naopak dřív byly šrouby do hřebene, teď jsou v rygolu dole. Takže když odejde těsnění nebo je šroub mimo lať a protočí se, tak tam teče jak do kanálu. A protože pojistná folie tak to můžeš zjistit až po letech.. Hnout s tim dovede led...

Milane, Švédové to mají dobře zmáklé a otestované v jejich podmínkách, jinak by na to nedávali dlouhé záruky. Používají kvalitní materiály.

asd - Je to dobře odvětrané a odizolované, hluk je pak minimální.

nunici,

šrouby se dávají do hřebene vlnky

Ano, souhlas. Jak hodně se utáhnou, aby nepromáčkly hřeben vlnky?

@milancukrar

viděl jsem šrouby i na žlábku,pak se můžou dotáhnout ale zase je vyšší riziko zatečení kolem vrutu. Měli na to utahovačku s nastaveným momentem a pod šablonu nějaké profily

Mě předělávali všechny šrouby na střeše haly, 20x60 metrů. Tisíce šroubů vyšroubovat a dát tam delší..

Po 20 letech střechy.

No já právě taky nevěřím, že by gumička pod šroubem vydržela dlouho , když po celý rok se mění výrazně teplotní podmínky. Těsnost po letech gumka ztratí a vyhnívání latě je nezvratné.

Já jsem to řešil na hospodářské budově Satjamem rapid se skrytým kotvením. Navíc plech může dilatovat a sníží se tím pnutí a další tlak na šrouby...

Michal, to pnutí je velké. Několik let to pozoruji v létě u rozpálené střechy, jak to lupe, pak přijde liják, prudce to zchladí...

Pak 10 šroubů na metr čtverečný, to je dírek.

Je to o víře, co je pro každého lepší.

hodnocení

0x

Rovněž si myslím, že v dnešní době, na rekonstrtukci krytiny, je optimální využití kvalitní ocelové plechové krytiny v pásech. Nepodfoukne, nepodmrzají tašky, vzhled je stejný jako klasická tašková krytina. Doporučuji ale výběr kvalitní. Je v nich totiž dosti velký rozdíl. Nejlépe je vycházet ze zaručené doby trvanlivosti. Ta se odvíjí od použitých materiálů plechů (ocelové) a od protikorozní ochrany (pozink) a nátěrových hmot. Levnější jsou někde v ceně kolem 200,- Kč, dražší až do 400,- Kč za 1 m2. A u těch dražších bývá garantovaná doba trvanlivosti i víc jak 30 let (příklad Ruuki Monterey- kterou nám montovali před 3-mi roky). Jestli to bude pravda, já se toho už určitě nedožiji.:-D

Pro Váš případný předběžný odhad ceny celé rekonstrukce, dle naší zkušenosti před těmi třemi lety (demotáž a odtranění staré eternitové krytiny, úprava pro montáž nové na původní střechu s eternitovými šablonami na deskovém podkladě = latě+kontralatě, difuzní folie a montáž nové, včetně 2 nových půdních střešních okének, okapů, svodů a hromosvodu) na jednoduchou sedlovou střechu a celkovou plochu cca 150 m2 - 200 tisíc. Materiál necelých 80 tisíc (vlastní krytina 330 Kč/1m2 vč.DPH 21%), zbytek práce + lešení. Dodavatele krytiny jsem si sehnal sám, na dodávku a provedení práce jsem poptával rozpočet od 5 - ti místních dodavatelů a vybral z těch levnějších a s dobrými referencemi. Mnou zajištěnou dodávku krytiny (výhodnější cena) pak přefakturovali přes provádějící firmu (menší DPH). Provedeno během cca 10-ti pracovních dní. Demontáž 2 dny 5 pracovníků, montáž 2-3 zbytek dní. Z čehož tedy vyplývá, že cena vlastní krytiny byla cca pouhých 25% z celkové ceny rekonstrukce.;)

hm*

Že se tak ptám: Na kolik vyšlo to kompletní odstranění eternitu?

Bohumile, prosím, co je "nepodmrzají tašky"Děkuji

vlastní krytina 330 Kč/1m2 vč.DPH 21% 15%?

dek.cz/...

220Kč za metr

Milane, to podmrzání tašek jsem myslel ty původní šablony (ale mohly by to dělat i jiné). Blbě jsem to napsal (taška Bramac, nebo betonová, třeba KM-Beta, by to možná nedělala). Mě takhle podmrzaly ty původní šablony na přestřešení obvodové zdi a pak když odtávala voda nad nimi, tak pak vtékala nad těmi podmrznutými, na nichž se utvořil, nad zdí, takový malý ledový "hrb", do krovu nad pozednicemi a do obvodové zdi. Ale zase, u tašek, právě těch KM-Beta, které jsme dali na RD mého syna, máme ale problém takový, že, i když byla dána difuzní fólie poměrně velmi kvalitní (v roce 2004), tak po cca 10-ti letech, vlivem aktivního letního oslunění a vysoké teploty krytiny (tmavá) , zdegradovala a nyní, když v zimě sněží a fouká, tak tašky nejsou tak úplně těsné a sníh občas podfukuje přes poškozenou a potrhanou fólii na půdu. Což je tedy rovněž problém, který v současné době řešíme "nouzově" aspoň položením igelitu na půdní podlaze.;) Co se týká uvedené ceny 330,- Kč vč.DPH 21% byla cena při prodeji. Pochopitelně proto jsem to nechal "projít" přes dodavatelskou firmu a pak byla právě těch 15%.

Pro "hm". Je mi jasné o co Ti jde. Likvidace nebezpečného odpadu, že jo? Já měl tu možnost, že byla možná dohoda s montážní firmou a oni mi většinu tašek (staré "rybí šupiny") sejmuli většinou bez poškození (hřebíky většinou hodně urzelé - skoro 100 let stáří) a tak rozbitých bylo velice málo. Ty jsem odvezl do sběrného dvora. A vzhledem k tomu, že mne nikdo taky neudal, tak jsem ty staré shora očistil ( i s vědomím toho zdravotního rizika-s rouškou) a další jiný pokrývač mi je ještě, s velkým děkováním, odkoupil za 10 tisíc, na opravy starších baráčků s touto krytinou. Byly tvrdé jako křemen a po obrácení i hladké jako sklo. *palec2*

krtek6
hodnocení

0x

já bych třeba volil falcovanej plech...za předpokladu, že půda není obydlená nebo je dostatečně zateplena a izolovaná...keramiku bych asi nechtěl :)) asi jsem moc moderní

asiemil
hodnocení

0x

Capocco je lehká,levná a bezúdržbová krytina imitující břidlici. V případě potřeby se po ní dá běhat.

guma
hodnocení

0x

Žádný plech, většinou při dešti hlučné.

Tašky na starý barák stavebniny-levne.cz/... ne režné moc nevydrží.

Betonové tašky také nedávat.

Žádný plech, většinou při dešti hlučné.***ano, ale jen venku, doma nic neslyšíte, páč izolace vše odhluční. Navíc hluk je jen několik minut.

Tašky na starý barák ***Stránka nenalezena

Betonové tašky také nedávat.***proč ne?

guma

zde je nový odkaz stavebniny-levne.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]