Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, zapojuji stropní LED světlo. Ze stropu mám černý (fáze) a hnědý kabel. Světlo má klasicky 3, tedy hnědý (L), modrý a zeleno-žlutý. Zapojil jsem černý - hnědý; hnědý (strop) - zeleno-žlutý a nakonec jsem propojil na světle zelenožlutý - modrý. Je to tak v pořádku? Viz. foto. Kabel ze stropu byl už moc krátký, musel jsem prodloužit čokoládou. Kabel ze stropu je starý asi 30 let, ale ten co jsem napojoval je stejné barvy (měděná), tak snad to tak může být. Děkuji za názory
Revizí by to asi neprošlo, ale za stávajících podmínek (bez sekání a rekonstrukce elektro) to asi o moc lépe udělat nejde...
Zavolejte si elektrikare, bez promereni vodicu na strope tezko radit. Ono i svitit to bude, ale az to nekoho zabije...
Zkoušečkou jsem zjistil že ten černý má fázi. Hnědý nic. Jak by to mohlo někoho zabít? To by se musel světla dotknout, ne? To je ale na stropě, kam člověk nedosáhne.
@charlesr: Teď jste si to trošku pokakal, elektrické zařízení musí být bezpečné proti dotyku i když neleží na zemi. Nebo pak chcete tchyni poslat aby vyměnila žárovku?!
Opakovaný vtip... Každopádně po zapojení to přeměřím, zda v plechové části není proud. Jen mě zajímalo jak by to mohlo někoho zabít, když na světlo se nesahá. A kryt je plastový. Žárovky na výměnu to nemá
Hop já ti nevím ale pokud je to světlo výše jak 2,5m je to "chráněno polohou" pokud se nepletu. Na stropě nemusíš ani izolovat vodiče když tam nemáš světlo.. Pokud si to dobře pamatuju je tam ta hranice 2,5m.
@dexolus: Částečně máte pravdu. Ale platí to jen pro prostory, kde se vyskutují pouze osoby "elektrotechnicky vzělané", nikoli v běžné domácnosti!
Jasně - oblíbený starý vtip ze školení vyhlášky 50 - "ochrana polohou = žehlička na stropě". Ale tak to fakt není. Představte si, že bude potřeba třeba vymalovat a malíř si na to šáhne mokrou štětkou...
@dexolus: Sice nevím, jak dlouho jste ze školy venku , ale tyhle předpisy se mění (= zpřísňují) každým rokem. Mám kamaráda, který mi dělá revize a často přijde s informací, co musí být u nové instalace uděláno jinak a bezpečněji...
Magdone je kravina jako ta žehlička a pak něco jako světlo. Osobně když jednou za čas něco dělám dávám na tyhle vývody ze stropu krabičky.
Hope je to pár let, nevm jestli se to měnilo, ale spíš jsem zapoměl
dexolux - máte pravdu, ta žehlička na stropě by byla bezpečnější .
Jak byste na tyhle vývody ze stropu dal krabičku? To byste jí musel zasekat do stropu, jinak by docela překážela, těžko byste tam namontoval svítidlo.
Černý je fáze, modrý pracovní nula, žlutozelený uzemění, pokud jsou jen dva dráty na přívodu, propojit žletozelený s modrým klemou.
Hlavně nepřipojte fázi na kostru (žlutozelený).
Jednak na hnědý (černý) ve svítidle se dává fáze, a když už se něco musí propojit, tak VŽDY zelenožlutý a pak na modrý. Ze stropu je nutné dobře identifikovat dráty, o tvém proměření zkoušečkou mám trochu pochybnosti. Může být spousta důvodů proč šahat na světlo (třeba zavěšení jmelí o Vánocích), prostě na svítidle nikdy nesmí být napětí i když má plastový kryt.
No,já tam v té díře ze stropu hnědý nevidím. Vidím žlutozelený. Asi v podstatě dobrý,jen tu klemu bych dal na druhou stranu svorkovnice. Kdyby to světlo někdo časem sundal a zapojil jinam,klemu přehlédne a bude padat chránič. A nechápu ty popisky PE,N nalevo?
Jedná se zřejmě o velmi starou instalaci z vodičů opředených navoskovanou bavlnou, kde bývala fáze černá (spíš tmavě šedá) a nulák o něco světleji šedý, případně hnědý. Zelenožlutá izolace tehdy neexistovala. Je to běžné ve všech starých domech. To, co vypadá na fotce zelenožlitě patrně bude světle hnědá spodní gumová vrstva izolace (původně pod opředením).
Pokud máte 100% jistotu, který z těch drátů ve stropě je fáze (L) a který nulák (PEN), a budeme ignorovat ty značky vlevo od vašich šipek (uzemění a N), tak to máte zapojené správně. Předpoládám, že ta neizolovaná propojka je mezi prostřední a spodní svorkou, z obrázku to není zcela patrné. Měla by být ale z druhé strany (není podstatné)
Je to sprasene. Svietidlo je dost velke, do stropu by slo dat pod neho krabicu, tam kulturne wagovkami bez tahu v kabli nadpojit chybajucu dlzku a vyriesit aj cosi ako bod rozdelenia.
Už jste někdy zkoušel zasekat krabičku do prkeného rákosového stropu ? Žádný bod rozdělení není potřeba, jde o klasickou ochranu nulováním.
Není to zrovna elegantní řešení, ale ve stávajícím stavu instalace asi jediné možné. Je to funkční a celkem bezpečné. Pokud tedy nepočítám protažení nových drátů stropem z krabičky na zdi k lustru. Jenže to se na 90% nemusí povést a z jednoduché výměny lustru se stane horor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.