Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití roušky opakovaně

Od: janmega odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

pokud namočím použitou roušku do dezinfekce - líh+ peroxyd + to co tam má být, dá se po uschnutí znova použít?

Díky Honza.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Viděl jsem video nějaké čínské studentky z počátku pandemie a ta důrazně upozorňovala, že desinfekce jednorázových roušek v alkoholu apod nefunguje. Pokud jde o látkovou, tak bych ji normálně vypral a desinfekci spolehlivě zajistí žehlička.

guma
hodnocení

3x

Jednorázovou roušku neperu ani nevyhazuji. Stále používám. Až upadne za měsíc používání guma tak vyhodím.

pb®
hodnocení

3x
Nenosím jednorázové, nosím ušité. Už mám dvě, ale od března do listopadu jsem měla jen jednu. Nedezinfikuju nevyvařuju, přeperu večer v ruce. Covid jsem nechytila ani v pražské MHD, ani v obchodě, od dětí, ani v práci. Chytla jsem ho od manžela, který ho chytil od kolegyně, která ho chytla od jiné kolegyně, co už neměla čich a přesto šla do práce. Nevím, jak víc jsem se měla chránit.
Asi nosit roušku i doma a nespat s manželem v ložnici. Však běžel vtip, že souložit se bude smět jen zezadu a s rouškou na hubě.
prikld1

Bezpečnější je dvě oddělené kabinky a provrtat díru patřičného průměru. Bacha na třísky

hodnocení

2x

Jednorazovku nosit tak dlouho, dokud to na ni neni videt nebo se nerozpada. To, ze vam v televizi ukazou, jak po nadychani do rousky dokazi v zivnem roztoku vypestovat kolonii bakterii neznamena, ze ta sama kolonie vam vznikne na rousce, kterou pres noc nechate vyschnout. Obcas i tou dezinfekci muzete prostrikat. Nic vam to neudela.

jabraka*

Samozřejmě se z obsahu roušky dá vypěstovat i nějaká kolonie bakterií,ale virus není bakterie.Ten funguje na zcela jiném principu.Ideální desinfekce a zničení případných virů na povrchu roušky lze i UV zářením.(lampou)

JABRAKA

prikld1
hodnocení

2x

Jednorázovou beru tak po třech dnech. To už případné potvory pochcípaly. Nechá se nosit tak dlouho pokud nevypadá jako protažená komínem.

A slipy nechat vyvětrat a po třech dnech znovu použít? *smich*

hodnocení

1x

Ano, da se pouzit. V ramci uspor. Omylem jsem si vypral jednorazovou rousku v pracce, byla jako nova :).

Jak nová určitě nebyla. Nová je totiž sterilní, což sice na první pohled nevidíte, ale je to zcela zásadní věc.

Vsak pisu ,,jako"nova...

host

Záleží také na vnitřním filtračním materiálu.

Papír (při zápalné zkoušce filtru papírová normálně hoří) se po namoční sežmolí a nefunguje (podobně jako když se vypere zimní bunda s vatovou náplní).

Rouška s polyesterovou (melt blown) vložkou se chová jako zateplená zimní bunda- dá se vyprat a po uschnutí normálně používat.

Virus nepřežije na různých materiálech déle než pár hodin nebo dní, takže když se po příchodu domů nebo do práce rouška strčí do papírového pytlíku a nechá pár dnů, tak je bez virů.

Nanovlákna jsou prý citlivá na polámání a tím se prý snižuje filtrační schopnost, takže se sterilizují postříkáním desinfekčním sprejem a používají stejně jenom po omezenou dobu. Ale když si někdo koupí ta 349,-Kč drahý respirátor nebo roušku, nosí ho co nejdéle. Pokud je v prostředí, kde se virus skoro nevyskytuje a má štěstí, tak se nenakazí.

Když v televizi vystupují piráti, vláda nebo pejskaři atd s rouškami (respirátory) s výšivkami, asi je také používají opakovaně. A když shasnou světla a vypnou se kamery, tak mnozí prý strčí roušku do kapsy a tam si udělají semeniště virů.

Co nikdo neřeší, jsou viry na oblečení Je hezké, že si po příchodu domů nebo do práce lidé umyjí ruce, někdo i obličej, vydesinfikují a jdou pracovat, když na ně virus na povrchu bundy, rukavic, čepice, kabelky a jinde, počká a když se nad ním majitel smiluje, sáhne na povrch oblečení a pak na obličej, může se usídlit v těle a konečně se rozmnožit a nažrat.

Hioste ono stačí nebýt dopředu připosraný!

To jako oblečení po každém použití vyprat dezinfikovat nebo co?Paráda,hlevně až se rozpadne čestějším praním a díky uzavření obchodů tak budeme chodit oblečení do fíkového listu, jak malují malíří první lidi Adama s Evou!

hodnocení

1x

Jednorázovou roušku po použití vyhazuji, látkovou vyvařím v hrnci, nebo vyperu v hodně horké vodě a vždy žehlím.

jabraka*
hodnocení

1x

Látkové roušky nosím jen jednou a pak se vyperou a přežehlí.Není potřeba je vařit.Respirátory se po dvojím použití vyhodí.Lze je také desinfekci ještě jednou použít.

JB

hodnocení

1x

Taky to mastím, jak se dá. Pokud mám roušku na otočení se v obchodě, postříkám ji doma Anticovidem. Do druhého dne to vyčichne. Pak se někdy vypere.

hodnocení

0x

Otázka zní jestli chcete dýchat ten smrad , který zůstane po vyidenzifikování roušky v látce. Peroxid jak z námo je leptavý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]