Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
nedávno jsem si do panelového bytu pořídil pár věcí, které chci pověsit na zeď. Ty největší mají 22 a 18 kg, ty další už budou spíš tak 5kg maximálně. Chci si je pověsit na zeď, koupil jsem Lka na upevnění (držáky) a vrtám do zdi díru na hmoždinky, kdy pak Lka upevním (drží dobře) a přimontuju ty věci na ty Lka. Po problémech s hledáním elektřiny (měřič jednou ukazoval že jo a pak že ne) jsem si nechal poradit s tím, že by tam elektřina být neměla, a tak jsem vrtal. Lka jsem navrtal, ale nyní na mě koukl další duch ze zásuvky. Někdo říká, že je třeba prý stavební povolení od SBD a taktéž, že je možné, že to ta zeď neudrží a zboří se. Mohl by mi někdo poradit, jak se věci mají? Zátěž bude cca těch 48kg maximálně a myslím si, že by to ta zeď zvládnout měla. Držela na ni částečně patrová postel.
A hlavně, jak poznat, jestli vrtám do příčky nebo do nosné zdi a co je pro to držení nejlepší... v plánech bytu nejde vůbec nic poznat, nedá se v tom zorientovat.
S pozdravem Daniel
Takhle na dálku to nikdo nezjistí. Příčky můřou být betonové,cihlové - většinou duté cihly- nebo sádrové ,případně popílkové tvárnice . Chce to vrtnout zkušební díru a podle materiálu řešit co dál
Na 20 kg zátěže do betonu v pohodě stačí 8 mm moždinka , nač stavební povolení?
Měl by to být zřejmě beton dle šedivého prachu a taktéž asi i samotný panel, jelikož po vrtání je zeď docela vlažná, možná teplá. A zátěž na zeď bude cca 2x 20 kg, plus nějaké drobné. O Lka se nebojím, mají nosnost 25 kg, ale nevím právě s tou zdí.
A s tím stavebním povolením mi to povídal kámoš, prý při nějaké větší zátěži hrozí, že se v paneláku nějak změní to zatížení pater a mohlo by dojít k zhroucení. Proto se to musí hlásit na družstvo a to to schválit nebo zamítnout.
Jestli vrtáte do betonu, by jste měl poznat. Jde to o poznání hůře než do cihly a ven jde šedivý prach. Vyvrtáte pouze s příklepem.
Toto je přesně ten případ. Vrtám s příklepem, ostatně bez něj to nejde skoro vůbec a ven jde jen šedivý prach. Při pauzách je zeď jemně horká (to asi vrtám už i rovnou do panelu). Takže, udrží mi to ty věci, co myslíte?
Blbé skloňování, omlouvám se. Vím co to znamená, spíš jsem to myslel tak, na co si dát pozor, abych to právě nezvoral.
neměl bych nejmenší starost že to neudrží, mě visela linka na kantce z dutých cihel, akorát jsem tam musel dát špalíky, hoždinka neměla šanci...
V minulých rokoch som mal príležitosť niekoľko štorciek z duťákov búrať. A všimol som si, že sú občas (ale nie vždy) vylepšené o armovaciu výstuž v podobe pásoviny alebo tenších prutov betonárskej ocele položených ob dve-tri-štyri šáry do malty.
tak tohle nebyl ten případ, jediný co v nich bylo zasádrovaný 2 1/2" trubky, takže vcelku byla jen jedna stěna cihel.. a v domě z roku 1936 se to myslím ani nedělalo...a na druhé duté kantce visel 120l bojler, ale ten měl železný plotny z obou stran a díry vylité cementem...
Hmoždinka se zatím jeví jako dobrý nápad. Každopádně se bojím tu věc připevnit, ono kdyby to spadlo, věřím, že by to tu zeď určitě trochu projebalo a hlavně by se ta věc rozbila. Kurňa mě mrzí, že to nemůžu upevnit rovnou, ale bude mezi zdí a tou věcí asi 6 cm prostor, a tak to bude v podstatě ve vzduchu a na ty Lka bude veliký nápor, byť budou na každé straně 2 a pro jistotu minimálně první den dám pod to matraci, kdyby náhodou, ať to nespadne rovnou na zem
není hmoždinka jako hmoždinka...kdyzž tam dáš kovový hmoždiny s metrickým závitem M8 tak se na tom můžeš oběsit...
pokud máš obavy tak tam nedávej plast... ty kovový jemně utop protože je nikdo nevyndá, tak aby šla zysádrovat, kdyby nebyly někdy potřeba..
Možná jen pletete více věcí do jedné. Pokud připevňujete nějaké erotické záležitosti ke spoutání lidí a budete chtít v těch prostorách podnikat, budete muset samozřejmě žádat o souhlas majitele. Takže pokud je to tak tajné, asi těžko dostanete relevatní odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.