Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém se spečeným uhlím u automat.kotle

Od: dusanf odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.Prosím o radu ohledně spalování černého uhlí.Mám automatický kotel UNIKOMFORT-LAZAR s řídící jednotkou ecoMAXX 800R2.Do loňska jem topil hnědým uhlím (dříve jsem zkoušel i černé)a bez problémů.Letos(vlastně od podzimu)jsem zkusil uhlí černé.Hoří perfektně,výhřevnost super akorát mě trápí opravdu velké kusy zpečenců (takové kusy škváry)usazených na na hořáku.Kolikrát to tlačí i do keramické desky nad hořákem.U hnědého uhlí jem měl vždycky krásně sypký popel který přepadával přez límec hořáku.Zkoušel jsem ubrat čas přísunu i prodloužení prodlevy.Do výkonu ventilátoru jsem radši nevrtal.Bez výsledku.Tak nevím.Nemůže to být třeba druhem uhlí?Prosím o radu.Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ano, je to uhlím. Do kotle je potřeba dávat uhlí doporučené výrobcem. Kotle mají různé vlastnosti a stejně tak uhlí má různou spékavost. Záleží na způsobu spalování, ohništi, roštu, případně přísunu sekundárního vzduchu. Výrobci to mají dobře otestované, dejte na něj.

Jenže do uhlí někdy nevidíte.Máme klasický kotel,uhlí od jednoho distributora už pěkných pár let a kvalita každý rok jiná . jediné řešení vzít metrák na zkoušku a hlídat jestli mezitím nedovezli novou várku

hodnocení

4x
Uhli se speka kdyz se prezhavi. Nechal bych davkovani jak bylo a zkusil bych ubrat vzduch.

Výrobce ale doporučuje změnit dávkování při změně druhu paliva; a dokonce i pro různé výkony kotle... návod str.14

Ja se ridim doporucovanym nastavenim a nikdy kotel nenastavuju na plno. Pri zmene paliva ano, ale pokud prejdu na cerne a neni kotel nastaveny naplno, tak by nemel byt problem. Naopak pokud prechazim na pelety, ktere maji o 20 % nizsi objemovou hmotnost, tak tam uz problem bude.

hodnocení

2x

Zeptám se jinak; je prováděna údržba po každé topné sezóně? Hlavně vyčištění směšovací vzduchové komory hořáku? Čistota a těsnost má velký vliv na správné hoření paliva ...Ale netvrdím, že to nemůže být jen uhlím. Nastavení podavače je v návodu ..asi máte, ale abyste nemusel případně hledat hledat...

doplněno 18.01.21 22:49:

Zde si můžete stáhnout originální polský návod polského výrobce stažením odkazu Instrukcja UniKomfort / UniKomfort Automat...a zde návod na hořák...także w języku polskim...pokud mu aspoň trochu rozumíte; informace, které jsem v českém překladu nenašel

Problém se spečeným uhlím u automat.kotle

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]