Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
našel by se někdo kdo by mi poradil jak na parozábranu? Hrubou teorii jsem si porůznu zjistil, ale nastávají dvě specifické otázky. Jedná se o zateplení stropu ze strany půdy (viz obrázek) v tlouštce 30cm (2x15). Strop ze 70. let má cca 25-30cm a je tvořen traverzami s hurdiskami či dutými cihlami zalitý nějakým speciálním betonem.
1. Co s trámy ležícími na podlaze? (viz hnědé obdélníky na obr.) O trámy jsou opřené sloupky podpírající krokve. Pokud je shora a z boku zakryji parozábranou, dostane se k nim ze spoda vlhkost a ta pak nebude mít kam utéci. Bojím se aby neschnily (možná schnijí i sloupky ve kterých bude rosný bod a nebudou moci snadno vyschnout). Trámy mají 245x13x13, takže nad nimi bude ještě cca 15-17cm izolace.
2. Jak řešit parozábranu u zdi pod pozednicí? Normálně bych ji ohl ke zdi do výšky izolace (30cm) ale zeď je vyvedena nad podlahu pouhých 10-14 cm (jak kde). Měl bych tedy parozábranu ohýbat po zdi až k pozednici, nebo ukončit na těch 10cm?.
Toto jsem se bohužel nikde nedočetl.
Říkám si jestli je nutné nějak lepit každou díru po hřebíku když tím že k tomu bude přitlučené prkno to bude celkem slušně sevřené a čekám že únik vlhkosti bude nula nula nic. Nebo se mýlim?
Předem děkuji Jirka
Domnívám se, že parotěsnou zábranou na půdě se nemusíte vůbec zabývat. Podobně jsem kdysi 30 cm ORSILEM zateploval půdu bytového 4 podl. objektu. Dosud bez problému. Jde o to, že pokud by nějaký malý kondenzát v izolaci vznikl, přes léto na horké půdě se odpaří. Takže do zimy je zase vše suché. Podobně jsme kdysi zužitkovávali 40 mm Rotaflex , který jsme dávali mezio trámy na půdu ve vrstvě 2x 40 mm. Přes to půdní fošny. Opět po cca 25 letech bez problému. Vše závisí od toho, kolik páry produkujete. Pokud provozujete lázně, tak problém budete mít, pokud jen běžné bydlení bez sušení prádla v bytě a koupání cca 4 osob denně , tedy max do 60% rel.vlhkosti v bytě, tak OK.Důležitý je vlhkostní stav objektu - dobrý stav hydroizolací a suché zdi.
Další vlákno.
Parozábrana je třeba. Trámy se nesmí obalit parotěsem. Čím méně dírek, tím lépe. Dejte fotky, lépe se chápe situace, nežli popis Vámi viděný.
Lepidlem na parozábrany přilepíte folii k cihlám i k trámům.
gazda: když trámy neobalim, tak tamtudy unikne vlhkost. Strop je na dvou místech prasklý v délce cca 7m, takže přes něj určitě nějaká vhkost projde, ale praskliny v omítce jsem zatmelil loni akryátovým tmelem.
Asi jste měl založit nové vlákno, páč se to v množství příspěvků bude ztrácet a plést.
Parotěs na podlaze nalepíte až k trámům, pozednici, co je na podlaze.
pokud jsem Vás pochopil správně.
Osobní názor,nechci vnucovat toto přesvědčení.Půdy nebývají obvykle otevřeny venkovní atmosféře,.Podle zkušeností bývají suché,pokud je v pořádku střecha.Pokud se přes několik vrstev materiálu prosákne vlhký vzduch zespoda,pak se rychle rozptýlí a těžko se dosáhne rosného bodu,aby voda na podlaze nebo v její tepelné izolaci kondenzovala.Jen v jednom případě jsem se s kondenzací ve strope setkalale to byla půda jen naznaačená a zcela otevřená.Střecha piod plechem.Izolace byla jen formální(3 cm desky polystyrenu))Tuto střechu jsme rekonstruovali zvětšili prostor naprosto utěsnili a položili 20 cm polyš.Bylo po vlhnutí.
Jardo, jasně, že nevnucuješ nikomu svůj názor, jen píšeš o tom, že tam rosný bod nebude. Ale to je ta mýlka. Rosný bod tam bude.
Tam kde se potká teplo a chlad, dosáhne se teploty +12až14°C se udělá rosný bod. To je zkrátka fyzika. Stejně jako pocení na oknech, když se položí teplý hrníček na studený stůl a podobně.
---------------
Zdali dát či nedát parotěs, toť bude vždy debata. Pokud zajistíte, aby se přes letní měsíce více vlhkosti odpařilo, nežli se v ní přes zimu zkondenzuje, pak nedávejte fólii, pokud to bude obráceně, tak bude problém.
Říká se tomu bilance vodních par.
Zkusím to ještě s Vámi, dejte foto, z Vaší půdy, jak to tam vypadá, nikoliv jak je to jinde. Co je na podlaze teď.
Jinak na podlaze je hodně hrubý beton s nerovností v rozmezí 5cm. Hodně se to drolí a tak na to ještě předchozí majitelé položily téměř všude staré lino. Mám v plánu ho tam nechat a parozábranu položit až na to.
Ještě mě napadlo, jestli nedat nad izolaci takovou tu folii co propustí vlhkost ven, ale nepustí vodu dovnitř.
Aby se do toho neprášilo a když něco proteče střechou aby to nešlo robnou do vaty (chudák střecha již něco pamatuje a kolem komínů při větších deštích teče. mimochodem spočítal jsem si že mě vlna s folií vyjde na 17000,- dřevěný rošt na 7000,- a prkenná podlaha na polovině půdy na 15000,-... takže jsem celkem to dělá 39000,- To mi přijde nějak moc, ale tak snad se to někdy vrátí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.