Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak otevřít odvrtaný zámek

Od: miros001 odpovědí: 41 změna:
Dobrý den,
potřeboval jsem na vratech otevřít dveře.
Odvrtal jsem fabku a i ji zlomil.
Zámek však zůstal zamknutý, nemohu ho otevřít.
Neporadil by mi někdo jak ho teď odemknout?
Když jsem zkusil vložit novou dávku, tak to nešlo.
Děkuji moc

Jak otevřít odvrtaný zámek

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

5x

Pokud je zámek bezpečnostní, po vyndání FABky v zamčeném stavu se zablokuje. FABka měla být odvrtána jen malým vrtáčkem dole, aby bylo možné vyklepat stavítka a odblokovanou FABkou šroubovákem otočit a odemknout.
Teď už asi jen nastudovat funkci a typy zámků a zkoušet šťourat, případně zavolat zámečníka - možná to bude levnější než nová vrata...

Pravda pravdouci...měnil jsem vložku v brance u plotu, z práce na dvě minuty se stala práce na dva dny. A to ta ochrana spočívá v miniaturním kolicku na pruzince, ale drží a drži

hodnocení

4x

Musíte "šperhákem" odemknout západku zámku. Obvykle stačí ohnutý hřebík, který strčíte do otvoru po vložce a otáčením po směru hodinových ručiček (z pohledu, který je na fotce, z druhé strany opačně) tu západku odemknete.

doplněno 15.01.21 18:17:

@miros001: Na vaši otázku bohužel neumím odpovědět. Bohužel chyba bude asi v manipulaci, tedy u vás.

doplněno 15.01.21 19:16:

@miros001: Doporučuji ti seznámit se s konstrukcí zámku (ne vložky!), a to nejlépe rozebráním jiného zámku na stole. Pak snadno pochopíš funkci i to, jak ho bez potíží odemknout.

miros001
hodnocení

Zní to logicky, to máte pravdu.
Ale proč mi to nešlo odemknout, když jsem tam vložil jinou fabku a otáčel?

Pokud jste tam novou stračil správně,správně hluboko a nejde to =nebyla zrada ve vložce-fabce,ale ve vl. zámku! Pak záměčník nebo násilí.

hodnocení

1x

Zámek samotný může být stářím po smrti.

Navíc, při vložení nové fabky skrzevá otevření, se nemůže dát fabka jen tak nějak do díry, ale musí se dát přesně tak, jak tam má být. Tedy jazýček se musí otáčet v zámku, nikoliv až za zámkem. Já mám na otevření zámků po ulomených/odvrtaných fabkách, starou jednostranou fabku.

Pokud je opravdu fabka tak jak má být a při otáčení klíčem se nic neděje, je zámek po smrti a to je potom opravdu na hrubou sílu, flexu, sikovky a podobně.

Je třeba rozpárat dveře mezi klikou a vložkou. Nejen dveře, ale i samotný zámek je třeba otevřít jak konzervu. Když se dostaneš do zámku, tak nad vložkou je samotná střelka, kterou ovládá přes západky samotný jazýček fabky. Většinou pak stačí jen šroubovákem odsunout střelku, tady doprava a je otevřeno. Když se pracuje opatrně, tak celý zásah do dveří schová štítek kliky, takže se dá nový zámek, nová fabka, nový štítek a nikdo nic nepozná.

miros001
hodnocení

Takto by to asi opravdu šlo, jen bych raději volil šetrnější metodu.
Ještě to budu zkoušet, nějakým ohnutým hřebíkem, ale pokud ano to nepomůže, nešel by ten zámek nějak šetrně rozhodit kdyby do něho něho něco vložil a zkusil vyšpárat?

Ve svý podstatě by mohlo stačit zespodu do toho šťourat. Nadzvednout západky v zámku a potom hnout se střelkou. Ovšem, lehko se to říká, podstatně hůře provádí. Západky tlačí dolů jemné pružinky, takže samy nahoře nedrží. Ale někdy se to podaří.

Jeňýku, prober se! Zámek pro FABku má obvykle jen jednu západku! To, co tu popisuješ, platí pro dozický zámek!

jenyk spíš popisuje stavítka ve vložce

15.01.21 19:26

Nebo tak*palec*

Přátelé, měli jste někdy rozebranej fabkovej zámek? Střelka se nepohybuje volně. Aby se hnula, tak musí napřed palec fabky zvednout takový západky, které uvolní samotnou střelku. Při dalším otáčení palce fabky jsou západky zvednutý a palec posune samotnou střelku. jelikož jsou zámky na dva západy, tak se to potom děje ještě jednou. Napřed zvednout západky, potom posunout střelku.

Tady máš foto. Je tam vidět jedna západka a střelka. Ta západka slouží k blokování samovolného pohybu střelky a jelikož je odpružená, slouží i pro umožnění pohybu střelky a vracení západky do výchozí polohy. Z té fotky musí být i tazateli jasné, jakým způsobem lze ten zámek otevřít.

Pověz mi k tomu něco.

Jak otevřít odvrtaný zámek #2

Aby bylo jasno. U některých zámků je západek více, někde je jen jedna, jako třeba zde.

Když zamykám, palec fabky napřed zvedne západku, ta vyjede na horní části střelky ze zářezu, tím uvolní samotnou střelku a tu posune palec o jeden západ do futra. Když chci zamknout na dva západy, střelka je již posunuta, nahoře je západka v druhém zářezu a celý proces se opakuje. Palec fabky napřed přizvedne západku, tím uvolní střelku a palec fabky posune střelku dále do futra a máme zamčeno na druhý západ.

Při odemykání se vlastně děje úplně to samý. Palec nadzvedne napřed západku a teprve potom při dalším otáčení posune samotnou střelku.

Vysvětluješ to správně. Jen sem prosím postni zámek (foto), který má více západek, tedy pokud to není nějaký speciál. Více západek je v běžném zámku totiž úplně k ničemu.

Bývají zámky, které mají dvě západky. Ovšem nemám teď nikde takový po ruce a rozhodně nebudu rozdělávat všechny zámky doma, jestli to náhodou nějaký má, či nikoliv.

Jeňýku, sice jsi mě nepřesvědčil, ale skončeme tuhle žabomyší válku. Navrhuji mír až do příští války*pivo*

Ano, je to hádka absolutně o ničem. Možná to pomohlo tazateli, neb vidí, jak to vypadá v zámku a při troše představivosti i pochopí, jak to v zámku při otevírání funguje.

*pivo**mir*

Nejsem zámečník ale opravdu existuje víc provedení zámků. Princip ale zůstává stejný, takže jestli se nepodařilo odemknout pomocí jiné přesně posazené fabky, nezbývá než násilí nebo profesionál.

U nové vložky šlo naplno protočit klíčem?

hop®

@nunici: Jak tam chcete dostat novou vložku, když nevyndáte upevňovací šroub? *hej*

Velmi správná připomínka*palec*

miros001

Dobrý den, dívám se na tu fotku, ono nebude stačit potlačit třeba ohnutým hřebíkem do místa jak jsem nakreslil šipku?

Jak otevřít odvrtaný zámek #3

a proč ho neříznout plátkem na železo?

FAB zámek se rozhodně otvírá líp než dozičák se "zubatým" klíčem

Jinak osobně když už odvrtávám FAB vložku , tak přes stavítka

@nunici: Koho*sok*

@miros001: Ne. Musíš o cca 3mm doleva, nadzvednout tu západku, která blokuje střelku/stavítko (tmavá vzadu) a dalším pohybem doleva (na téhle fotce) posuneš střelku (světlejší vpředu) do další polohy. Při odemykání je postup stejný, jen obráceně.

Jenyk měl pravdu i v tomhle zámku je "pojistka " , takže je třeba současně nadzvednout zadní plech

@satam

šroub , mám pro podobné nepřístupné pozice opravený plátek

asd1

zůstal tam nejspíš viset stavěcí šroub

asd1

Musíš zvednout západku (tmavě šedý vlevo od šipky) a posunout střelku (světle šedá), má to dva západy. Nejlíp druhou fabkou, mělo by to jít, možná jí máš jen posunutou mimo zámek... Nebo tam je něco rozlomenýho co brání otevření (ulomený péro apod.)

@nunici: Předpokládám, že máš na mysli západku. O té už se tady přes hodinu bavíme:-D

@miros001

Ano, tam je potřeba s tím hnout. Ovšem zároveň je potřeba malinko přizvednout západku. Aby na horní straně uvolnila samotnou střelku.

Na fotce od tazatele není vidět v díře žádný zbytek šroubu, tím nechci říci, že tam není. Jen já ho nevidím. Ale když tam měl danou novou fabku, asi tam už žádný šroub opravdu nebude. Třeba se odvrtal zároveň s fabkou. Záleží, kde bylo vrtáno.

asd1
Musíš zvednout západku (tmavě šedý vlevo od šipky)Upřesnění - vlevo od špičky šipky těsně vedle),
miros001

Můžete mi to prosím nakreslit do obrázku co nadzvednout na čím pohnout?

Děkuji

asd®

červeně západka - nadzvednout

modře střelka, tu posunout do odemknutí (dva západy), na fotce je v poloze odemčeno (tj. posunovat jde doleva do zamknutí, doprava už je na konci - zasunutá na doraz)

Jak otevřít odvrtaný zámek #4

Vlevo od ty tvý žlutý šipky je ve střelce zářez. Napravo je tedy ještě jeden, ale ten nás teď nezajímá. V tom levým zářezu je je vidět ona západka. Takový šikmý plech, přesně podle ty šipky. Zbytek západky je vidět nad střelkou. Na vrchu střelky jsou krásně vidět dva zářezy, ten třetí vlevo moc vidět není, je skrytej plechem na otevření klíčem. V tom levým zářezu je zapadlá západka, ta se musí napřed zvednout a teprve potom půjde posunout střelkou.

Už jsme ti to tu dva vysvětlili. Stačí, když pochopíš, co je tmavší a co je světlejší.

Způsobů je několik. Hop správně doplnil i tento fakt.

Já osobně bych odstčil tu západku šroubovákem. Stačí si na to posvítit, protože po tmě to člověk, který vidí poprvé nedá.

anonymni357

Bylo odpovezeno spravne,jen doplnim,ze se to musi udelat popameti,videt to tou dirou se mi nikdy nepodarilo a take z te debaty je videt,ze to tedy tak jednoduche ,jako ve filmu a v hospode,skutecne neni.

miros001
hodnocení

Dobrý den, tak se mi podařil zámek přes otvor pro fabku rozpáčit a lehkým násilím otevřít.
Naštěstí jsem nic nepoškodil jen zámek.
K tomu zámku mě ještě zajímá jak jste psali že se musí ta západka nadzvednout a pak jen posouvat ten jazyk, jak to je když je tam ta fabka? Když bych zámek otevíral klasicky otočením fabky, tak tam tu západku také nějak odjišťuji?
asd1

fabka při otáčení nejdřív zvedne západku, pak šoupne střelku a nakonec zase západku pustí dolu. Nic složitýho je to primitivní mechanismus...

miros001
hodnocení

Z toho obrázek zámku mi to vůvec není jasné, nemůžete mu to tam nakreslit?
P.S. chtěl bych to pochopit

hodnocení

0x

@miros001: Pokud nejsi totální technický antitalent, pak z fotky rozebraného zámku, kterou jsem sem před chvílí vložil, snadno pochopíš jeho funkci i to, jak jej odemkneš.

doplněno 17.01.21 11:05:

@miros001:

Takže k obrázku se dvěma červenými a dvěma modrými šipkami:

Spodní červenou šipku úplně vynech. Vidlička, na kterou tato šipka ukakuje, slouží pouze k otevření dveří pomocí FABky namísto kliky.

Na obrázku je krásně vidět kruhová stopa po "palci", který je součástí vložky a kterým se mechanismus zamykání ovládá. Shodou okolností přesně v místě spodní červené šipky je vidět obdélníkový výřez ve střelce (střelku označuje levá modrá šipka) a ve výřezu je vidět část západky (tmavá součást). Západka je schovaná za střelkou a její největší část je vidět v místě horní červené šipky. Tato šipka ukazuje směr pohybu západky při (zde) zamykání. Takže otáčením klíčem ve FABce dojde nejdříve k nadzvednutí západky palcem FABky, tím palec vklouzne do obdélníkového výřezu střelky a jelikož je západka zvednutá (uvolněná), dalším otáčením palec posune střelku směrem doleva (zamkne). Dalším pokračováním otáčení klíče pak palec vyklouzne z výřezu střelky a zároveň uvolní západku, která je pružinou (vpavo uprostřed na čepu) vrácena do zajištěné polohy ("dolů").

Odemykání probíhá naprosto stejně opačným směrem.

anonymni357
hodnocení

0x

Pro priste,fabku je treba odvrtat tak,aby s ni, po odblokovani pojistky protilehleho klice,slo otocit treba sroubovakem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak otevřít fabku
Otázky na téma odvrtání fabky
Otázky na téma odvrtání zámku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]