Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování záloh na plyn v nájmu?

Od: ivanka* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den.Bydlím 6 let v pronájmu v bytě 26m2. Paní majitelka si ode mě brala měsíční zálohu za plyn a distribuci 596 kč.Tuhle částku jsem jí platila 60 měsíců.Nechala to minulý rok snížit o 100 ,tak jsem jí 12 měsíců posílala 490.Celkově jsem jí na zálohách zaplatila 41 640 kč.Každý rok ,když dělají odečet plynu ,tak si ze mě dělají srandu jak na mě majitelka vydělává.Mám totiž roční spotřebu 7m3.Ted se to přepočítává na kwh nebo mhw nebo co to je.Ona je zákaznice PRE.Když po ní chci vyučtování tak mi tvrdí,že žádné nedostáva.Jen tak pro zajímavost.Moje maminka je také u PRE a ročně zaplatí na zálohách 2400 a z toho jí vždy tak 600 vrací.Minulý týden v pondělí dělali odečet a paní bylo divné jakto,že mám konečný stav jako minulý rok.Když jsem byt přebírala bylo na plynoměru konečný stav 34m3 ted je tam 76m3..To minulé pondělí mi bylo sděleno pracovníkem plynáren,že bych tu za tu malou spotřebu mohla platit asi 160 korun za měsíc za plyn a distribuci Plynoměr je napsaný na majitelku.Můžete mi tu někdo napsat kolik jsem z té zálohy 41 640 zaplatila za celkovou spotřebu za těch 6 let? 6x 7m3.Děkuji PRE mi informace nesdělí nejsem jejich zákazník Pěkný den Vám přeje Ivanka

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Myslím, že ani pořádně nevíte, co vlastně chcete. Moje nabídka byla seriózní a asi jste ji ani nečetla. To, co podstupujete, tomu se říká daň za blbost a paní, jak jsem už napsal, je pěkně vyčůraná, ale když vidí, že si to k vám může dovolit, tak proč by ne. Prostě, mnohdy, bohužel, smutný trend dnešní doby. Tak ať se vám oběma daří!

ivanka*
hodnocení

Dobrý den,já jsem od Vás zprávu četla a také jsem odepsala .Že nemám jak smlouvu poslat,nemám jí čím vytisknout ani ofotit.Psala jsem ,že jsem nedoslýchavá a ten chytrý telefon nemám.Používám jen pc .,který používám jen na psaní a ke komunikaci se speciálním sluchátkem.Omlouvám se je možné ,že jsem tu zprávu poslala někomu jinému Dnes rámo mi majitelka volala a když jsem jí vše řekla,tak mi řekla,že ten plyn vyrovnáme,že si vše spočítala a že nevěděla,že jsem na ten plyn poslala toil peněz,že si nedělá žádné zápisky co kde platila

Děkuji a přeji pěkné dny

hodnocení

3x

...tak si ze mě dělají srandu jak na mě majitelka vydělává...

jak sam píšete, srandu si z Vás nedělají, jen to je fakt. Máte několik možností, buď to necháte tak jak to je, nebo majitelku donutíte k vyúčtování záloh, které asi máte ve smlouvě uvedené.

Něco jiného by bylo, pokud máte ve smlouvě paušální poplatek za plyn. To pak není záloha, ale paušální platba.

Dejte, prosím, stav měřidla na začátku nájmu, dnešní stav měřidla, a kolik jste uhradila, někdo se najde a spočítá to.

ivanka*
hodnocení

Dobrý den mám tam uvedenou částku 596 .Ano ve smlouvě je uvedene,že jestl nájemci vznikne doplatek musím ho do 10 dnů zaplatit.Jestli že nájemci vznikne na zaplacených zálohách přeplatek je majitel povinen tyto přeplatky nájemci vrátit.Po dobu 5 let jsem jí ročně dávala 7126 korun a má spotřeba byla 7m3 za rok

Po dobu 5 let jsem jí ročně dávala 7126 korun a má spotřeba byla 7m3 za rok
7126 korun děleno 35 kubíky je 203 korun za kubík. Počítejte zhruba se 17 korunami za kubík, tak platíte ...

cenyenergie.cz/...

@milancukrar: No jo, ale k těm 17 Kč je třeba přidat ještě fixní poplatky a pak je cena při nízké spotřebě někde jinde !

hodnocení

3x

Dle ceníku to vychází na nějakých 140 Kč měsíční poplatek (stálý měsíční plat a plat za kapacitu) a 1,6 Kč za kWh, což je cca 16 Kč za kubík.

Takže za těch 6 let mi to vychází přibližně 10 tisíc poplatky Kč, 670 Kč za spotřebovaný plyn. Hodně zaokrouhleně a neznám předchozí ceny. Vám se plyn moc nevyplatí mít, s takovou spotřebou.

Jen tak na okraj, to co spotřebujete za rok dám s přehledem za den *smich*

Čerpal jsem z tohoto ceníku pre.cz/...

Dobrý den! Tazatelka, podle uvedené spotřeby má asi /lépe určitě/ plyn jen na vaření, vaří jen málo a s plynem velmi šetří. Jestliže vy s plynem topíte a ohříváte vodu, tak snadno máte tu samou roční spotřebu jen za jeden den.:-D

Při tak malé spotřebě se přípojka plynu nevyplatí, vaření elektřinou by bylo asi výhodnější. Ale je v nájmu, vybavení bytu přípojkami tudíž nemůže ovlivnit a nakonec milostpaní domácí ji pěkně "bere na hůl"!

ivanka*
hodnocení

Dobrý den ,děkuji za odpověd.Ano plyn mám jen na vaření To jsem potřebovala vědět kolik jsem asi za těch 6 let za tu spotřebu mohla zaplatit ,plynoměr je napsaný na majitelku.Najdou se vždy ještě hodní lidé ,kteří pomohou i stímto problémem .Přeji Vám všem příjemné dny a hlavně pevné zdraví

Iva

hodnocení

3x

Zřejmě na vás vydělává, ale má to háček. Co je uvedené ve smlouvě, musíte platit. Proto se nenechte ovlivnit radami, že nemáte pár měsíců platit a majitelka se ozve. Bylo by to porušení smlouvy a ozvala by se...výpovědí. Když mi pošlete vnitřní poštou nebo na mail jak123@email.cz kopii smlouvy, napíši vám postup, jak se bránit. Je třeba dát pozor, aby ta obrana, byť oprávněná, tu vyčůranou majitelku nepopudila a smlouvu vám třeba také odmítla prodloužit. Zatím vás asi má za blbku, která se nebrání. Ověřte také, zda údaj "Když jsem byt přebírala bylo na plynoměru konečný stav 34m3 ted je tam 76m3.." je správný, jestli jste se nespletla. Bylo by třeba majitelku písemně vyzvat k uhrazení přeplatku a až poté přeplatek vymáhat jinak. Pro majitelku to je neoprávněné obohacení a zřejmě porušení smlouvy. Ale nejdřív napište, ať to neudělá více škody než jaká už je. Přeji pěkný zbytek týdne.

Naprostý souhlas, nesmíte přestat platit zálohy, jak někdo radí, to určitě nedělejte. Jen důrazně žádejte vyúčtování za minulé roky (zřejmě jen tři roky zpět) a úpravu nové zálohy.

ivanka*
hodnocení

Dobrý den.Já ty zálohy platím dál,Minulý rok jí přišla sem do bytu upomínka,že nebyly zaplaceny zálohy a na té upomínce bylo napsáno,že jakmile ty zálohy neuhradí do konce měsíce přijdou odpojit plynoměr Na to já jí hned volala a ona mi řekla že je platí,že to není možné atd.Zeptala jsem se jí ,proč ode mě požaduje tak veliké zálohy a ona mi řekla,že se to tu platí celou dobu co má ten byt.Přijela si pro tu upomínku a asi za 14 dní mi volala,že už je vše doplacené a že tu zálohu nechala snížit na 490,že prý řekla,že nemám skoro žádnou spotřebu ,tak jí nemusím už tolik posílat.a tím to zhaslo Když jí každý rok požádám o nahlédnutí do vyučtování,tak její odpověd je,já žádné nedostala,nebo já ho ztratila ona má elektronické bankovnictví tak jí to možná posílají na telefon a to že prý už smazala.Ráda bych tu smlouvu poslala ale já nemám jak.Nemám ten chytrý telefon ani tiskárnu a pc používám jen ke psaní.Ona má paní takovou tu hranou sklerozu víte.Ona neví jestl má ještě vůbec smlouvu a že si nepamatuje co ve smlouvě vůbec bylo atd Ne nespletla jsem se na plynoměru a ve smlouvě bylo uvedeno 34m3 .A ted je tam od miinulého roku od února co dělal odečet 76m3.Minulý týden 11.1 dělali odečet a těch 76m3 tam je zase..Pán který tu dělal odečet mi říkal ,že to není možné,abych měla 2 x ten stejný konečný stav Někam volal a za hodinu sem přjel plynaři zkontrolovat jestli není plynoměr poškozený.Po kontrole jsem jim řekla,že se bojím na tom plynu vařit od té doby co tu po úuniku plynu vybouchnul byt na Proseku a tím se vysvětllo proč nemám žádnou spotřebu za ten mnulý rok

Přeji pěkný zbytek dne

asd1

Dělá z tebe vola.. Vyúčtování dostává a pokud ho ztratila tak si ho může vyžádat znova.

Pokud máš ve smlouvě vracení přeplatků tak si prokazatelně vyžádej vyúčtování, vrácení přeplatků a novou výši zálohy (odpovídající spotřebě).

iz*
hodnocení

3x

Paní Ivanko,

předpokládám, že nebydlíte v prvním bytě, že už jste někde bydlela, takže víte, že dodavatelé elektřiny, plynu i vody každý rok odečítají měrná zařízení a fakturují spotřebu.

Neměla jste uvěřit majitelce, že žádná vyúčtování neobdržela.

S PRE mám navíc tu zkušenost, že pokud si odběratel nechává faktury zasílat elektronicky, může až třikrát v průběhu roku požádat o mimořádné vyúčtování (a současně nahlásit samoodečet). I kdyby majitelka vyúčtování nedostala, měla k jeho vystavení PRE vyzvat.

Vás se ale netýká PRE, Vy máte smlouvu uzavřenu s majitelkou. Majitel bytu (pronajímatel) je povinen do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období nájemníkům vyúčtovat služby spojené s užíváním bytu a pokud to nájemník požaduje, je povinen jim do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období dát nahlédnout do faktur (vyúčtování) od dodavatelů.

Vyzvěte majitelku písemně, aby Vám zpětně za všechny roky předložila podklady, podle nichž po Vás požadovala tak vysoké zálohy. Zároveň ji vyzvěte k vrácení všech přeplatků. (Můžete zmínit i pokutu za prodlen/... )

Jak je to s vyúčt/... (dTest) ***

Možná by Vás zajímal i zákon č. 67/2013 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty (ZákonyProLidi).

jurajjuraj*
hodnocení

1x
"ve smlouvě je uvedene,že jestl nájemci vznikne doplatek musím ho do 10 dnů zaplatit.Jestli že nájemci vznikne na zaplacených zálohách přeplatek je majitel povinen tyto přeplatky nájemci vrátit"podle ceho pani majitelka zjistit preplatek/nedoplatek kdyz ji, udajne, nechodi vyuctovani? neposlal bych ji nic par mesicu a urcite se ozve
ivanka*
hodnocení

Dobrý den to ona tvrdí,že jí nechodí vyučtování.Výpis z vyučtování se posílá bud v papírovém formátu a nebo elektronickou poštou.A ona to dostávaá papírově protože když dostává za elektriku tak dostává i za plyn.Jenom spíše paní nechce abych věděla kolk jsem opravdu zaplatila na poplatkách a za spotřebovaný plyn.Tím pádem si na mě paní vydělala 31 000

Ivanko (nejkrásnější jméno jaké znám), jak se budete bránit?

bgfhfh
hodnocení

0x
Zdravím, řekněte jí, ať vám kouká přeplatky vrátit, nebo to date pravnikovi a zaplatí nejen přeplatky, ale ještě pokutu 50 Kč/den za to, že vám neposílá vyúčtování služeb.
ecovislegal.cz/...

a už jí neprodlouží smlouvu...

lepší se domluvit, nežli hrozit.

bgfhfh

Podle toho, co paní píše, se majitelka nijak zvlášť domlouvat nechce. Asi si paní bude muset rozmyslet, co jí vyjde finančně výhodněji.

hodnocení

0x

Zírám, co si k vám majitelka dovoluje ! *sok*
Podle vyúčtování za r. 2019 od Innogy jsem měl roční spotřebu 17 m3 a zaplatil 1611,- Kč. Jeden kubík mne tak reálně přijde na cca 95 Kč. V přechozích letech vždy méně.

Vy jste dle plynoměru za dobu užívání spotřebovala 42 m3 x cca 95 Kč/1m3 = 3990 Kč.
Majitelce jste zaplatila 41 640,- Kč, takže by vám měla vrátit kolem 37640.- Kč.
Výpočet je přibližný, záleží na kolik vychází cena za kubík od vašeho dodavatele. Moc se to lišit nebude.

Že majitelka nemá vyúčtování je jasná výmluva, může si je od dodavatele znovu vyžádat. Bylo by také dobré si zkontrolovat, zda nepřeplácíte i za elektřinu !
Využijte galantní nabídky od rádce @jak123 a nenechte se sprostě okrádat !

ivanka*
hodnocení

Dobrý den za elektrku jí platím jen 530 korun od minulého roku od března.Prý jsem jí 5 let elektriku neplatila,že jí měla před placenou od někoho znamého co v bytě bydlel.To mi řekla v roce 2018 chlubila se jak dobírala 17 000.Tak jsem se jí zeptala jestl je možné jí poslat 1400 a že bych měla zaplacené 2 nájmy..Ona okamžitě a fakt sprostě začala řvát do telefonu,že po těch penězích mi múže být h...,že jsou to její peníze.Tak jsem do toho telefonu zařvala i já,že mi to neřekla při předávání bytu,že jí nebudu po dobu 5 let elektriku platit.Tak jsem se jí zeptala na co mi dala teda tu zálohu 2500 co je napsaná ve smlouvě jako záloha na spotřebu energii.Ona m na to odpověděla,že nevěděla kolik má napsat na plyn ,tak nechala napsat těch 2500.Tak jsem jí řekla,že se asi spletla ,že nebydlím v rodinném domě ale v paneláku.A stím jsme domluvili.Asi za měsíc mi volala,že tu smlouvu našla a že ta 2500 záloha je na náklady za služby,které nejsou v nájmu,na plyn a elektriku

geru
hodnocení

0x

Upřímně mě dost šokuje, že za těchto podmínek v tom bytě bydlíte už 6 let. Paní majitelka vás zcela regulérně okrádá, poledne nedrží. Dle srovnávač tzb je na spotřebu 7m3 ročně v území PRE distribuce nejlevnějších několik dodavatelů s cenou 1075,- za rok. A to se vším všudy. Tzn. 90 Kč zálohy měsíčně. Nevím přesně, jak to bylo až 6 let zpět, ale +/- pár korun podobné. Čili reálně jste spotřebovala za těch 6 let plyn a poplatky s tím spojené za cca 6500 Kč. Pokud je paní majitelka u Pražské plynárenské, tak to bude o něco víc, protože ta je dražší, cca kolem 11 000. Paní majitelka Vám tedy dluží min. 30 tisíc. Na vaší spotřebu je opravdu u tohoto dodavatele reálná záloha cca 155-160 Kč měsíčně a asi by Vám ještě i nějaké drobné vraceli. Jinak pro Vaší informaci samozřejmě každý, kdo má na sebe napsaný plyn, dostává nejméně jednou ročně vyúčtování. Paní majitelka Vám ho neukazuje a vymýšlí si, protože Vám nechce nic vracet. Což je opět špatně, protože pronajímatel Vám musí předložit každoročně vyúčtování za služby a energie. Pokud byste se utrhla ze řetězu a měla abnormálně velkou spotřebu, buďte si jistá, že v tu chvíli by naklusala a chtěla po Vás doplatek. Dost velká chyba, že nemáte energie psané na sebe. Ale jak to tak čtu, majitelka by vám to asi stejně nedovolila, protože by přišla o pěkný výdělek bokem. Určitě by Vám to měla vrátit, jen mám pocit, že ta část, která je starší než 3 roky, už bude zřejmě promlčená. Když se s ní budete soudit, zcela jistě vás vyhodí, ale jak to tak sleduji, co píšete, tak by to opravdu chtělo jít jinam.

ivanka*
hodnocení

Dobrý večer.No k soudu to dávat nebudu ta by byla schopná mě vyhodit jen bych jí o tom řekla.A hledat nové bydlení tady v tomto okruhu Praha 9-Prosek , Střížkov .Je tu v nabídce dost bytů ale za nehorázné sumy..Tady naproti v paneláku za stejný byt 26m2 opět bez balkonu,který mají dva byty společně jako to mám já chce paní dokonce 15 000 Nájem pronájem 11 000 +4 000 záloha na plyn a elektriku a ještě k tomu chce + 3 nájmy navíc.Já jsem v invalidním důchodě a a v místě bydlení mám i práci a o kousek dál bydlejí moji rodiče okteré se v této špatné době starám nákupy a tak .I oni mají malý byt.U této dámy platím za byt 9 200 včetně té zálohy 2500.Ona tento byt koupiila,ale nikdy vněm nebydlela,tady jí nikdo nezná u nás ve vchodě Za tu dobu co tu bydlím si přijelá 3 x pro složenku na které byl přeplatek za vodu a dost velké přeplatky .Z těch mi nevrátla ani korunu.Až jsem se fakt naštvala a normálně jsem se ozvala a ted poslední 3 roky mi zavolala,že byl přeplatek za vodu a vždy jsem jí k tomu doplatila jen nějakou část na nájem.Jinak je zákazníkem u PRE .Tak nevím proč dělá mrtvého brouka stím plynem fakt to nechápu

hodnocení

0x

Ivanka to tu spamuje mnozstvom otazok, pricom je to proste : plati to, co je napisane v zmluve. Co tak naprikald dat sem fotky zmluvy v casti, kde sa pise o platbach? Pripadne osobne udaje zaciernit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]