Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výška umístění bojleru

Od: herdek odpovědí: 10 změna:

Zdravím, chci předělat koupelnu a wc a chtěl bych i přesunout bojler. Hraje nějakou roli v jaký vejšce je umístěnej? Chápu, že vzdálenost trubek hraje roli na tepelnou ztrátu a čas než tam ta teplá doteče.

Navíc jsem ještě přemejšlel nad stacionárním bojelerem (konkrétně OKCE 125S 2,2kw), protože teď mám 80l a ta zeď vypadá, že větší už neudrží :) (Je to taková splácnutá příčka neznámého složení), tak, že bych ho měl "na zemi" v nějaký skříni, aby se na něj nemusel moc koukat. Je to takhle nějak hratelný?

Díky za odpovědi

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Moc ne. Musíš ho mít dobře přístupný, aby šel rozebírat a servisovat. Vypouštět z něj obsah vody a měl odtok do odpadu z pojistného ventilu a z vypouštěcího ventilu.

Pokud bych viděl bojler na opravu někde stísněn ve skříní, tak ti řeknu nazdar a jdu pryč :-D.

Na zeď vyrob nosný žebřík a ten prošroubuj více kotvami. Teprve na něj pověs samotný bojler.

Žebřík váhu roznese, ať už je zeď z čeho chce.

Konkrétně řekne statik a projektant.

...

Dále musí být ve správné IP zóně k vůli elektrice a bezpečí.

...

Nafoť sem tu tvojí koupelnu.

hodnocení

3x

Závěsný vertikální bojler má obvykle zespod topnou patronu o délce cca 40 cm. Je třeba uvažovat nad tím, jestli v případě poruchy na topné spirále bude velký problém bojler sundat nebo ho při montáži posadit tak ať se sundavat nemusí

Stacionár ve skříni - i v návodu k montáži je minimální požadovaný prostor

hodnocení

3x

V pivnici mam bojler, 150 litrovy, na vysku, strop je nizko (cca 190cm), dole je len 20cm. Ak potrebujem cistit, musim ho vypustit, zvesit, vyniest von, zvalit na bok. To iste, ak by som menil prepalene teleso. Kvoli servisu je teda lepsie vesat ho cim vyssie. Tlakovej vode na privode a odvode je jedno, ako je namontovany. Poistny ventil len odkvapkava, ako sa voda rozpina, ak nevadi hadicka stale plna vody, moze ist aj do kopca do sifonu, ten tlak ju tam dostane spolahlivo.

hop®
hodnocení

2x

Čas, než doteče teplá, bych asi při uvažování o výšce zanedbal. Nedávno se někde řešilo, že v jednom metru trubky PPR20/PN20 je asi půl deci vody...

Trochu víc, asi 1,3 dl ;)
hop®

@mikihans: To možná v EVO, má tenčí stěnu, ale i tak je to moc...

Ne, myslím klasickou 20 x 3,4mm (PN20). Vnitřní průměr 13,2 mm, tedy poloměr 6,6 mm.
3,14 x 0,66 x 0,66 x 100 = 136,78 ml ;)
hop®

@mikihans: Ano máš pravdu, sice se mi nepodařilo dohledat původní diskusi, ale můj údaj patří možná k jiné trubce, díky za opravu! *palec*

111®
hodnocení

0x

já ho dávám cca 20cm od stropu takže tak 2,4m od země...horní hrana, pokud je to tlakovž tak je to jedno...ale hlavně co nejkratší trubky, jinak se vycejprá dost vody...

Ale no tak! Pár cenťáků není problém. A ani 2-4 metry ne. Jak asi má daleko nějaký nejbližší výtok?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]