Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna cívky

Od: miras1® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

prosím o radu jak vyměnit cívku v motorku. Jedná se o motorek k ventilatoru v akumulačních kamnech . Nevím jak tu cívku vyjmout.

Děkuji za rady.

Výměna cívky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Jádro cívky se dá "vylisovat" , vyklepnout společně s cívkou směrem k sobě, podle polohy na foto...jádro cívky je hranol s oblými konci..trochu je to vidět, je jiné barvy...
Tento typ motorku, ale na 120V má Elektro-svestka... Náhrada bude už mít jiné označení, asi i jiného výrobce... elektro-svestka.cz/...
Doplním satam ATAS Náchod je vyrábí pod stejným označením A24NL262, jsou tam i technické údaje v pdf atas.cz/...

hodnocení

3x

To nepůjde jinak, než rozebrat stator motoru na jednotlivé plechy (zřejmě stejný systém jako u jádra transformátoru). Povolit stříbrné šrouby rotoru, rotor vyjmout a odbrousit černé nýty v rozích statoru. Pak vytlačit jednotlivé plechy (na střídačku nahoru a dolu. Půjde to těžko, budou nejspíš teplem slepené.

Spíš bych to taky tak viděl...*palec*

Já to vidím stejně, jako @nonek, tím spíše, že cívka se též volně prodává jako náhradní díl. Jen je možné, že k výměně jsou potřeba další drobné znalosti.

Zkusil bych zavolat pro informace na ATAS Náchod;)

tomas11*

nic jednoduššího neexistuje - vyklepe se ta část jádra co je na něm cívka , ta se vymění nebo navine znovu ( dřív to dělali v Kovoslužbě v Pobřežní ul. za 30Kč) ale umí to jistě spoustu šikulů i doma , a naklepe (nalisuje) se zpět.

Tam kde převinují motory to mají za pět minut.Možná za šest*smich*

hodnocení

1x

Celý motor je k dostání u několika firem za cenu kolem 800,-Kč. Např. zde.

Dej si do Googla typ motoru A24NL262 a vyjede ti vše.

hodnocení

Díky. Tak to zkusím s tím vylisováním. Protože rozebírat stator a nýty tak to snad radši koupit celý motorek. Ale jinak díky.

host

A až cívku vyndáte, budete s ní dělat co? Máte drát, máte navíječku? Umíte převíjet cívky? Možná ano, když si na to troufnete. Lze předpokládat, že jste asi vinutí změřil ohmmetrem a má nekonečný odpor, takže je cívka asi přerušená, obvykle to bývá utržený drát hned na konci /nebo na začátku/ vinutí u pájecího očka. Nebo je snad cívka spálená a je cítit spáleninou a vyhazuje pojistky?

Když už budete mít motorek rozebraný bez cívky, můžete jako šikovný kutil využít osičku na ložisku a nasadit na ní větrnou korouhvičku, nebo vrtulku a dát na zahradu nebo na balkon pro radost a sledovat povětrnost s vlastní pomůckou.

Až cívku vyndá, dá tam místo ní novou, která se prodává jako ND (píšu o tom o něco výše) a stojí cca 15-20% ceny nového motůrku.

host

satam: no jo, fakt, to jsem přehlédl a nevěřil jsem, že se dá koupit cívka jako náhradní díl. Výborně. Pak se oprava opravdu vyplatí.

hodnocení

Díky všem. Koupím komplet nový motorek.

hodnocení

Tak ještě jednou díky. Cívku mám koupenou novou -100Kč. Já to teda zkusím, respektive to dám většímu kutilovi než sem já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]