Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rosení rohů skel plastových oken

Od: vasek90 odpovědí: 29 změna:
Dobrý den vím, že je to normální fyzikální jev rosení oken. V baráku udržují stalo teplotu 20 a na večer tak 21-22 stupňů a snažím se pravidelně nárazově větrat. Většinou 2x denně Ale jakmile venku hodně mrzne dnes v noci u nás bylo dokonce -8 tak ráno mám spodní rohy skel lehce oroseny. Tak si říkám jestli teda asi větrat častěji že?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mnoho lidí Vám řekne, topit a větrat, ale nejdříve je třeba zjistit, jaká je teplota a vlhkost u okna. Nikoliv v prostředku místnosti. Pak ještě doplňte, jaké je zasklení v oknech, zdali dvojsklo, či trojsklo.

Je potřeba určitě zvýšit povrchovou teplotu okna.

vasek90
hodnocení

Okna jsou trojskla, pod většinou oken je radiátor. Parapet nepřesahuje takže proudění vzduchu k oknu by nemělo bejt omezeno

U trojskel, to mne překvapuje, za 10 let jsem to neviděl u synka to pěstuje rostlinky na parapetu širokém 50cm.

Pak opravdu měřit povrch skla, teplotu a vlhkost.

Co je tam z rámeček, mezi skly? Al, plast, nerez?

vasek90
hodnocení

Rámeček by měl být plastový zkusím ještě podívat do papírů. Taky mě to překvapilo, že se to rosi. Dle výrobce to není na reklamaci prý.
Takže zateplit treba spalety by mohlo trochu pomoci?

Václave, každopádně špalety by měly být zateplené. Ale na přesný postup, co a jak, se musí šetřit na místě.

vasek90
hodnocení

Chápu tento stav je když venku mrzne víc jak cca -7

jenda2*
hodnocení

0x
Neni nutne ohrivat okna, aby se nerosila. To je proti smyslu setreni teplem. Vezmete maly kancelarsky ventilator a bez ohrevu, jen proud vzduchu nasmerujte na orosene misto. Tech nekolik W vyresit vas problem. Stejnym zpusobem se resi vylohy obchodu.

Vezmete maly kancelarsky ventilator a bez ohrevu, jen proud vzduchu nasmerujte na orosene misto
a tím přivedete teplo na povrch okna a tím je ohřejete.

jenda2*
Neni to ani dodatecne vyrobene teplo ani vase zvysene vytapeni. Jen primitivni proudeni vzduchu. Nebo dnesni clanek, co jsem davno podobne udelal ja:
chalupari-zahradkari.cz/...

Jendo, já s Vámi souhlasím, "Jen primitivni proudeni vzduchu" který naženete v teplé místnosti do studeného prostoru na okně. Je v místnosti více tepla, neži na povrchu okna?

hodnocení

0x

To je sposobene obvodovym ramcekom starsej konstrukcie : ramcek je medzi vnutornym a vonkajsim sklom, je tam tepelny most. Mne to robi tiez, infra teplomer ukaze povrchovu teplotu skla +18, ale dole tesne pri ramceku +12, to staci na kondenzaciu. Vlhkost / vetranie, vnutorna teplota, vsetko mam ok. Utriem to a mam pokoj, riesenim by bola len vymena skla v rame = zla navratnost investicie.

vasek90
hodnocení

Okna jsou dělaná cca 2 roky nazpět. Vybíral se německý okenní profil Salamander 76. Scháním teď na půjčení ruční teploměr abych zkusil prověřit teploty

Nie je ani tak dolezity okenny profil, ide o samotne dvoj / trojsklo, ako je urobeny ramcek po obvode.

makk
hodnocení

0x

Větrat nárazově je špatně, přestože se to houfně radí. Radí to totiž převážně prodejci, který o věci nic nevědí.

vasek90
hodnocení

Z jakého důvodu větrat nárazově je špatně? A jak větrat?

Vašku, zde se o větrání minulý týden napsalo stovky příspěvků, někteří jsou pro stále větrání ventilačkou, jiní pro nárazovém větrání otevřením okna.

Vašku, málokdo chce v noci větrat nárazově každou hodinu ..

Někdo spí při otevřeném okně i v zimě :) Pořád lepší než trvale ochlazovat rám a křídlo při poloze mikro. To jsou tedy odpovědi. Navíc při venkovní vlhkosti 90% větrání nepomůže, to se dělá jen kvůli výměně vzduchu za čerstvý.

Při venkovní teplote -2°C a relativní vlhkosti 90% to pomůže velmi.

makk

stir: Venkovní vzduch při -2°C a 90% obsahuje 2,9g vody na 1kg vzduchu, po ohřátí na 22°C má vlhkost 18%

Rosení rohů skel plastových oken

dann3
hodnocení

0x

Máme plastové okna stare asi 16 roku. Od skel jde chlad a při teplote pod -2 jsou orosené až nahoru.

Proč skla ztráci izolační vlasnost. co je mezi skly?

dik za info

vasek90
hodnocení

Možná je to špatná informace, ale kdysi mi někdo říkal, že mezi skly je nějaký plyn a ten postupně časem se změní jeho vlastnosti

Teoreticky by tam měl být snad argon a ten izoluje o něco lépe. To orošení je na vnitřním povrchu (tam co jde otřít)?

Nejčastěji argon, lepší je krypton.

vyberokna.cz/...

stavba.tzb-info.cz/...

vasek90
hodnocení

Ra252: rosení je na vnitřní tedy interiérové straně. Rosení okna na WC a na schodišti chápu. WC musím udělat ještě izolaci stropu jelikož je tam malý žebřík a nevytopi to a na schodišti do patra bohužel z technických možností nemohl být radiátor takže je jen na chodbě

hodnocení

0x
Ja mam taky salamandry trojskla a zarosi se pouze po sprchovani v koupelne. Jinak jsem si roseni nevsiml nikdy. Spise se mi zarosi mirne z venku za urcitych podminek.
vasek90
hodnocení

Vůbec nevím jak je to možný. Bohužel prý tento stav není závada a není to na záruku dle vyjádření firmy. Občas utírám i rám oken. Nejvic to bylo když u nás byli příbuzný a spali v obýváku dva doepelí a dvě děti

Člověk za noc vydýchá a vypotí 500 až 1500 g vody. Když nevětráte, srazí se na okně. Co jí zbývá?

guma
hodnocení

0x

Mám trojskla a také se mi dole rosí až do výše asi 1 cm, když je venku -8. Rámeček je nerez aspoň tak vypadá.

Neřeším to, když tak jen otřu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]