Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi starými Petrami a novými?

Od: andrea2® odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Zkoušel jsem topit v Petrách po dědovi, nehřálo to a furt jsem přikládal. Pak jsem asi pochopil, že se tah musí škrtit -regulovat klapkou do komína. Ale myslím, že se dlouho rozehřívaly. Uvažuju si udělat radost a koupit v OBI "Petry" za 3500 Kč. Domnívám se, že v nich bude použit slabší šamot, možná prostupnější a tudíž teplo půjde rychleji do prostoru. Nepotřebuji teplo akumulovat, ale rychle ohřát. Vidím to správně? Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, záleží čím a jak topíte. Dá se to dusit, nebo také rozpálit tak, že svítí plotna a roura do komína (nedoporučuji zkoušet). Dá se zatopit tzv. odspoda, či horem, záleží k čemu a kde to bude dobré.

jendad
hodnocení

0x

Mají ta kamna sekundární vzduch?

hodnocení

Nevím, ta nejlevnější v OBI.

hodnocení

0x

Nevím, sle chtěla bych vás upozornit na výměník tepla, říkávali jsme mu "čert". Je to zařízení, které se dává mezi 2 díly kouřovodu. Kamna jsou ještě ledová a čert už hřeje.Dá se koupit jednodušší, za rozumné peníze i hodně vymyšlený za více. Poohlédněte se, je to moc dobrá investice.

doplněno 10.01.21 10:09:

Výměníky tepla na/...

trtr
hodnocení

0x

Výměník je určitě super, ale u některých typů je problém s rychlejším zanášením spalinami. Určitě ale stojí za to se nejdříve "naučit" topit v daném typu kamen. Petry mají mimo komínové klapky ještě šoupátka ve dvířkách, což je další regulační element. Při zatápění je třeba kolikrát pootevřít dvířka popelníku, aby to pěkně chytlo. Hlavně musí být kamna v dobrém stavu (šamot, plášť) a i kouřovody a komín čisté a ok. Pod kamny by měl být plech proti ohni, to je pro doplnění.

Základní "recept" na kvalitní zátop v Petrách (napoprvé) je:

1.) Vyčistit popelník a rošt.

2.) Dát kuličku papíru, na to trochu roští, pár třísek (knotlů), pak větší kousky (naplnit tak do 3/4 výše)

3.) Zavřít vzduch v horních i spodních dvířkách, klapku komína naplno otevřít.

4.) Zapálit odspodu, zavřít topeniště, ale dvířka od popelníka nechat pootevřená (jen přivřít). Někdy je třeba je trochu více otevřít a povytáhnout popelník (jen trochu), jak to chytne tah, tak se popelník dá zpět na doraz a dvířka od popelníka se přivřou (nezavřou)

5.) Další přiložení provádíme následovně. Zavřeme spodní dvířka (úplně, včetně přídavného vzduchu, pokud je otevřen). Hoření se zklidní a pak můžeme opatrně otevřít dvířka horní a přiložit další várku suchého dřeva větších rozměrů. Po přiložení zavřeme horní dvířka, ale opět pootevřeme dvířka od popelníka. Po vytvoření stabilního základu žhavého v topeništi (2-3 přiložení), pak dvířka od popelníka již zavřeme trvale a otevřeme pouze klapku spodního vzduchu. Při každém přikládání, ale klapku spodního vzduchu musíme přivřít, jinak to blafne a bude čoudit.

6.) Nezapomínáme používat "setřásadlo", aby nám přádný špalek nezůstal viset a kamna nevyhasla.

7.) Dále můžeme laborovat s klapkou do komína a klapkou horního vzduchu. Topení zdar.

hodnocení

Jo jo, díky za ochotu. Tak možná ušetřím a vrátím staré Petry.

janm*
hodnocení

0x

Tady máte kupříkladu návod na topení hn.uhlím ořech 1 (Bílina) odhoříváním shora, s minimální pracností v podstatě nulovou kouřivostí a velmi dlouhou výhřevností... Jinak stylem přikládání lze topit v podstatě vším, dřevem, uhelnými briketami (uhlí není vhodné na přikládání proto je lépe viz. odhořívání shora )..

Petry Kerpen 2u4p mohu doporučit ale spíš verzi A co se již neprodává nikoli tu B funkčně principielně stejné ovšem ty B už jsou celkem dost ošizené, většinou po několika topeních hned praskne šamot, plech se více kroutí... Doporučuji spíše z bazaru koupit zachovalé Kerpen 2u4p verzi A případně jen vytmelit opravit šamot...

janm*

Petry mohou být staré nebo nové menší i větší. Ideální je pokud mají vzduchovou růžici nejen ve spodních ale i v horních dvířkách nebo u nich nahoře, tedy mají-li sekundární vzduch, šamoty nesmějí být vypadané (dá se vyspravit vyměnit ) litiny by neměly být popraskané kamna by měla být "těsná"pro dobrou regulaci hoření.

V ukázce co jsem sem dal jsou Kerpen 2u4p verze B :

hornbach.cz/...

Verze A která je bytelnější ale již se neprodává má hladká dvířka ne "rapatá", tady je verze A:

byt.prodejhned.cz/...

Využít lze ale mnoha typů "peter"a jejich verzí i starších např. :

primabazar.cz/...

nebo tyto menší

byt.prodejhned.cz/...

a tak dále všechny výše uvedené petry mají sekundární vzduch což je velká výhoda...

Dále je mnoho nových "peter"jež lze zakoupit, např.

kamnakrby.cz/...

nebo

kominovekonstrukce.eu/...

nebo velká kamna velké petry a užitelné jako petry

obi.cz/...

nebo

praktis.cz/...

nebo

alza.cz/...

nebo zase menší

krbova-kamna.heureka.cz/...

nebo upravené spíš jen na dřevo proto pozor nemají pohyblivý rošt !

thorma.sk/...

A tak dále, jen pozor na ceny teď je to dost namrštěné, kdo je malinko zkušenější doporučuji vyhlédnutý typ koupit v zachovalém stavu v bazaru a spravit si šamot... Kupované desky šamoty se mi osvědčili daleko lépe než originál náhradní díl šamotové desky.../ a ty co dávají do nových kamen v současnosti škoda mluvit.../

hodnocení

Děkuji . Tak to opravdu použiju Petry po dědovi. Nic jim není, šamot OK. Jen jsem neuměl topit.

janm*

No ano, s kamny se člověk musí naučit topit, není to těžké ale je to jako s každou jinou dovedností jako jezdit na kole, bruslích naučit se řídit auto, není to nic složitého chce to jen přistupovat k tomu s rozvahou a rozmyslem všímat si učit se. A dotaz, mají ta vaše kamna v horních dvířkách přívod vzduchu tedy sekundární vzduch?

hodnocení

Nemají přívod v horních dvířkách. Myslím, že to nebrání tomu, abych případně dvířka lehce pootevřel, chápu, co máte na mysli. Taky jsem koupil (jinam) litinové krbovky pro stálý provoz a trvalo mi dvě sezony, než jsem se naučil při existenci málo tahajícího komínu v nich topit nejen dřevem, ale i štěpky z větví. Ten rádobykomín mne vyučil, že se musí umět topit,než to vychytáte. Ano, Petry mají malou styčnou plochu s okolím, takže, mám po dědovi i výměník Gájo, dám.

janm*

Zdravím

Tak ten sekundární vzduch je dobrá věc zejména kvůli topení dřevem jinak odejde hodně nespálených látek bez užitku... U starých peter bez sekundárního vzduchu částečně tyto přisávají škvírami (plotna hor. dvířka) a se zvyšujícím se žárem se potřeba spal. vzduchu kyslíku snižuje,takový žár bylo lehké dosáhnout s uhlím. (ideální odhořívání shora) ovšem i proto uhlí je sek. vzduch výhoda (nastavení různých režimů) jinak to samozřejmě nebrání využití vašich peter. K té styčné ploše, ano, petry nepotřebují "velké plochy" ani "velké rozměry" neboť byly určeny na koncentrované palivo tedy uhlí, tj. výhoda spočívala v tom že máte v malém oběmu a malých kamnech které nezavazí velký a dlouhý výkon, dnes už se na to tak nedíváme ale dříve to byl oproti "kachlákům",jež sice dobře akumulují ale jinak potřebují také nějakou dobu na to aby se naakumulovaly a zabírají relativně velký prostor , velký "pokrok". :) Jinak ano, je-li dobrý tah výměník tj. "Gájo čert"apod. jak se to různě nazývá užít lze není-li tah komína velmi nízký, na to topení dřevem se uplatní protože tam se topí přikládáním "plamenem" zatímco stáložárná fáze kdy kamna vydají většinu tepla jen pláštěm a do komína jde minimum je u dřeva krátká... Nějaké zkušenosti už máte tak do toho :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kamna petry

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]