Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nastavení otopné soustavy

Od: fuchs odpovědí: 43 změna:

Doberý večer. Potřeboval bych poradit s vyladěním otopné soustavy. Jedná se o patrový RD s 10 radiátory. Ne všechny topí stejně, jeden je dokonce pouze vlažný a zpátečka úplně studená. V diskuzích jsem tu tak nějak pochytil, že je potřeba doladit průtok pomocí dvojí regulace na ventilech a zpátečkách.

Rád bych se ale zeptal jak mít nastaveno oběhové čerpadlo (Grunfos Alpha1). Jsou zde 3 rychlostní stupně a pak režim radiátorového vytápění. Nějak jsem z návodu nepochopil jak poslední zmíněný režim funguje.

Požadovaná teplota vody je 50°C, není to málo? (systém s tepelným čerpadlem)

A poslední věc, kterou nevím. Na akumulační nádrži je tlakoměr ukazující 1,2 bar. Myslíte, že je to tlak v topném okruhu nebo jen v aku nárži jelikož je připevněn přímo na ní?

Všem velice děkuji.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jake jsou ventily na radiatorech?
fuchs
hodnocení

Úplně nevím jak to myslíte :)

Klasické mechanické termohlavice a na zpátečkách ta "téčka" na imbus.

hop®

@dnes Takže termoventily... ;)

brutik*
hodnocení

1x

Čím víc novodobé techniky tím to víc stojí za /víte za co/ zlatá sedmdesátá léta a vše funguje bezvadně.

Ono to není novodobou technikou, ale novodobou neodborností na každém kroku ..

hm*

ra252: Má pravdu, předsedo. Taky doma topíme ústředním topením ze zmíněných 70. let. Otevřená expanzka, samotížný systém, obyčejné kohouty na radiátorech (jen na přívodech), topení vytvořeno bez výpočtů, později o něco rozšířeno. A kromě proděravění radiátorů a dosloužení několika kotlů žádný problém. Žádné vrtule, žádné škrcení zpáteček, žádné nastavování tlaku, ... prostě to topí.

asd1

V pohodě až na těch několik kotlů prorezlých kvůli studený zpátečce a spotřeba paliva o 20% vyšší než u současnýho kotle :D V dobře udělaným systému je životnost plechovýho kotle klidně 20 let, u samotíže se studenou zpátečkou ten samý kotel prohnije klidně už po 5 letech... A stačí projet vesnici, dnes pokud netopí úplný exot tak to nečudí, dřív to nečudilo jen pánum topičům.

Pravdu má Ra, absolutní neodbornost a těch naprosto zmrskaných systémů je hodně. Opravdu dobře udělané se naopak moc často nevidí. Dřív to dělal obvykle Pan topenář který to uměl. Ale už se neřešil předehřev zpátečky a podobný "drobnosti" To není nic proti samotíži a otevřený expanzce. Naopak, i dnes to jde udělat jednoduše a dobře.

Navíc tady je řeč o vyvážení soustavy, u samotíže se to prostě muselo udělat dobře jinak to opravdu nefungovalo, dnes to lempl dožene čerpadlem a nějak to topí vždycky...

zaseja

asd1, blbý je, že sám těm nesmyslům, co si tady napsal věříš, nenapsal že mu prorezly kotle, ale radiátory.

Já vyhazoval plechový kotel se studenou zpátečkou po 40 letech proto, protože se mi dostal do ruky novější litinový zadarmo a ne proto, že byl plechový, radiátorů plechových starých 60 let mám ještě 5 a posledních 20 let už nejedu na samotíž, ale na expanomat.

Jinak k dotazu, nepíše tazatel jestli má jednotlivý místnosti zavřený dvařma, kde by jednotlivý termohlavice přivíraly radiátory z důvodu dosažení teploty a kvůli tomu jsou některé radiátory chladnější.

hodnocení

0x

Prednastaveni ventilu na radiatorech mate v projektove dokumentaci. Montazni firma Vam je urcite nastavila, seznamila a zaskolila s provozem vytapeni. Tlak 1,2bar je zrejme ok.

doplněno 10.01.21 21:12:

Cerpadlo ma tri rychlosti a rezim radiatoroveho vytapeni. kto.cz/...

doplněno 10.01.21 22:38:

Strana 21 nastaveni prutoku na ventilu vodateplo.cz/...

fuchs
hodnocení

Dům jsme koupili ptřemi měsíci, nikdo mě neškolil :) Pokud by bylo vše nastavené dobře, nebude jeden z radiátorů jen vlahý... Tlak je OK, ptal jsem se, jestli si myslíte že je to tlak v soustavě nebo jen v aku nádrži.

Tanto manuál k němu mám, jen nechápu který režim je nejlepší.

Cerpadlo dejte na trojku a zkuste radatory odvzdusnit. Termohlavice dejte na maximum. Jinak bude potreba zkontrolovat prednastaveni termoventilu, jak pise kolega nunici. Nektere ventily se daji nastavit jen specialnim klicem napr. Heimeier, jine stranovym klicem. Z vyroby jsou ventily nastaveny na maximum, takze by stacilo o stupen priskrtit ten, co topi dobre a je blize k cerpadlu.

Odvzdušňuje se při vyplém čerpadle.Otevřít termoventily naplno, pak vypnout kotel a chvíli počkat než vzduch vybublá

anonymni357

Je to tlak v cele soustave.

hodnocení

0x

Pod termohlavicí je možnost trvalého nastavení regulace .

Imbus na zpátečce slouží k nastavení průtoku radiátorem - pokud jsou všechny stejně otevřené pak u menších radiátorů a u radiátorů blíže ke kotli lehce přiškrtit.

hodnocení

0x

Neznáme provedení instalace, ale zkuste nastavit vyšší otáčky čerpadla, vypadá to, že se teplá voda nedostává rovnoměrně ke všem radiátorům. Přiškrcení ostatních radiátorů není řešení. To by pak mohla být v některých místnostech zima. Systém musí fungovat tak, že musíte mít možnost v celé soustavě, topit třeba naplno, když to bude třeba a to docílíte čerpadlem, pokud je kotel dostatečně dimenzován. Regulování pomocí ventilů už je paak o komfortu teploty podle potřeby. Ale na přívodu do radiátorů musí být vždy dostatečně teplá voda, aby bylo co regulovat.

fuchs
hodnocení

Dobrá, jdu to hodit na 3. stupěň a nechám to dnes celý den, večer uvidím. Rovnoměrně to nejede určitě. Již jsem zkoušel mít všechny radiátory otevřeny na max a ne všechny byly teplé stejně. A ten jeden v patře je prostě jen vlažný *nevi*

Ale píšete o dostatečně teplé vodě na přívodu... na každém přívodu je trubka před termohlavicí tak horká, že na ní neudržím ruku. Takže o teplotu vody asi nejde... Myslíte, že je málo 50°C na teplotu otovpné vody? Že v radiátoru zchladne dřív než projde na konec?

@ferax

A proč asi jsou ty regulační šroubení na všech radiátorech? Když budete mít malý radiátor hned u kotle a velký radiátor na konci poslední větve a přidáte tlak na čerpadle - stane se co? ( Krom toho že čerpadlo bude mít nětší spotřebu ). Právě proto přiškrcení ostatních radiátorů JE řešení, Menší radiátor potřebuje menší průtok než velký. Při stejně dimenzovaném přívodním potrubí je nutné ten malý přiškrtit .

Kromě dostatečné teploty musí být i dostatečný průtok

nunici® - samozřejmě, že se radiátory regulují. Jen jsem uvedl příklad, kdy bude třeba vlivem velké zimy, nutno topit naplno. Pokud čerpadlo nedotáhne vodu až od konce, tak bude těžko v tom místě teplo. Jestli jsou některé větve dlouhé, pak tam třeba čerpadlo na malé otáčky vodu nestačí přes uškrcený ventil protáhnout. Uvažuji, že je čerpadlo na zpátečce (většinou se tak umisťuje, aby přes něj netekla ta úplně horká voda). Čerpadlo s malým výkonem pak honí vodu nejkratší cestou a na ty delší větve už moc nezbyde.

Fuchs - pokud je naa přívodu u radiátorů voda horká, tak může být také problém s ventily, že nepropustí potřebné množství vody. Čerpadlo pak může sice tahat, ale běhá pak částečně naprázdno. Jinými slovy, točí se, ale vody protéká málo. Je potřeba vše prověřit. Vyzkoušet pak jednotlivé radiátory, jaký mají průtok. Také zkontrolovat odvzdušnění.

asd1

Proto se taky škrtí nejližší radiátory/ patro a ne ty vzdálené/ v přízemí. Zvýšit průtok čerpadlem je řešení následku a ne příčiny... Pokud na problém "netopí mi jeden radiátor" topenář řekne "přidáme na čerpadle" tak letí.

prikld1

Při návrhu topení se počítají mimo výkonu navržených radiátorů taky průtokové poměry ventilu. Ty se nechají seřídit druhou regulací. Při realizaci se taky platí topná zkouška. Ještě jsem neviděl topenáře, který by seřizoval druhou regulaci a topná zkouška spočívá v tom, že zatopím a koukám zda to někde neteče, případně zda je odvzdušněno.

hm*
hodnocení

0x

Tlakoměr bude ukazovat tlak v místě měření. Každý metr výšky nad ním bude mít tlak zhruba o 0,1 atmosféry nižší, každý metr hloubky pod ním bude mít tlak zhruba o 0,1 atmosféry vyšší. Rozdíl tlaku mezi nejvyšším a nejnižším bodem topení bude u vás možná kolem 0,5 atmosféry.

fuchs
hodnocení

Tak vám tedy řeknu že je to brutální alchymie. Něco jsem přiškrtil, ale pak jsem měl studené radiátory které před tím topily. Takže jsem víceméně vše zpět otevřel, radiátory, které topí dobře jsem snížil o stupeň na ventilu pod termohlavicí. Nejlepší výsledek byl ale když čerpadlo běželo na 3. stupeň, tedy na max. Při této rychlosti je ale hluk z topení příšerný. Radiatorový režim na čerpadle je k ničemu, to skoro nejede. Tak nevím, zda je to čerpadlo slabé... A to jsem chtěl přidat ještě další tři radiátory do budoucích místností.
prikld1

Nevím jak jsi to škrtil. Správně by měl být výpočet a průtokový odpor na ventilu se údajně nastavoval clonkami. Dnes jsou ventily s druhou regulací a tam se to škrtí, to jest nastavuje se průtokový odpor daným výpočtem. Ovšem neviděl jsem topenáře který to dělá.

Alchymieto je, ona ta voda v topení i když se to spočítá si stejně tak nějak dělá co chce. Problém může být i v různých armaturách po trase - základ je vyčištěný filt. Pokud máte čerpadlo s ochozem nebo vícezdrojový systém, je třeba zkontrolovat jestli jsou všechny armatury jak mají být

asd1

Nesmíš moc hrr. Dej čerpadlo naopak na minimum a kde to topí nejvíc to přiškrť, kde topí nejpozději nebo vůbec to otevři naplno. Musíš soustavu vyvážit aby to teklo všude rovnoměrně, počítej i se vztlakem (teplá voda se tlačí nahoru)

prikld1

Asi nikdo neví jak to škrtí. Snad ne přivíráním hlavní regulace

fuchs
hodnocení

Přivíral jsem onu druhou regulaci. Jen o jedno číslo. Pak jsem zkoušel přivřít ty zpátečky u radiátorů co fajrují nejvíc.
Ovšem fyzika u mě asi moc nefunguje, protože mi lépe topí přízemí :D.
Stejně mi nejde do hlavy - když se voda dostane až k tělesu (tj. trubka na vstupu je vařící), i kdyby bylo čerpadlo na minimum tak po nějaké době (nahřátí radiatoru) musí protect tepla i na konec ne? *nevi*
asd1

Obecně ano ale nemusí - malý průtok může znamenat že voda se ochladí a teče dolu začátkem radiátoru.. Obecně ale pokud není teplá celá horní strana tak je zavzdušněný.

fuchs
hodnocení

Teplé jsou po celé délce. Zavzdušněné to nebude...
asd1

Pokud je teplý celý vršek jen pruh nahoře tak je malý průtok = tyhle otevřít a ty co jsou teplé celé přiškrtit.

Takhle postupně vyvážíš celou soustavu aby všechny radiátory topily stejně, je lepší vyvážit to s čerpadlem na menší průtok (velký průtok to prožene všude i s nedokonalým vyvážením, je to ale jen odstranění následků, lepší je vyřešit příčinu a mít to vyvážené správně. Spotřeba čerpadla, hluk, u mědi klidně i prošoupání kolínek za pár let a podobný radosti..

Vypadá to na špatně postavenou topnou soustavu. Já mám v domě 13 radiátorů na čtyřech stoupačkách (v horním bytě je jiná dispozice, tak le tam o radiátor více), na největších radiátorech mám termoventily, řerpadlo Grundfos, které jede na nejmenší rychlost, ale nikdy jsme takové problémy neměli. Ať otevřu, nebo zavřu cokoli, vždy vše topí normálně.

hodnocení

0x
Ja bych postupoval asi tak. Posundaval bych vsude hlavice, nechal to chvili byt, pak jak bylo receno, radiatory ktere topi nejlip o stupen ubrat. Pokud by se wtim neslo domluvit, tak bych ventily pod hlavicema otevrel naplno a serizoval bych ventilem na zpatecce.. bude to citlivejsi v pripade, ze v termoventilu jsou clonky.prutoky zkousim taky tak, ze jesnou rukou chytnu spodek a drouhou vrch radiatoru. Pokud je prutok dostatecny, tak bude teplota plus minus stejna. Pokud je s spodek citelne chladnejsi, je potreba zvysit prutok. Otazka je, jak jsou dimenzovane trubky.
fuchs
hodnocení

Dobrá to ještě vyzkouším. Ale až zítra dnes nemám na mé pošahané topení čas :D
Trubky se mi zdají i z laickeho pohledu v pořádku, od čerpadla silnější a zužují se jak se soustava větví...
prikld1

Mohu se přidat do problému. Všude konhermy Likov tepelný spád 90/70. Taky to není úplně OK. Ventily byly od RD na které jsem později dal hlavice AGA. Ty pracují pod vodou, takže se vše vyměnilo a daly se ventily s druhou regulací a hlavice Danfoss s plynovou náplní. Taky jsem uvažoval o tom ventilu do zpátečky. Jistá výhoda při výměně tělesa, že se oba nechají uzavřít a nemusí být vypuštěno.

Jen by mne zajímalo, zda je nějaký rozdíl když budu škrtit druhou regulací u ventilu, nebo to priškrtím ve zpátečce, tedy pokud by tam ten ventil byl. Uvažoval jsem, že bych je tam obsadil, pokud by to mělo zásadní význam, mimo toho vypouštění.

fuchs
hodnocení

Tak dnes od dopoledne mám sundané hlavice a šteluji. Ale... nic zásadního se neděje! Čerpadlo tedy nastaveno na minimum, otopná voda dnes vzhledem k venkovní teplotě na 55°C. U malých těles (WC, zádvěří, mezipatro, koupelna) jsem drzhou regulaci nastavil postupně až na dvojku a zpátečka je stále dost horká. U velkých těles kde je zpátečka horká jsem snížil na čtyřku. Jeden jediný radiátor, ten který topí nejméně, jsem nechal na plno. Ale Ať šteluji, jak šteluji, přijde mi, že všechny zpátečky mají úplně stejnou teplotu jako předtím *smich* Mi z toho mrskne!

Problémové radiátory jsou dva, na jedné odbočce. Jeden klasický 60x200x90, v přízemí, zpátečka lehce vlahá. Druhý je v patře, což mi nedává smysl, jelikož jste psali, že teplá voda se tlačí nahoru. Ten je větší - 60x200x150. Zpátečka úplně studená. Fakt se mi nezdá že bych tou dnešní celodenní regulací něčeho dosáhl, teploty mi přijdou úplně stejné. Fakt nevím *nevi*

U těch dvou problémových těles ani není slyšet nijak významně průtok vody jako u těch ostatních. Ale že by byly vadné ventily? U dvou těles zrovna v jedné větvi?

Nemám ze své otopné soustavy dobrý pocit *zed*

asd1

Může to být i ucpaný.. nebo přicpaný (kaly apod...) Nebo to je zmrskaný opravdu extra *smich*

Zavři všechno kromě těch co netopí, pokud nepoteče ani tak tak to ucpaný bude..

Přivřít ještě víc, klidne i na jedničku. Poslední radiátor v té délce je lepší napojit do kříže,ale to teď asi nepůjde...

3 žebra s délkou 2 m mají násobně větší výkon / objem než radiátor na WC, takže potřebují násobně větší průtok .

Pokud zavřete všechny ostatní, rozběhnou se i tyhle 2? Nepočítejte s tím , že se zpátečka rozehřeje okamžitě.

Filtr u čerpadla někdo kontroloval?

fuchs
hodnocení

Filtr u čerpadla nemám. Nikde na hlavním potrubí není, hledal jsem. Ucpané nevím, zpátečka u toho velkého je vlažná, když je termohlavice zcela otevřena a čerpadlo jede na maximum. Jinak se celý neprohřeje. Teď jsem tam byl a topí horních asi 10cm. Je mi jasné že změna není otázou minut, jak jsem psal, dělám to od dopoledne.

Takže při nastavení všeho na max to jakžtakž jede, ale jak říkám, u všech ostatních těles slyším protékat vodu a slyším změny, když točím termohlavicí. U těchto dvou zmíněných nikoliv. Pokud není vše nastaveno na "plný kule", tato dvě tělesa se neprohřejí. *nevi*

fuchs
hodnocení

@asd1 Jdu to vyzkoušet.

fuchs
hodnocení

Tak nic. Ani při zavření všech ostatních těles se tato dvě neprohřála zcela. Nastavil jsem čerpadlo na střední výkon a nechám to jet takto přes noc. Jinak než čerpadlem to vypadá že to nedoženu *nevi*

Vypadá to, že je to ucpané. Pokud je vše ostatní zavřené, je to otázka pár minut a musí to být horké celé.

Jen aby to nedopadlo jako u jednoho minulého dotazu - přivřené šroubení ... *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]