Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Prosím o radu ohledně spalování černého uhlí.Mám automatický kotel UNIKOMFORT-LAZAR s řídící jednotkou ecoMAXX 800R2.Do loňska jem topil hnědým uhlím (dříve jsem zkoušel i černé)a bez problémů.Letos(vlastně od podzimu)jsem zkusil uhlí černé.Hoří perfektně,výhřevnost super akorát mě trápí opravdu velké kusy zpečenců (takové kusy škváry)usazených na na hořáku.Kolikrát to tlačí i do keramické desky nad hořákem.U hnědého uhlí jem měl vždycky krásně sypký popel který přepadával přez límec hořáku.Zkoušel jsem ubrat čas přísunu i prodloužení prodlevy.Do výkonu ventilátoru jsem radši nevrtal.Bez výsledku.Tak nevím.Nemůže to být třeba druhem uhlí?Prosím o radu.Děkuji.
5x
Ano, je to uhlím. Do kotle je potřeba dávat uhlí doporučené výrobcem. Kotle mají různé vlastnosti a stejně tak uhlí má různou spékavost. Záleží na způsobu spalování, ohništi, roštu, případně přísunu sekundárního vzduchu. Výrobci to mají dobře otestované, dejte na něj.
2x
Zeptám se jinak; je prováděna údržba po každé topné sezóně? Hlavně vyčištění směšovací vzduchové komory hořáku? Čistota a těsnost má velký vliv na správné hoření paliva ...Ale netvrdím, že to nemůže být jen uhlím. Nastavení podavače je v návodu ..asi máte, ale abyste nemusel případně hledat hledat...
doplněno 18.01.21 22:49:
Zde si můžete stáhnout originální polský návod polského výrobce stažením odkazu Instrukcja UniKomfort / UniKomfort Automat...a zde návod na hořák...także w języku polskim...pokud mu aspoň trochu rozumíte; informace, které jsem v českém překladu nenašel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.