Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ošetřit pronájem bytu, který nevlastním?

Od: klobaska odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

věc se má takto: Před několika lety jsem od matky a strýce koupil byt po prarodičích. Byt byl původně psaný pouze na matku a protože jsem jedináček, nechali jsme ho napsaný na ni (kvůli případnému prodeji). Doteď probíhal pronájem bytu tím způsobem, že byla smlouva psaná mezi matkou a nájemcem. Peníze chodily na můj účet a já se staral o veškerou režii atd. Nepříjemnost spočívá v tom, že každý rok musí matka vyplňovat daňové přiznání a já ji následně posílám peníze, které musí platit jako daň z příjmu z pronájmu.

Zajímalo by mě tedy, jaká je nejsnazší cesta, ji této povinnosti ušetřit. Předpokládám, že se dá sepsat nějaký dokument, kde mi předá veškerá práva k užívání bytu a nakládání s ním (aniž by přestala být vlastníkem). Bohužel se mi nepodařilo nikde najít nějaký dokument pro tento specifický účel. Další možností pravděpodobně je, napat prostě do smlouvy mě (jako pronajímatele) a daň z příjmu přiznávat ve svém DP. Tady ale nevím, jaká jsou případná rizika. Pravděpodobně by se to dalo nějakým způsobem napadnout (třeba v případě problémů s nájemníky).

Poslední možností je darovací smlouva, ale tam je (pokud se za poslední dobu něco nezměnilo) stále ten problém s daněním při případném prodeji (pokud zde majitel nemá 2 roky trvalé bydliště nebo nevlastní nemovitost 5+ let).

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nelze sepsáním nějakého dokumentu nadřadit toto nad zákon. Páč zákon hovoří jasně.

Jsou dvě cesty, buď Vy budete nájemníkem a dalším lidem to budete podnajímat, podnájemníci nebudou moci brát příspěvek na bydlení, povolení trvalého pobytu bude muset vlastník písemně potvrzovat. Rovněž vlastník bude muset dělat další daňové povinnosti.

Nebo to vše budete zařizovat za vlastníka domu, na základě (neověřené) plné moci. Daňovou povinnost bude mít stále vlastník, to nelze změnit nějakou smlouvou, mezi Vámi a vlastníkem.

...posílám peníze, které musí platit jako daň z příjmu z pronájmu...

Tak to bude i nadále, pokud se nezmění vlastník domu.

krtek6
hodnocení

0x

Udělej si smlouvu mezi matkou a tebou, že budeš její nájemce za 1,-/měsíčně a pak si udělej smlouvu mezi tebou a PODnájemníkem za částku, kterou chceš...má to dost výhod...

id

Ano, jde to takto. Ale daňové přiznání budou podávat oba dva nrboť z pronájmu NEmovistostí se daní každá koruna.

hodnocení

0x

Nejjednodušší je dělat papírování za matku a na ní nechat jen podpisy (nájemních smluv, daňového přiznání atd). Daň z příjmu pak není problém platit z vašeho účtu rovnou, FÚ nezajímá, na jaké jméno je účet.

doplněno 12.01.21 12:39:

@klobaska: Vždyť ti jasně píšu "vyplň to za ni", ona to jen podepíše. Jen jí ušetříš práci.

klobaska
hodnocení

Tady ani tak nejde o to, jestli bych to platil FÚ já nebo ona, ale o to, že bez toho pronájmu by DP vůbec nemusela vyplňovat, protože je zaměstnanec a jiné další příjmy nemá...

klobaska
hodnocení

0x

Uvažuji nad tím, že s matkou prostě sepíšeme kupní smlouvu na daný byt. Z důvodu případného prodeje v budoucnu bude ve smlouvě lehce nadhodnocena cena. Takže potom (pokud bych byt prodal za cenu stejnou nebo nižší) bych žádnou daň z příjmu platit nemusel a pokud by byla prodejní cena vyšší, tak bych alespoň neplatil tolik.

Reálně by ale k žádnému předání / převodu financí samozřejmě nedošlo, protože (jak jsem psal na začátku) byt už jsem zaplatil X let zpátky. Daň z nabytí nemovitosti se už neplatí, takže mě teď nenapadá, proč to takto neudělat...

Je to použitelné "řešení" nebo mi uniká něco zásadního?

PS: Pokud by to u darovací smlouvy fungovalo stejně jako u dědictví (předchozí doba vlastnictví nemovitosti se převádí na příjemce), tak bych takovéhle nesmysly řešit nemusel *nevi*

jabraka*
hodnocení

0x

Kupní smlouva je zbytečná.Sepište spolu smlouvu darovací,je to nejlevnější převod.

JABRAKA

klobaska

Darovací smlouva mi je k ničemu, protože by mi po přepisu začala běžet (od nového roku dokonce už) 10ti letá lhůta, po které by bylo možné prodat byt bez odvedení daně z příjmu.

Pokud bych chtěl prodat byt před touto lhůtou, tak nevím, jestli bych musel planit daň z příjmu z celkové částky (za kterou by se prodal) a nebo by se výpočítal nějaký rozdíl mezi odhadní cenou bytu v době, když mi byl darován, a částkou prodejní. Proto vidím jako nejlepší řešení napsat kupní smlouvu, kde bude cena odhadem o 20% vyšší než současná tržní s tím, že pokud bych ho za pár let prodával, tak se bude jeho cena rovnat (plus mínus) částce, za kterou jsem ho "pořídil" a tím pádem nebude co danit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]