Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik cm izolace na podlahu půdy?

Od: jirkaa odpovědí: 21 změna:

Zdravím.

Bojím se, že mě účet za plyn tak vysaje, že děti nebudou mít co jíst a tak jsem chtěl zateplit strop domu, kterým údajně utíká nejvíce tepla. Budu zateplovat ze strany půdy plochu cca 9x10m.

Jak velkou vrstvu izolace bych měl použít? Strop je ze 70. let (zřejmě cihly do traverz zalité nějakým drolícím se betonem. Má cca 25cm Říkal jsem si že dám parozábranu a 2x15cm. Pásy vlny (nebo jak se to jmenuje) položím do prkenného roštu a navrch jako pochozí vrstvu přibiju prkna, nebo OSB desky a na to hodím staré lino. Nebo je to špatně? Případně víte co nejlépe použít jako izolant?

Děkuji Jirka

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

2x 15 cm je správně. Je jedno, zdali použijete levnější skelnou, nebo dražší čedičovou. Lambda by měla být 0,039 a méně. Když dáte 0,035, je to lepší. Míň nedávejte, parozabranu na podlahu půdy určitě, páč ve vatě bude rosný bod. Určitě nesmíte zaklopit OSB deskou a PVC. To by to dopadlo:

cukrar.rajce.idnes.cz/...

Mnohokrát vyzkoušeno.

jirkaa

Děkuji za radu s tím že se to nesmí klopit OSB deskami a linem. někde jsem ale četl, že by se k tomu neměl moc dostat prach a na té půdě se práší jak blázen. Tak jsem to chtěl zaklopit linem a to do toho nepadalo. starého lina mám plno.

Nesmí to tak být, jak chcete, nebo musíte mít odvětrávanou mezeru alespoň 10 cm, podle velikosti plochy podlahy.

jirkaa

To je nápad! Děkuji. odvětrávaná mezera by snad šla nějak udělat. Ale kdyby stačily ty prkna jak jste psal a bylo jinak jedno jestli se do toho bude prášit a padat tam bordel ze střechy, tak dám raději ty prkna. Zkusím ještě pohledat jak je to s tím prachem. Každopádně děkuji.

hodnocení

2x

Bylo nám doporučeno 30cm vaty, že je to dnes standard. Když se podíváte na cenu materiálu, tak to není významná položka v rozpočtu. Určitě nešetřete.

hodnocení

2x

Lino shora URČITĚ NEEE, tím byste vytvořil parozábranu přesně na straně, kde potřebujete aby izolace "dýchala" a mohla se vypařit případně zkondenzovaná voda. Síla izolace 30 cm je rozumné optimum s malou rezervou oproti ostatním venkovním plochám. Jako pochozí vrstvu bych volil prkna a případná mezírka je jen pro dobro věci - tj opět umožnit "dýchat" - odvést vodu z izolace.

jabraka*
hodnocení

0x

Na podlahu stačí určitě 20 cm izolace,z požárních důvodů je lépe minerální vlnuMyslím,že tam parozábrana není nutná,pokud není půda otevřená ven.Pronikající pára nezkondenzuje,rozptýlí se v prostoru půldy.

JABRAka

Jardo, když pára pronikne přes vatu, na půdě bude zima a mráz, kde se tedy srazí vlhkost a rosný bod bude kde? Děkuji

jabraka*

Na půdách obvykle mráz nebývá,a také relativní vlhkost velmi nízká,takře jen vyjímečně nastanou podmínky ke vzniku rosného bodu.

JB

Pan Jabraka jako obvykle plácá. Rozptýlí se jen duch svatý.Kdyby byl zateplený krov, tak by tazatel sotva zateploval strop. Tudíž na půdě v zimě bude zima. Parotěsná zábrana je nutná, zaklopit fošnami Po seschnutí jsou dobré menší mezery mezi fošnami cca 5 mm právě na lepší odvětrání. Takové jsou zásady!

Jardo, vzhledem k našemu věku jen sdělím, velice se mýlíš a nepiš tyto nepravdy. Zkus mi ještě sdělit, kde bude teplota +12-14°C, kdy se ve většině případů dělá rosný bod.

Velmi zla rada, nerozumiete tomu. Takto by vata casom navlhla a vsetko by muselo prec. Para skondenzuje vnutri vaty, v bode, kde bude teplota rovna rosnemu bodu.

jirkaa

Děkuji za příspěvek. To je zajímavý že by nebyla potřeba parozábrana u minerální vlny. možná je to tím že v ní není rosný bod. že vlastně sama funguje jako parozábrana? Jinak si myslím, že tam ta voda zkondenzovat musí. dnes jsem na půdě byl, a podle mě je tam stejně jako venku... možná rozdíl tak jeden dva stupně.

Jirko, "že v ní není rosný bod" a kde tedy je?

jirkaa

No rosný bod v ní je, ale možná tam ta vhkost skrz ni nedojde? Nevím proč by se jinak nemusela používat u minerální vlny parozábrana.

Zakon zachovania hmoty plati. Kde sa teda podeje ta vodna para postupujuca vatou? Kam "nedojde" a kam "zmizne"?

jirkaa

Asi je to blbost co jsem psal... já jsem tam tu parotěsku dát chtěl, ale tady někdo psal, že u minerální vlny se nemusí. Tak se snažím uhádnout proč tomu tak je.

Jiří, nesmíte každému vše věřit:

ale tady někdo psal, že u minerální vlny se nemusí
Minerální vlna(vata) je skelná i čedičová, páč obě jsou z minerálu. Fyzikální zákony fungují.

No rosný bod v ní je, ale možná tam ta vhkost skrz ni nedojde
Jako že tam bude vákum? Bez vzduchu? Právě že ve vatě je vzduch vždy, i když je tam parotěs. Takže tam dojde k rosnému bodu.

hodnocení

0x

Komu nestacia varovne fotky podkrovi, kde sa urobili chyby pri napajani parozabravy, dodatocne sa mechanicky poskodila lebo tam vobec nebola. tomu nik nepomoze. Lacne a fuserske riesenia sa vzdy predrazia aspon 2 x

jirkaa
hodnocení

0x

Není ta skelná vata zdraví škodlivá? Nebo je nějaký důvod dávat místo skelné čedičovou?

Žádná vata není škodlivá, a zdali skelnou či čedičovou je vždy na rozhodnutí, jako když si jdete koupit benzin, nebo diesel?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]