Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
Poprosim o rady ohledne vyberu kotle pro lokalni etazove topeni a pro ohrev TUV.
Zvazuji elektricky nebo plynovy kotel. Plynovy kotel mam nyni v mem byte a jsem spokojeny nicmene druhy byt je v prvnim patre, tedy bylo by nutne vyvlozkova ca 20-25m kominu, tedy nemala dodatecna investice. Na druhou stranu pro elektricky kotel by bylo treba zajistit 3 fazovy jistic a to ej take ca 13 tisic.
Byt je ve starem dome, ca 1925, prvni nadzemni patro z 6 (ca 4m nad zemi). Jsou nova spaletova okna (3 vrstva).
Celkove mi prijde ze byt, ale velmi drzi teplo, puvodne tam byli vafky, nicmene kvuli jejich katastrofalnimu stavu jsem je rovnou vyplnul a v byte se uz asi mesic netopi a je tam odhadem ca 18 stupnu. Pri praci tam zatim beham v tricku a nemam problem. Inklinuji tedy spise k elektrickemu kotli (mene starosti, nizsi cena) ale rad bych slysel vase nazory dle zkusenosti? Da se v Praze rozumne fungovat na nizsi sazbu?
Moc dekuji za rady!
Do bytu si dejte plynovy kondenzacni kotel. Komin se nevlozkuje nerezem, komin se jen protahne plastovou ohebnou rourou. Odtah na fasadu uz neni pripustny.
Vyústění spalin může jít na fasádu, ovšem za dodržení určitých vzdáleností od oken .
Pokud byl komín vyvložkovaný alespoň hliníkem, dá se odtah obvykle pořešit koaxiálně ale jedinou trubkou. Pak jsou různé kombinace - přívod vzduchu z fasády, odtah spalin do komína. Chce to posouzení (nejlíp kominíka) přímo na místě .
Plyn jako topivo sice vyjde levněji, než elektřina, ale jestli ti nevadí cena elektřiny (je to dobře zatepleno, máš dost peněz apod.), je s ní méně obstrukcí. Jestli ti topení dodavatel elektřiny schválí.
S plynem, to je furt něco: nejdřív zakázali hliníkové komínové vložky, pak hliníkové komínky (trubky z kotle do komína), pak komínky bez kontrolních děr, teď kdo si pořídí kondenzační kotel, musí dávat už třetí vložku a ještě kopat odpady pro kondezát (a vyměnit radiátory, protože jinak stejně v kondenzačním režimu moc topit nebude), měl by se nechávat pravidelně kontrolovat komín, čistit a kontrolovat kotel, do několika let zakážou/přikážou zas něco dalšího, ... strašný. S elektrikou snad takováhle buzerace není; ale nemáme ji, tak to nevím jistě.
Nenechte se strašit. Plynové kotle v domácnostech nepodléhají pravidelným revizím a u toho kondenzačního kotle také nemusíte s plastovou komínovou vložkou nic dělat. Hlavně kupte dobrý typ a značku kotle, aby nepotřeboval časté opravy. A teplovodní rozvod k radiátorům udělejte z měděných trubek, oběhové čerpadlo i expanzomat bývá součástí kotle. K radiátoru veďte trubku o průměru 12 mm a směrem ke kotli, jak se napojují další radiátory, vždy dejte o jeden rozměr větší až do 22 mm. Nenechte si radami "zkušených" montérů zbytečně tlustými trubkami tahat peníze z kapsy !
kondenzační kotel a trubky 12 mm? Na to jste přišel kde? Pořád se tu řeší netopící radiátory , pokud jen tak od pasu střelíte 12 mm , nedivím se .
je lepší dát větší trubku a lehce přiškrtit , nebo menší a po 1. zimě zjistit že radiátor prostě nestíhá?
Trubky co nejmenší, kotel nepotřebuje servis... jedna lepší rada než druhá
Příliš jednoduchá otázka na složitý problém. Ptejte se jinak - Pořizovací cena plynového/elektrického kotle? Životnost? Cena komplet montáže v obou případech? Včetně komínu,třífáze... Měsíční platba za plynoměr/třífázový elměr? Servis složitého plynového kotle/jednoduchého elektrokotle? U elektra snížená sazba pro celou domácnost? Pravidelné revize do budoucna u plynu a komínu - cena? Až toto všechno budete vědět,podívejte se na měsíční spotřebu plynu a elektriky a možná zjistíte,že je provoz elektrokotle lepší. V mém případě určitě,jenže já to mám doplněné krbem s výměníkem,což u Vás nejde...
Diky moc za vsechny odpovedi!
Ano vim, ze je to slozitejsi otazka a o to slozitejsi, ze v byte nebudu bydlet... Teda neni to pouze o mem pohodli. Byt jsem puvodne zamyslel pro sestru, nicmene kvuli korone z tehto planu zeslo. Rekl jsem si ze teda dam byt do kupy tak jako tak a pak ho bud prodam nebo pronajmu a podrzim pro sestru az bude potreba.
Kazdopadne v byte je vazne teplo, zacal jsem s bouracimi pracemi a jsem v teplakach a triku. Mozna se to zahreje zbytkovym teplem z kladiva, atd. a plus me je z prace teplo ale vazne prijde mi zajimavy ze po mesici bez topeni tam muzu behat v triku. V mem byte staci netopit dva dny a klesa ta teplota strasne rychle treba k 14-15 a je tu zima, ale tak je to pod strechou v poslednim patru. Prijde mi teda, ze tepelne ztraty nebudou tak zasadni.
Co se tyce elektriny, domovni vedeni by melo byt schopne. Ve skrini na patre jsou 4 jistice, z toho jeden je 3-fazovy zbytek 1 faze. Nemel by teda byt problem dat 3 fazy, resil jsem i na PRE.
No a plyn by musel byt, kvuli tomu kde je zamyslen, vyveden do svetliku, kde by se musel vyvlozkovat. Proto tedy vyssi investice. Btw zde mozno dotaz, komniik co by to vlozkoval mi rika, ze stavbu tohoto kominu by mi melo proplatit SVJ, setkali jste se s tim nekdy? Tvrdi ze to resil nedavno pri dvou zakazkach a u obou to nakonec zaplatilo SVJ protoze je to umisteno na spolecne plose (svetlik) a teda to patri SVJ a ne vlastnikovi bytu.
Jeste jednou diky moc za rady!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.